Литературния конкурс “Изящното перо“ Чикаго 2017 през погледа на българските творци по света

В рамките на Фестивала на българската култура Чикаго 2017 на официална церемония бяха обявени наградените творби и автори от литературния конкурс „Изящното перо”. Неговата  цел беше разпространяване на българското слово и таланта на творците ни навсякъде по света. В конкурса взеха участие българи живеещи в Испания, Австрия, Франция, Гърция, Австралия, Канада, САЩ, България и др. Изключително съм радостна, че получихме толкова много и толкова прекрасни творби, някои написани специално за конкурса. Хората бяха ентусиазирани да представят своето творчество, водени не толкова от желанието за награда, а радостни от факта, че българското слово се разпространява и цени, далеч от пределите на майка България. Получихме много писма, отзиви и благодарности за това, което правим. Участниците в конкурса със своя ентусиазъм, творчески размах, с желанието да бъдат част от родовата памет, националната ни история и традиция, показаха пред света, че нивото на една нация се определя от нейната култура. Вие, български творци, сте тези, които пишете националната културна история за поколението след нас! Защото то трябва да знае и да помни! Така както ние днес помним и се прекланяме пред големите имена и културното наследство, завещано от нашите предци. 
Предлагаме ви някои от отзивите на участниците в литературния конкурс „Изящното перо”.

ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ от гр. Пловдив – писател, сатирик, поет, автор на текстове за песни. Многократно представян в САЩ, превеждан на много езици:
„Благодаря! Голямо е делото, което вършите за България! С удоволствие ще участвам в бъдещите ви инициативи, защо не и на живо? Някои медии вече отбелязаха моя успех – като  най-авторитетното българско електронно списание с най-много автори от цял свят  – “Литературен свят”. Мога като американски лауреат да кажа твърдо “I am very proud!”. Специални благодарности на всички и разбира се – на хората с превъзходно чувство за хумор и най-важното, с чувство ЗА ОБЕКТИВНОСТ, което така липсва в България. Знае се къде се счита, че живеят от десетилетия най-големите писатели, поети, артисти, художници – все в Голема София, а вие сте наградили толкова много автори от страната! Това е урок по обективност!
Чест ви прави това, благодаря за обективността на колегите от журито!”
Денчо Владимиров, Пловдив

МИЛЕН НАНКОВ – писател:
”Благодаря за всичко, което правите за българина творец, където и да е той в четирите посоки на света!
Здраве и благодат!”
С благопожелания,
Милен Нанков

БОЖИДАРА ЦЕКОВА –  Председател на дамски литературен салон „Евгения Марс” – София, артистичен секретар на фондация „Млади български таланти”, автор на романи, разкази и новели, актриса с 25-годишен стаж в Сатиричния театър:
„Благодаря за наградата! Поздравявам цялото жури за огромната работа, която сте извършили и която трасира пътя на Салон за българска култура и духовност – Чикаго и неговия престиж. Заели сте се с благородната идея за духовно обединение на българската диаспора в Чикаго, запознаването и сближаването ѝ с културата в България”.
Пожелавам Ви успех!
Б. Цекова, гр. София

РАЯ ВИД от София – писател:
„Благодаря Ви от сърце за грамотата и за високата оценка!
Това, което правите – да разпространявате българската култура и духовност по света е нещо благородно и достойно да бъдете наричани БУДИТЕЛИ!
Желая Ви много творчески успехи в личен и обществен план!”
Рая Вид (Радка Видьова)

СТОЯН МИХАЙЛОВ – Пра-пра внук на Панайот Хитов:
„Особено съм обрадван от вашата дълбоко патриотична и наравствена идея – организирането на конкурс „Изящното перо”. Поласкан съм от възможността да бъда частица от него. БЛАГОДАРЯ за признанието! За мен е висока чест и достойнство! Някога Щастливецът Алеко бе написал “До Чикаго и назад”, аз ще видоизменя – до Чикаго и напред! Сега заставам обрадван пред своя пра-пра дядо с големия къдрав мустак, който посвети живота си на България, че се мъча да продължа неговия път! Със здраве!”
Ст. Михайлов, Търговище

КРАСИМИРА ЖЕЧЕВА КОСТАДИНОВА-БАЙЛС от гр. Пърт, Западна Австралия, писателка, поетеса, президент на българска асоциация „Родина”, председател на Клуб на захласнатите любители на книги в гр. Пърт: „Благодаря на всички организатори за предоставената възможност да бъде събрана в едно духовността на българина, изразена чрез „Изящното перо”! Благодаря ви за наградата и нека моя разказ „Птича песен” бъде личното ми послание за мир и любов по света. Пожелавам много творци на Изящни пера да се събират край вас в Салона за култура и духовност”.                                                      Кр. Байлс, гр. Пърт, Австралия

ФИЛ БАНДОВ от Южен Тирол
„Здравейте! Сърдечно благодаря на уважаемото жури за така високата оценка, която сте присъдили на строфите ми. Да си призная, не съм предполагал, че творбата ми ще се класира първа в един така мащабен и престижен конкурс. Убеден съм, че достойните за първо място произведения са били многобройни и това прави наградата ми още по-ценна. За мене това е голямо признание и допълнителна мотивация да посещавам по-често сферите на духа. Накрая искам още веднъж да Ви поздравя за начинанието, което освен, че дава трибуна за изява на българските творци по света, е и много добър начин за запазване на нашето слово.
Желая Ви здраве и успехи!”
Фил Бандоф

