Честит празник! С любов и грижи редим А,Б,В-то макар и далеч от Отечеството!

Ние българите ценим създателите на духовността, защото им дължим съхранението си като народ с минало и потенциал за бъдеще. Те са тези, които ни карат и нас в БУЦ „Знание” да празнуваме с гордост 24 май.
Далеч от Родината ние учители, ученици и родители се опитваме да съхраним българската национална идея и дух чрез наука и просвета.
Както всяка година така и тази, рано сутринта училището отвори врата за последните приготовления на сцената – портретите на братята Кирил и Методий, венци, цветя, балони придружени с детско жужене и музика. Водещите седмокласници – Живко и Рене уточняваха последните детайли.
И всичко започна с “Горда Стара планина”, под чиито звуци влезна българското знаме.
С кратко слово за делото на двамата братя Кирил и Методий тържеството бе открито от директорката Лили Паслиева. Тя прочете и Поздравителното писмо от г-н Иван Анчев- Генерален консул.
Тържествено, пролетно, цветно настроение обагри залата. На сцената първи застанаха най-малките “знайковци”- тези от детската градина. С корони на главите и усмивки на лицата те ни разказаха за “Жълтоклюнот опатенце” и “Жаба жабурана”, а малките им ръчички отмерваха времето в песента “Часовник”.
И дойде следващият емоционален момент. Понесли нашето А, Б, В на красивите си корони, на сцената излезнаха първолаците. Днес е техния ден, в който могат гордо да заявят “Всички букви зная, мога да чета…!”, а с драматизацията на приказката “Дядо и ряпа” те ни отведоха в света на българското народно творчество.
След тях учениците от втори клас поздравиха всички гости с празника на светите братя.
И на този ден музикантите и певците намериха своето място: Ани изпълни “Детство мое”, а Момчил “Я кажи ми облаче ле бяло” под съпровод на Живковия саксофон.
В еуфорията от благодарност към великото дело на Кирил и Методий с гатанки се включиха и по-големите ученици, а танцовия състав ръководен от Живка Йорданова изпълни “Детски народен танц”.
Дойде време на сцената да застанат учениците от 3 и 4 клас. След успешния проект през изминалата учебна година – “Родното място на моите родители” и открития урок-състезание “Аз обичам България”, където децата с лекота преминаваха през граматически, исторически и географски материали, дойде време и на днешния празник. С кратък рецитал те отбелязаха трите големи дати в нашата история – създаване на българската държава, приемане на християнството и Златния век на българската книжнина. Не бяха забравени и днешните учители, които с много любов и грижи сеят А,Б,В-то далеч от Родината. За тях бяха цветята, които мълчуганите стискаха в ръцете си с думите:
       “Аз, учителю със цвете
         днес ще те даря
         и целувам ти ръцете,
         и благодаря!”

Благодарим ви, мили деца!
Благодарим ви, за изпълненията, които развълнуваха сърцата ни и за пореден път ни накараха да сме горди, че сме потомци на делото на великите братя Кирил и Методий.
Благодарим наТеменуга и Ангел Жекови, които са наши неизменни помощници във всичките ни тържества!
Благодарим на всички, които активно се включиха в учебния и организационен процес, спонсорираха ни презцялата година, водени от желанието да съхраним духовността и знанието през вековете.

Елена Кръстева- Нанева
БУЦ”Знание”
специално за в. „България СЕГА“