Училище родно, здравей!

    Грей подранилата есен,
    свири в тревата щурче,
    сладка е твоята песен,
    весело школско звънче!

И пак е септември. И докато чаровницата Есен пристъпва бавно, леко и остава след себе си красота, приличаща на нежна мелодия, преплетена с пъстроцветни багри, и докато есенното слънце уморено присвива очи и се крие в облаците, и всичко се унася в сладостна тъга и меланхолия, то класните стаи оживяват от радостна детска глъч на завърналото се детско ято.
 И ако за някои годината започва на първи януари, за други в началото на пролетта, то за всички учители и ученици годините са учебни и започват с първия учебен ден.
За Българско училище „Джон Атанасов” това е 16-ят първи учебен ден. Години наред училището ни отстоява достойно възрожденската си мисия в съхранението и разпространението на българската писменост, култура и национално самосъзнание.
Днешните джонатанасовци следват примера на патрона си и имат самочувствие на носители на един от най-старите езици в света със своя писмена култура, на един от 24 –те официални езика в Европейския съюз и първи официален език в ЕС, който използва кирилица.
БУ”Джон Атанасов” е пионер с идеята за лицензиране на българските училища зад граница към МОН и е  инициатор за въвеждане на българския език в щатската програма Seal of Biliteracy – SB и проведе първия изпит в щата Илинойс за владеене на български език по европейската езикова рамка  за включването му в SB през май 2017г.

Един афоризъм гласи: „Животът не е поредица от случки и събития, а поредица от избори”.
 Уважаеми родители, скъпи ученици, благодарим ви, че избрахте нас, благодарим ви за доверието, за помощта през годините.
Уверяваме ви, че плодовете, които могат да се съберат от „духовната градина” на училище „Джон Атанасов”, могат да нахранят много деца по света и да ги върнат у дома.
Уроците ни по родолюбие, по патриотизъм, са нашият завет към младото поколение българи, което трябва да пренесе във времето тези добродетели, за да я има България.
Да ни е честита новата учебна година и нека все така заедно и сърцато отстояваме българския дух и книжовност тук, на американска земя!
На добър час, малки и големи ученици!
Спорна и успешна да е новата 2017/2018  учебна година за всички български учители и ученици!

Виолета Петрова – БУ „Джон Атанасов“, Чикаго
специално за в. „България СЕГА“
                        
  
 
Бъдете живи и здрави, все така лъчезарни ! Носете мъдростта
и любовта към науката в сърцето си и помнете, че всичко
започва от ЗНАНИЕТО!