БИБЛИОТЕКА ПРИ НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ „Иван Вазов-1904” – гр. Хисаря, със 113-годишна история, където се съхраняват книги на народния поет Иван Вазов с автограф и послание от автора. Понастоящем библиотечният фонд е 45 323 тома: 
„Здравейте! Много Ви благодарим за престижната награда!  Поздрави от далечна България и не ни забравяйте до следващия конкурс!”
Biblioteka pri chitalishte “Ivan Vazov-1904”- gr. Hissarya

МАЛИНКА ЦВЕТКОВА от Мадрид, Испания
Благодаря ви за наградата! Желая много успехи на “Салон за българска култура и духовност! Нека да пребъде!”
Български поздрави от Мадрид и мен!
С уважение, М. Цветкова
 
ЕЛЕОНОРА КРУШЕВА – поетеса от Свиленград. Посланията й са отправени към всички, които ще си кажат „Това се отнася и за мен”:
„Скъпи приятели, благодаря Ви за присъдената награда, за усилието и радостта да поддържате българския дух жив, макар и далече от Родината!
Бъдете здрави,успешни и удовлетворени! Бъдете… Поздравявам Ви за деня на
Будителите!”
Елеонора Крушева

ЛЮДМИЛА КАЛОЯНОВА – поетеса от Питсбърг, Пенсилвания, автор на поетичната книга „Anadromous”:
„Благодаря Ви за невероятното изживяване в Чикаго и за възможността да се запознаем с Вас, както и с останалите членове на Салона за култура и духовност. За нас беше чест и удоволствие да участваме в това прекрасно събитие, организирано с толкова старание и любов. Надявам се да продължим традицията и през следващите години”.
Л. Калоянова, Питсбърг, Пенсилвания

ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „КРЪСТЬО ПИШУРКАТА”  при читалище „Постоянство” в гр. Лом, създадено през 1856 г.:                                      
„Благодаря за високата оценка на нашите творци. Бих желал, ако е възможно, да установим ползотворно сътрудничество. Желая ви успешни делници и празници.”
 С дълбока почит,
 Юлий Йорданов – Председател на Литературния Клуб

ВЛАДИМИР ШУМЕЛОВ – гр. Велико Търново – автор на книги с разкази, новели и есета, председател на Сдружение  „Литературни дейци „Света гора”, учредител на Клуб на културата Велико Търново:                                                                                                    „Благодаря за изпратения онлайн вариант на присъдената ми награда.”

ДЕНЧО ВЛАДИМИРОВ – Писател-сатирик:
„Благодаря ви, скъпи приятели и сънародници, за отличието и вестта, от която се чувствам много горд. Още веднъж ви благодаря за голямата награда и затова, че и аз на свой ред след Колумб открих Америка, но и нова България – велико чувство е да почувстваш солидарността на българите-сънародници. Златен шанс е за САЩ, че в тази държава живеят и съзидават българи.
Ваш с гордостта си от отличието и приятелството ви, ваше и на американците.”
Д. Владимиров, Пловдив

СВЕТЛАНА  НИКОЛОВА – поетеса от Харманли:
„Здравейте! Страшно много ме зарадвахте! Ама много!!!
Научих в последния момент за конкурса, изпратих творби с много голямо желание и сега е много голяма радостта ми. Благодаря още веднъж! Нямам търпение да се похваля. “Майстор за обичане” е последното ми стихотворение, то е свързано с “Извора на Белоногата” в моя роден Харманли. Използвам възможността да пожелая здраве и много щастливи емоции на Фестивала на българската култура в Чикаго 2017! Поздрави!”
Св. Николова
Oктомври, 2017 г.

ПАВЛИНА СТАМЕНОВА – творец от Разград:
„Здравейте! Нямам думи, с които да опиша каква радост изпитвам от наградата, с която сте ме удостоили. Не знам как да изразя чувствата, които бушуват в мен. Тази нощ летя… не знам дали ще се приземя скоро. В началото си помислих, че ми изпращате грамота за участие, а като отворих файла – останах без дъх. Имах първа награда в международния конкурс “Белоцветните вишни – 2016”, но за първи път участвам в чужбина и наистина не очаквах да съм сред наградените, след като знам какви поети има дори само в нашия СБП. Благодаря Ви за щастието, с което ме дарихте в момент, когато имам толкова изпитания! Въпреки всичко съм се посветила на поезията и това признание ми дава сили да продължавам.
БЪДЕТЕ БЛАГОСЛОВЕНИ!!!”
П. Стаменова

ВАНЯ СТАТЕВА: „Добро утро! Прекрасно е, че продължавате да носите България в сърцата си, дори и на такива огромни разстояния. Желая ви успешен и усмихнат ден!”
С уважение,
Ваня Статева

ПЕТЯ БАШЕВА: „Адмирации за това, което правите! Радвам се, че има място за българска култура и духовност и в далечно Чикаго. Ние, българите, сме талантливи, но нека и Америка и другите страни по света да го разберат! Пожелавам ви успех!”
П. Башева

След тези отзиви и останалите, които и досега получаваме както от участници и наградени, така и от родолюбиви творци, съм напълно убедена, че с провеждането на литературен конкурс „Изящното перо”, Салон за българска култура и духовност в Чикаго е постигнал целта, която си беше поставил. 

Снежана Галчева – Председател на Салон за българска култура и духовност
в. „България СЕГА“
Снимки:  Иван Хараланов
Photo Credit: © Ivan Haralanov FotoDetail
www.haralanov.com