Българска Шах Академия в Чикаго ще създава бъдещите шампиони в спорта и живота!

Няма да повярвате от раз…
Или може би точно това е трябвало да стане?
Научих почти едновременно две шахматни истории.
Едната стара и много, много лоша, другата свежа и много, много, добра!
Почваме с лошата.

След благодатен и красив разцвет на българския шах, световни турнирни победи и шампиони, настъпи и времето на тотален развал и забрава. Или по-точно скандална популярност.
Изведнъж се оказа, че освен свободното падане с главата надолу на нашия шах, от джобовете му са изпаднали и 2 милиона и 100 хиляди лева, които Държавата му е давала през годините за развитие на спорта у всеки любител и талант, който го заобича – от ученическия чин до Световната шахматна корона… Но къде са се изтърсили парите днес никой не знае!

Могъщият ни шахматен шаман досега Силвио Берлускони… пардон – Данаилов, твърди, че с тях е плащал на Европейския Шахматен Съюз за участието ни  в турнири, треньорски семинари, лекции и други проповеди, но валутата се е заблудила по пътя си, и не стига там, където трябва. Оказва се, че някой непознат за сега Айнщайн, открива банкова сметка на същия шах-европейски адрес, който е истинския,  и валутата се била заблудила по тази дублирана пътечка. Старото ръководство на Шахматната федерация, което любезно си подаде оставката след избухналата галимация твъди, че те не са следователи, та да изкажат оногова, който е сътворил и ползвал изобретението. Което е така, нали? Кой ни е виновен, че и ние не сме си спретнали този трик та да дойдат малко парици и до нас?

Боян и Ангел Първи уроци, 1995Но Европейският Шахматен Съюз продължава да си иска сметката и безпардонно дръзко отнема лиценза на българския шахмат, лишава го от правото на участие по игрите с всичките там из народите квадратчета и фигурките по тях. Шахматистите могат да си играят в къщи или най-много в бара за по един коктейл награда. А известните ни по света личности могат да се вписват и в турнири, но само като “независими спортисти”.

От известно време се говори за разсрочени плащания, но може би няма кой да извади пари за два пъти плащане на архивирани вече шахматни партии. Все пак има раздвижване и за 19-ти август т.г. бе обявено едно генерално Отчетно-изборно събрание на БФШ, за да се очертае как всичко ще започне отново… Не срещнах вече три дни ни една вест от събитието и затова направо продължавам с хубавата вест:

В Чикаго издина снага Първата Българска Шахматна Академия.
По тукашното наречие: BG Chess Academy.

Ушите ми почервеняха от гордост, но пак ще ви го кажа: аз бях първият, който  даде рамо в “България СЕГА” на г-н Ангел Ангелов, призьор от много държавни първенства на България по шах за юноши и младежи, с два финала от държавните първенства за мъже, и призови места в Международните турнири  в Сейнт Ло, в Измир и Tim Just Open през 2009 и 2013 г., където е шампион,  както и на Chicago Open, където тази 2017-та се класира на 3-то място…
И то тогава, когато той беше “стажант-имигрант” и Боянка Иванвова, основател и директор на прочутото българско училище в Чикаго “Джон Атанасов”, го беше “открила” и позаграбила за ръководител на още една полезна специалност за българчетата в Чикаго – след рисуване и фолклор, спорт и кино, и пр. Там умират да правят още нещо в повече от учебната програма. Още си поправям ипохондрията с впечатлението от една свръх смешна случка… Бяха поканили художничката Кина Бъговска, добре популярна и в България, и в Чикаго, и децата бяха предупредени, че трябва да я посрещнат както подобава на “Джон-Атанасовци”… И те се бяха подготвили перфектно… Кина влезе, те скочиха на крака и в страхотно трениран хор изкрещяха: “Добре дошла, госпожа Книга Българска”… Е, как да не паднеш от коня при такова вулканично  изригване на приятелски, любезен, хумор?

… След „Джон Атанасов“ и други училища поканиха Ангелов и неговия син – Боян Ангелов, да разкрият още “ателиета” по класните стаи на 12-те български училища в Чикаго. Затова и аз по онова време им казах… на шега… не е ли време да направите и Българска шахматна Академия в Чикагото?

