Светлозар Момчилов: „Никога не е имало по-сплотена българска общност, извън България, от тази в Чикаго!“

Занимавам се с медийна дейност в Чикаго от месец май 2001 година. Предимно съм работил с българската и украинската диаспори тук, макар и индиректно да съм се занимавал с още няколко имигрантски общности.
Българските медиите в Чикаго изиграха ключова роля за самоорганизирането на общността ни, което започна по-активно около 2000 година. Същите медии, които бяха в основата на този процес, продължават своята работа за развитието на нашата общност и за гарантирането на благоприятна атмосфера и условия за сънародниците ни. Гордея се че в. „България СЕГА“ е една от тези медии. Както вече знаете, не сме само вестник, а модерна медийна група, която работи във всички популярни медийни формати  – печатен в. „България СЕГА“, бизнес справочник „The Bulgarian Connection”, аудио – BG7 Radio (преди се излъчваше по АМ 1240, но предстои преминаването към онлайн дистрибуция) и BG7 TV. Макар и сравнително най-нов (малко над 5 години), видео форматът ни (BG7 TV), вече до голяма степен е развит като визия и концепция. Програмата на BG7 TV се излъчва ежеседмично по най-голямата кабелна телевизия в САЩ – Comcast Cable (канали 19, 35, 397, 679), а също така по ефирен канал 24.4, които обхващат Чикаго и неговите предградия. Видео материалите на BG7 TV се разпространяват в специализирания ни канал на YOU TUBE, на сайта на телевизията – www.bg7tv.com, както и в най-популярните социални мрежи. През следващата година предстои стартирането на много нови проекти в медийната ни дейност за радост на нашите приятели и почитатели. В рамките на последните 16 години винаги сме се стремили да се придържаме към най-високите стандарти в медийната индустрия и към най-новите медийни технологии. Но не това е най-същественото, според мен, в нашата визия. Приоритет №1 за нас винаги е бил да сме максимално полезни на българската общност в Чикаго, да защитаваме интересите на членовете на тази общност и да се отнасяме с отговорност към нашата медийна дейност. Именно този приоритет, заедно с нашата пълна независимост, ни отличава от много български мейнстрийм медии. Нашият медиен модел е бил постоянен обект на внимание от страна на медийни експерти по време на международните ежегодни срещи на българските медии, организирани от БТА през изминалите 13 години, като през 2011 година бившият директор на БНТ Уляна Пръмова, при закриването на срещата в Амстердам сподели:

„От тази среща взех две неща. Едното от които е медийния модел на в. „България СЕГА“ – Чикаго. Бих се радвала, ако той бъде внедрен и в България!“.

Колкото повече медии и бизнеси в нашата общност тук използват този модел, толкова по-добре би било както за тях, така и за цялата ни общност. В този смисъл, искам да подчертая, че макар и да си сътрудничим години наред с най-важните институции и бизнеси в нашата общност, винаги сме били и сме отворени за партньорство с всеки, който работи за благото на общността ни, защото заедно можем да направим повече, отколкото с индивидуални усилия. Нормално е да имаме различни мнения по отделни въпроси, защото ако бяхме на едно, това би означавало най-малкото, че всички не мислим в еднакви дози. Но, по-важното е, че българите в Чикаго имаме обща съдба, подобен манаталитет, сходни потребности и интереси. Някои казват, че общността ни е сплотена, други твърдят, че не е. Моето лично мнение е, че никога не е имало по-сплотена българска общност извън България за цялото й съществуване. Българската общност в Чикаго има огромен потенциал и за да се реализира е нужно само активна интеракция между нас, взаимно уважение и толерантност. Да, през последните години се появиха няколко фактора, главно „вносни“, които правят усилия в противоположна посока, на тази в която сме се движили от 2000 година насам, но те са на брой по-малко от половината на пръстите на едната ми ръка и всичко, което могат да сторят в края на краищата е да ни направят по-силни и да ни накарат да ценим повече, това което имаме.
На тези, които подценяват етническите медии в чужбина, искам да кажа че не са прави. Те са много по-нужни от мейнстрийм медиите в САЩ и в България за българските емигрантски общности. Те са жизнено важна опора за тях и гарант за тяхното нормално развитие и съществуване.
Тези медии ще се развиват и ще има потребност от тях, докато съществува българската общност.
През последните десетилетия настъпиха фундаментални промени във връзката между медията и нейните потребители. Ако преди потребителите търсеха медията, то сега е обратното. Големи мейнстрийм медии правят всичко възможно да разберат къде са потенциалните им потребители и използват различни подходи, за да достигнат до тях.
Друга съществена промяна е, че интернет даде възможност на малки медии и даже на one man show бизнеси да се конкурират успешно с медийни гиганти по големината на своята аудитория и влиянието върху нея. Понякога един личен twitter профил може да има по-многобройна аудитория от една голяма и утвърдена медия.
Нека вземем за пример нашата общност. На пръв поглед съществуват няколко медии, работещи в различни медийни формати, но реално има десетки, да не кажа стотици медийни структури. Всеки, който има няколкостотин приятели във фейсбук де факто е медия, независимо дали той осъзнава това или не. Моето пожелание към всички съществуващи медии е те да бъдат максимално позитивни, полезни и отговорни по отношение на нашата общност в Чикаго.
Искам да завърша с едно напомняне. Създали сме българската общност в Чикаго с много труд и хиляди часове доброволна работа, защото всички имаме нужда от среда, в която да получаваме това, което ни е липсвало в Родината. Едно нещо се създава трудно, но още по-трудно е то да бъде съхранено! Това е една от най-важните задачи пред нас. Нека всеки, който е активен или супер активен в нашата общност да си даде ясна сметка, че ако се стреми тази общност да обслужва изключително интересите му, на неговото семейство и други сателитни семейства, то тази негова „Американска“ мечта ще остане неосъществена, понеже българската ни общност в Чикаго е създадена за всички наши сънародници, а не само за хора, които се чувстват „по-специални“ от останалите. Моделът „КОЙ“ и всякакви подобни неадекватни изпълнения са неприложими в българската общност в Чикаго и в. „България СЕГА“, заедно с нашите партньори сме един от най-сериозните гаранти за това!

Светлозар Момчилов

в. „България СЕГА“