Българско училище „Джон Атанасов“ отбеляза 15-годишния си юбилей с грандиозен концерт

Блажени онези, които положиха основите на родното и създадоха късче България тук, на американска земя, защото не искат да забравят кои са и откъде са тръгнали.
Блажени онези, които създадоха духовните храмове , за да се пази народността и да укрепва българския дух,
 които пренесоха тук магията на танца и космополитността на народните ни песни.
Блажени онези, които служат всеотдайно за утвърждаване на родолюбивото чувство, без което е невъзможно да се съхрани българският род и език, които създадоха и утвърдиха БУ „Джон Атанасов“ като духовна територия и символ на българщината, за да я има България сега и завинаги!


На 21 май се състоя тържественият концерт на БУ“Джон Атанасов“ в Чикаго, посветен на юбилея – 15 години лицензирани към Министерството на образованието в България училища в САЩ и Деня на българската просвета и култура – 24 май. Това  бе грандиозен апотеоз на цялостната работа на колектива от възрожденци по дух и призвание учители, на труда, таланта и професионализма, натрупани като капитал през годините, който се множеше, обогатяваше, за да изплува в целия си блясък като всичко най-добро, най-красиво, най-въздействащо и незабравимо на сцената по време на тържеството.

 

Под звуците на „Върви, народе възродени“, цялото  училище изпълни  сцената. Малки и големи с ръка на сърцето си запяха химна на РБългария под съпровода на цигулка в изпълнение на Ванеса Стоянова  от 3 клас. Последва поздравление по случай юбилея на г-жа Боянка Иванова, директор на училището. Тя проследи историята и успехите, както на училището, така и на българското образователното дело в Чикаго през годините с архивни кадри от средата на 90-те години до наши дни. Както училище„ Джон Атанасов”, така и училище „Св. София” в Чикаго могат с гордост да се нарекат пионери сред лицензираните към МОН училища в САЩ.
 Г-н Иван Анчев, Генерален консул на РБългария, поздрави колектива на училището ни, послучай празника.Той прочете поздравления от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, от министъра на образованието – Красимир Вълчев, както и от председателя на Държавната агенция на българите в чужбина, Димитър Владимиров.
Самият концерт бе открит с думите на Майка България, изпълнени прочувствено от г-жа Анелия Лазарова.
 

„Чувате ли ме? Аз съм България. Една шепа земя в могъщата сянка на Балкана, между ленивия Дунав и майчината мекота на Родопа, закриляна от Пирин и Рила, люляна от ласкавото синьо море, което гърците в един опасен бурен час нарекоха Черно…. Чуйте ме! Аз съм България!…“
(Йонка Христова)
От най-малките ни ученици до най-големите, имаха свое индивидуално изпълнение, свой символ – цветовете на българското знаме – бяло, зелено, червено. Всяко изпълнение било на песен или стихотворение беше онагледено, озвучено с подходяща музика и подчинено на темата.
 

 В сценария бяха използвани много силни текстове от  произведения на Здравка Момчева и Йонка Христова.
Това тържество бе един апотеоз на голямата ни обич към България – обич, която те следва цял живот, където и да си. Обич, която започва от сърцето, от мама, от първите вълнуващи срещи с Буквара и Читанката, от „Аз съм българче“ и „Питат ли ме дей зората“ и всички онези уроци по родолюбие, които ние, учителите,  завещаваме  като добродетели на нашите ученици, които те да пренесат във времето.
А сцената бе мястото, където  ни превземаше магията, развяваха се български знаменца, балони, помпони, а песента, стихът и танцът се одухотворяваха от грейналите детски усмивки и горди детски осанки и на теб не ти остава нищо друго, освен дасе предадеш на чувството. Емоцията на моменти бе толкова силна, че предизвикваше искри в очите, хващаше те загърлото…и сълзите рукваха.

 

Грабнахме сърцата на хората, заредихме ги с обич и им ги върнахме, за да ни кажат – „това досега не е било“, „страхотно“, „на няколко пъти ме просълзихте“ …
 От екрана осмокласниците ни разказваха какво е за тях българското училище и ни върнаха 8-9 години назад в родното училище.  Дипломите им бяха тържествено връчени с пожелание за успехи в бъдещата учебна и професионална реализация.
 
 
Изказваме искрена благодарност на ансамбъл “Хоро“ за 15-годишното ползотворно сътрудничество по пътя на съхранението на българските традиции и дух в Чикаго.
 


Те заедно с малкото „Хорце“ към нашето училище, с ръководител Ирина Гочева, сътвориха една  невероятно завладяваща българска феерия и изправиха всички ни на крака.
 

Благодарим ви, наши сънародници за всеотдайността и отдадеността  към българския фолклор и традиции, които предавате така убедително и на по-младите. Бъдете наше упование и в празници и делници!

Този концерт бе осъществен с колективния труд на учители и ученици от БУ“Джон Атанасов“ и въодушевен от огромната ни любов към Майка България.
 

Автор на сценария –  Виолета Петрова

Честит празник на всички български учители и ученици по света !
Честит 24 май !

Виолета Петрова –
БУ „Джон Атанасов“, Чикаго

специално за в. „България СЕГА“