И ето ги сега двамата – усмихнати и щастливи:
– Прав беше… Време беше за Българска Шахматна Академия в Чикаго… И ето – направихме я! Отвори врати на
500 W Central Rd. suite 100B, Mt. Prospect IL, 60056.

Питам Ангелов – баща –  като какво представлява Първата Българска Академия на Американска земя…

– Помещението е с капацитет 56 души и е удобно както за тренировки и лекции, така и за провеждането на турнири. Сградата разполага с достатъчно голям и функционален паркинг и други сервизни помещения – ми казва той.

– Имаш ли здрава почва под краката си… Какъв е твоят треньорски опит?

-Треньор съм повече от 35 години, като съм работил предимно в Шумен и Стара Загора. Много от моите ученици постигнаха сериозни успехи в шахмата и живота. Ще ми помага моят син и най-добър ученик г-н Боян Ангелов. И той има вече 8 години треньорски стаж. Както и състезателен опит. Медалист е от държавни първенства, носител на национални купи и участник в Европейски първенства за юноши и младежи. Боян е вицешампион от Европейското първенство за ученици през 2008-ма, шампион на България за младежи през 2011, а през 2014 спечели престижният “Chicago Open” в клас “Експерт”. Сега е студент по медицина в “University of Illinois at Chicago”, (UIC).

– Как се чувстваш в Чикаго? Не те ли притискат огромните размери на всичко в този мегаполис, приютил безброй имигранти от 150 и повече земи и народи по света?

– Вече четири години обучаваме деца в българските училища – “Джон Атанасов, към  църквата “Света София” и Българския учебен център “Знание” под формата на шахматни кръжоци в рамките на час–час и половина седмично. Очевидно е, че за това ограничено време децата могат да получат само основни шахматни познания и да се забавляват, но не и да постигнат високи спортни резултати. Това е една от основните причини за създаването на Шахматната академия. Тук ще се предлага обучение, което не е възможно да се осъществи в училищата. Ще бъдат използвани съвременни интензивни методики, както в теорията, така и в практиката. Тренировките се предвиждат с продължителност не по-малко от три часа. Всеки месец учениците ще имат контролен турнир с награди, който ще маркира тяхното израстване. Обучението е групово или индивидуално – с различно ниво на интензивност, като родителите и децата ще могат до голяма степен да избират часове за тренировки, които са удобни за тях. Ще предлагаме обучение не само за деца, но и за възрастни.

– Защо шах, а не, примерно… модерните японски рисувални техники?

– Шахматът е универсален спорт. Сложен синтез между изкуство, наука и спорт. Водещи педагози и психолози го определят, като мощен възпитателен инструмент. Постепенно и неусетно в процеса на изучаването и практикуването на играта децата развиват изключително ценни качества  – отговорност, самостоятелност, любознателност… необходими за тяхното бъдеще.
Редовните занимания стимулират мнoгoкратно развитието на детския интелект, повишават концентрацията и способностите на паметта. Психологическите тестове доказват недвусмислено, че децата, които изучават шахмат, запомнят 4-5 пъти повече и по-бързо от останалите.

– Какви, в крайна сметка, са целите Ви, какъв е смисълът на Българската Чикагска Шах Академия?
 
– Като треньори със сериозни успехи в България ние, разбира се, желаем да имаме такива успехи и тук. Убедени сме, че при упорити тренировки нашите възпитаници след година-две ще бъдат сред най-добрите в своите възрастови групи, а в не далечно бъдеще – и шампиони.
Целта на Шахматната академия не е само спортна. Ще направим всичко, за да стане тя динамичен Център, в който възпитаниците още и да се забавляват, да получават възможност за нови социални контакти, както и да практикуват и да не забравят родният си език.

На добър път градители на по-добър живот и успехи в бъдеще на Българската общност в Чикаго! Нашето издание  “България СЕГА” е Вашият верен и мощен приятел в Доброто Ви дело!

 Климент Величков
в. “България Сега”, Чикаго