Празникът на България в Чикаго

В Ботаническата гранина в Чикаго се проведе Денят на България (Celebrate Bulgaria Day), организиран от Генералното консулство на Р. България в Чикаго и Ново българско училище в Нейпървил, с финансовата подкрепа на Центъра за източноевропейски изследвания при Чикагския университет.

Тържеството започна с българския и с американския национален химни, изпълнени от детския хор при Малко българско училище в Чикаго. Официални приветствия към събралите се сънародници и гости отправиха генералният консул на Р. България в Чикаго г-н Иван Анчев, директорът на Ново българско училище в Нейпървил г-жа Мария Лабова-Бъргграф и ръководителят на Центъра за източноевропейски изследвания при Чикагския университет г-ца Естер Питърс. Водещ на събитието бе Галина Петрова.
Г-н Анчев подчерта в краткото си приветствено слото, че септември е много специален месец за всеки българин. Че през този месец се честват Съединението на България и Денят на българската независимост. И че нашата страна, България, е страна със забележителна история. Той благодари на всички участници и на всички гости на тържеството.
Г-жа Лабова-Бъргграф привества всички с добре дошли. Тя благодари на администрацията на Богатската градина в Чикаго за домакинството на Celebrate Bulgaria Day, чиято цел е да представи нашата култура и традиции пред американските ни приятели в мегаполиса. Тя представи накратко българската общност с нейните училища, културни центрове, медии, църкви и бизнеси.

Програмата на българския празник в Чикаго включваше изпълнения на детския хор на Малко българско училище, на деца от родители от училище „Слънчогледи“, на представители на училище „Нов Живот“, БУЦ „Знание“, детския ансамбъл за народни танци „Малката Верея“, детския ансамбъл „Хорце“ при училище „Джон Атанасов“, ансамбъл „Приятели на българския танц” от Детройт, танцов ансамбъл „Верея” и танцов ансамбъл „Хоро” от Чикаго, дует „Минкови“.
Официалната музикална програма на Деня на България завърши с песента „Моя страна, моя България”.
Докато на откритата сцена в Ботаническата градина един след друг излизаха участниците в музикалната програма, наситена с любими български песни, и народни, и съвременни, в съпътстващата програма на събитието течеше представяне на местни български културни организации, медии и фирми, като Съюза на българските писатели в САЩ и по света, Салона за българска култура и духовност, Център „Магура“, магазини „Сердика“, туристически агенции и др. Представиха се и от ЕuroChicago.com.

Съпътстващата програма на събитието включваше и презентация на български хранителни продукти, произведени тук, в САЩ. Българско кисело мляко се произвежда в Тексас, като Lactobacillus bulgaricus се доставя от България. А в малко градче близо до Чикаго от години вече се произвеждат български луканки, салами, създърма и др., като асортиментът непрекъснато се увеличава. Освен българско кисело мляко, сирене, луканка и други продукти, посетитетите на Деня на България в Чикаго имаха възможност да опитат и българска баница с точени кори. Кулинарната презентация премина при голям интерес и много „дегустатори“, които с удоволствие си хапнаха от предложените продукти.

В Деня на България в Чикаго имаше и фотографска изложба с фотоси от България.

Специален гост на тържеството бе известният музикант от „Подуене блус бенд“ Васко Кръпката, който пристигна в Чикаго с китарата на Георги Минчев и свирейки на нея, изпя „Нека бъде светлина“.
За празника дойде и предишният български консул в Чикаго Симеон Стоилов, чието сърце явно е останало тук. Защото той уважи поредния Ден на България (предишните дни на България бяха организирани от него в качеството му на генерален консул), пристигайки изненадващо на събитието на частно посещение, като обикновен гост.

И тазгодишният Ден на България в Чикаго беше едно много вълнуващо събитие не само за българската общност, но и за всички чикагци, които го посетиха.

Eurochicago.com
Снимки: Иван Хараланов – Photo-credit: © Ivan Haralanov – FotoDetail
www.haralanov.com