Училище „Слънчогледи”: ECL сертификати за български език в Чикаго

Към събитията на българската общност в Чикаго се прибави още едно: трима студенти получиха своите ECL сертификати за български език от генералния консул на Р България в Чикаго г-н Иван Анчев. Младите хора, които се явиха на изпит в училище „Слънчогледи“ в началото на месец юни, се надяват с примера си да привлекат вниманието на повече свои връстници и да им покажат, че е възможно да научиш български извън България.
Каква е предисторията на това постижение? Нека ви запознаем: Анна-Никол Георгиев, Надя Николова и Златко Николов понастоящем са студенти в американски университети. И тримата са родени в България, но семействата им са дошли в САЩ, когато те са били малки –на не повече от две години. Израстнали са тук, с пътувания до България през лятната ваканция за две-три седмици. Семействата им са избрали езикът у дома да бъде български. Макар и по различен път, всеки е усвоил достатъчно знания, за да защити желаното езиково ниво. Днес те владеят повече от двата основни езика – Анна-Никол говори още чешки и немски, Надя – испански, а Златко – немски. Никой от тях не е избрал засега да продължи да специализира езиковите си познания, но и тримата имат интерес към използване на езиците, които вече владеят.
В поздрава си г-н Анчев подчерта, че е важно младите хора да се гордеят с постигнатото, благодари на семействата и учителите, които са успели да изградят тяхната увереност, и подчерта важността на постоянството за постигане на резултати. На изпроводяк генералният консул им пожела да не забравят българския си произход и тогава, когато те самите станат родители.
Благодарим на г-н Иван Анчев за вниманието и подкрепата на дейността на българските училища в Чикаго. Това събитие е още едно доказателство за съвместните усилия на държавни и неправителствени организации да предоставят достъп и възможност за качествено езиково образование.
    
 

Автор на текста: Милена Николова
Снимки: Иван Хараланов – Photo-credit: © Ivan Haralanov – FotoDetail
www.haralanov.com

 

 

 

 

Откриване на новата 2016-2017 учебна

Скъпи ученици, родители, приятели!
Заповядайте на откриването на новата учебна година в училище „Слънчогледи“ на 9 септември, събота, от 10 часа в сградата на Grace Lutheran Church,
493 Forest Ave, Glen Ellyn, IL 60137.
След кратко приветствие ще започнем учебни занятия по график.
Нашите учители очакват с нетърпение своите ученици!
Очакваме ви!

Материал на училище “Слънчогледи”, подготвен от Милена Николова
специално за в. „България СЕГА“