Първо българско лицензирано училище

img1
img2
img3
img4
img5

ЧЕСТИТА НОВА 2009 година!

/В навечерието на новата година да направим равносметка на постигнатото/

Краят на всяка календарна година е време за анализ и оценка, за размисъл и равносметка. За нашето училище изминалата 2008 година бе изключително успешна. Нарасналият брой на учениците ни – повече от 120, наложи осигурява- не на необходимите условия за пълноценен учебен труд. За наша радост DePaul University ни предложи щедро своето гостоприемство. Великолепните класни стаи, обзаведени с модерна техника за обучение, както и квалификацията на учителите – специалисти, се оказаха решаващи фактори за бързото разрастване на училището. Още с преместването в новата сграда открихме два класа за Предучилищна подготовка, като броят на децата в тях непрекъснато нараства.

Успешно заработи и групата за народни танци с преподавател Юлиян Йорданов, който отдавна е доказал таланта и професионализма си. В процес на сформиране е групата по карате с треньор Ангел Петров. От новата календарна година ще зарадваме нашите ученици и с извънкласна форма по математика. Стремежът ни е да намерим оптималния вариант за включване на всички желаещи – от първа и от втора смяна.

Подчертаният интерес към нашето училище ни изпълва с увереност, че сме нужни и полезни, че макар и далеч от родината, не сме забравили повелята на възрожденеца Паисий: “Българино, знай своя род и език!” Kласовете ни в началния курс съперничат на тези в България – първи клас – 23 ученици, втори клас – 26, трети клас – 20.

Най-голямата ни гордост е първият випуск на училището – сега ученици в седми клас. Независимо от тяхната висока натовареност в американското училище, 14 момичета и момчета се събират всяка събота от различни краища на Чикаго. При тях изучаването на родния език се е превърнало във вътрешна необходимост, в осъзната потребност. Повечето от седмокласниците не изключват възможността за завръщане и реализиране в България.

Училището винаги е било средище на духовност и култура, но в чужбина неговата роля става още по-значима. Тук то се превръща в прекрасна възможност да се срещнеш със сънародници, да общуваш на роден език, да почувстваш атмосферата на родното, българското. Затова и празниците, които отбелязваме заедно с деца и родители, носят колорита на нашия национален дух- с музиката, танците, ритуалите. Много радост и празнично настроение донесе на всички ни нашето парти – Коледа с моето семейство. Лошото време не попречи на желанието ни да споделим празника, да се повеселим и да доставим радост на нашите възпитаници. Ресторант “България” се огласи от глъчката на децата, нетърпеливи да посрещнат  Дядо  Коледа. И той не закъсня да ги зарадва. Всяко дете получи подарък – прекрасна българска книжка, а добрият старец бе възнаграден с песни, танци и стихотворения. Снимки за спомен с Дядо Коледа, веселие и смях – това бе празничната атмосфера, която ни сближи още повече.

От името на учителския колектив отправяме специална благодарност към собствениците на ресторант “България” за предоставената ни възможност да почувстваме празника  в по-изискана обстановка! Благодарим и на вас, уважаеми родители за доверието, подкрепата и помощта! Сърдечна благодарност изказваме и на редакционния екип на  вестник ”България сега” за пълноценното сътрудничество!

На всички наши приятели, както и на вас, уважаеми сънародници, пожелаваме много радост, здраве и успехи!

Да е мирна, щастлива и благодатна    Новата 2009 година!

Елена Липкова