Млади български таланти

Петият пиано фестивал приключи, но добрите отзиви за него – за организацията и провеждането му, за отличните изпълнения на младите български таланти не стихват и още дълго ще се говори за него.
На 15-ти май в Библиотеката на Mount Prospect се проведе 5-ти пореден Пиано Фестивал за българчета, живеещи в района на Чикаго, организиран от БУЦ „Знание“, с директор Лили Паслиева и Даниела Смит. Участваха 27 деца на възраст от 5-12 години-всички  отлично подготвени от своите преподаватели, представиха по една пиеса от различни композитори и жанрове. Фестивала беше красив и многозвучен празник на музиката и пианистичното изкуство.
Гост-пианист беше Йоан Ганев- млад български талант, който свири специално за участниците във фестивала и беше прекрасен пример за подражание за тях.
Йоан започва да учи пиано на шест години и скоро след това е приет в Национално музикално училище “Любомир Пипков” в гр. София. Три години по-късно се премества със семейството си в САЩ, където продължава музикалното си образование с г-н Емилио дел Розарио, г-жа Марта Азнавуриан, д-р Джеймс Джайлс и д-р Теодор Едел.

Сред любимите изпълнения на Йоан е участието му в пиесата Leaping Leopold от Брус Адолф на сцената на Шекспировия театър в Чикаго, където свири в квартет с музиканти от чикагската филхармония. Негови изпълнения са излъчвани по станцията за класическа музика WFMT. Изпълнението му на Mephisto Waltz No. 1 от Лист е включено в диск, посветен на шестдесетия юбилей на радиото. На сцената на фестивала Равиния Йоан се явява в дует за пиано и цигулка, в дует за две пиана и като солист на симфоничния оркестър Midwest Young Artists.

Йоан е носител на награди от множество конкурси. Международният конкурс за руска класическа музика в Сан Хосе, Калифорния, му присъжда сребърен медал. Първа награда му е присъдена в националния конкурс Walgreens, Конкурс за китайско изкуство, конкурс на “Стайнуей “за млади изпълнители, както и от обществото на американските музиканти. След като е обявен за победител в конкурса на университета DePaul, Йоан свири като солист със симфоничния оркестър “Ойстрах”.

Йоан обича да свири камерна музика. Като участник в пиано-трио е носител на множество награди.

Сега Йоан е второкурсник в Lake Forest College в Илинойс, където учи биология и химия.
На въпроса защо учи химия той отговори, че пианото и химията са неговите две страсти и той е щастлив да може да се занимава и с двете.
На раздяла Йоан ни обеща, че отново ще свири за българските деца и българската общност с най -голямо удоволствие.
Желаем много успехи на Йоан! Нека гордо прославя името на България!
Желаем успех и на всички млади таланти участници в 5-ти Пиано фестивал!

*******

За пореден път по традиция в БУЦ “Знание” се проведе ЗЕЛЕНО УЧИЛИЩЕ.
С настъпването на пролетта и хубавото време с децата на „Знание“ излизаме на Зелено училище за организирани, щафетни и състезателни игри, за да открием красотата на природата и да научим повече за нея. 

БУЦ „Знание“
специално за в. „България СЕГА“