Ученици от „Малко българско училище в Чикаго” на летен лагер в Бургас

Бургаският квартал Сарафово се превърна в гостоприемен морски пристан за 17 деца и трима техни ръководители от чикагското “Малко българско училище”. Любезните домакини от община Бургас демонстрираха урок по гостоприемство и се постараха престоят ни да бъде изключително приятен и ползотворен.
В отговор на покана на община Бургас, педагогическият съвет на “Малко българско училище” изработи критерии, по които да подбере 17 деца за първия езиков детски лагер на училището в България. Сред основните критерии бяха: редовно и мотивирано посещаване на учебните занятия, съвестно писане на домашната работа, участие в извънкласни занимания и инициативи на училището, използване на български език в клас, добра дисциплина.
При силна конкуренция в крайна сметка бяха подбрани 8 момичета и 9 момчета на възраст между 9 и 14 години. Повечето от тях за първи път се отделяха от семействата и близките си, но въпреки това доказаха, че са смели и самостоятелни. Нещо повече – успяха да се забавляват на воля, да опознаят и научат повече за България и да упражнят своя майчин език.
Организаторите на лагера бяха подготвили изключително разнообразна и интересна програма! Тя включваше разходка с корабче и посещение на остров Света Анастасия, където професионален екскурзовод ни разказа за историята на острова и неговата покровителка. След това разгледахме музея и се разхладихме с напитки в “лекарната”. Децата успяха да се снимат и с един обитател на острова – симпатична костенурка.
Друга интересна екскурзия беше посещението на комплекса “Аква Калиде”, където децата научиха по интерактивен начин историята на старите минерални извори от тракийско и римско през османско време и до наши дни.
Не пропуснахме да се разходим и из романтичните улички на старите Созопол и Несебър и да си запазим частица от тях под формата на снимки, сувенири, спомени и спиращи дъха гледки.
Разгледахме и приказните градини около замъка в Равадиново и на всяко посетено място децата спонтанно запяваха “Една българска роза”, “Усмивка”, “Химн на Кирил и Методий” или “Мила родино”, за учудване на туристи и граждани.
В два последователни дни бяхме почетни гости на община Бургас и на училище “Св. св. Кирил и Методий” в града. И на двете места ни посрещнаха с питка, баница и други вкусотии, а децата имаха възможност да задават множество въпроси и да научат за сградата, историята и функциите на общината, нейния герб и работата на кмета. В училището малките гости посетиха класовете по скулптура и живопис, сами изработиха фигурки от глина и картички и се запознаха със свои връстници от България. В края и на двете посещения учениците и техните ръководители получиха подаръци – сувенири със символите на двете институции.
В допълнение на топлото посрещане и гостоприемство, децата от лагера станаха повод и за силен медиен интерес. Те дадоха интервю за телевизия, посетиха студио на националното радио, говориха в ефир и присъстваха в информационния бюлетин на община Бургас.
Плажът и морските забавления бяха допълнени от посещение на детски клуб с аниматори, изложба на пясъчни фигури, батути и дори цирк!
Времето отлетя неусетно бързо! Малките българчета от Чикаго се насладиха на България с всичките си сетива – слушаха българска реч, гледаха красиви природни пейзажи и уникални исторически и културни паметници, опитаха от вкусната българска храна и вдишаха аромата на соленото Черно море. Този лагер спомогна не само за езиковото израстване на 17 български деца, живеещи в САЩ, но и за формиране на умения за справяне с житейски ситуации, самостоятелност и най-важното – вдъхване на обич към България.
В края на престоя ни лично кметът на Бургас г-н Димитър Николов ни увери, че това няма да е единственият ни лагер и отново ни очакват следващото лято. В отговор на поканата, ръководството на “Малко българско училище” също се ангажира да посрещне в Чикаго изявени ученици от община Бургас.
Още веднъж БЛАГОДАРИМ на всички, които направиха възможно това невероятно морско приключение!

Велина Драмска,
“Малко българско училище”
специално за в. „България СЕГА“