Още от чудесата на България

Макар далече от родината любовта ни към България е жива и искаме да я предадем на децата ни. Всяка събота децата от БУ”Родолюбие”в Парк Ридж идват в родното училище да се учат на българско четмо и писмо и да знаят за красотите на България и героизма на славния български народ. Само така може да запазим мостовете към родината живи, само така можем да устояваме на здравите си български корени и да се гордеем, че сме българи.
България е страна на чудесата! На своята малка територия тя е събрала изключително богатство от красиви природни забележителности и паметници на културата със световно значение.

14. Розовата долина
Маслодайнат  роза- „течното злато“ на България
„На небето царствува слънцето, между нощните светила — вечерницата, между скъпоценностите — елмазът, а в царството на цветята — царицата роза.“
Маслодайната роза е наша национална гордост и е един от символите на страната ни от векове.Много взискателна по отношение климата и почвата, тя е едно от ония растения, които са избрали едно или няколко кътчета на земното кълбо. Природата е била твърде щедра да приюти в нашите подбалкански полета, наречени “Розова долина”, маслодайната роза, най-ароматната между розите, от цветовете,  на която се получава известното на цял свят по своя аромат и качество розово масло, употребявано в парфюмерийната и козметична индустрии. Розовото масло е българска традиция на 400 години.Розовото масло още се нарича „течното злато” на България и цената и се сравнява със златото. За производството на един грам розово масло са нужни повече  от 1000 цветчета.

15. Каменната сватба

Каменната сватба е изключително красива група от множество каменни пирамиди, напомняща сватбено шествие.Фигурите са разнообразни по форма и размери, като на височина са от 0,5 до над 10 m. Образуванията са вулкански туфи с риолитов състав, чиято възраст е около 35 млн. години. Източни Родопи са били дъно на море и на морското дъно се образуват пластове от туфи, в които сега е оформена “Каменната сватба”.Централните фигури на застиналите младоженци са придружени от множество фигури, които са сватбеното шествие.

БУ ”Родолюбие”,
1352 Cumberland, Park Ridge e
за деца от 3 год.до 12 клас.
Тел. 1 847 858 9147