Великден в БУЦ „Знание“

Зададе се Великден
през полята зелени.
Гледай радост невидена
по лицата засмени.
С разцъфването на пролетта идва един от най-обичаните и тържествени християнски празници -Великден. Символ на възраждащият се живот и природа , той се отбелязва с огромно вълнение от християните.
Възкресение Христово, Великден е най -големият празник за православните християни. Вековната традиция повелява на празничната трапеза да присъстват боядисаните яйца и затова яйцето е най- популярният символ на Великден. Българската традиция е да боядисваме яйцата на Велики Четвъртък или Велика Събота. Първото яйце е винаги червено.
 Децата от БУЦ „Знание“  също бяха завладени от празничният великденски дух. На 15 април – Велика Събота се проведе нашата традиционна Великденска работилница. Майки, баби  деца и внуци  с желание и празнично настроение участваха в боядисването на яйцата. Работилницата бе оживена от веселата глъчка и надпревара за боядисване на най – хубавото яйце. Работата бе организирана на няколко къта. Гостите и децата се запознаха с различни техники на боядисване и украса на яйца. Ентусиазмът , радостта и желанието на децата да направят оригинални яйца ни направиха щастливи, че българският дух е още жив у нас. Всеки разказваше спомени и обичаи от родното място. Великден ни напомня на родния дом с аромата на вкусните козунаци и червените яйца. Нашата Великденска работилница неусетно ни отведе в родните места. Великденските яйца изписани с цветя, дъги и усмивки се превръщат в един малък кът от България. БУЦ „Знание“ е онова място, където малките българчета поддържат и развиват познания за българските традиции.Тук децата се научават да уважават своите обичаи и запазват културната си принадлежност.
Честит Великден!
Гергана Миткова
БУЦ „Знание”
специално за в. „България СЕГА“