Денят на благодарността е смес от реалност и легенди

На 27 ноември в САЩ се чества Деня на благодарността. Това е един от главните и най-популярни празници в страната, роден непосредствено на територията на Съединените щати. Неговата история е смес от реалност и легенди, според Вашингтон профайл.

Официалната версия за историята на празника е следната. За пръв път Денят на благодарността бил отбелязан през 1621 г. от английски заселници, живели в Плимутската колония. Зимата била тежка, храната не достигала, а новата зима също не предвещавала нещо добро. Тогава губернаторът решил да повдигне духа на хората и организирал първия Ден на благодарността. Празникът бил отбелязан от британските заселници и техните съседи-индианци.

Благодарение на тяхната помощ колонията оцеляла през първата гладна зима. Повечето заселници придали на празника дълбок религиозен смисъл – те видели в него начин да благодарят на Всевишния за милостта му и да отбележат края на прибирането на реколтата.    

През 1789 г. Джордж Вашингтон, първият президент на Америка, обявил 26 ноември за Ден на благодарността. В различните щати обаче продължили да го честват по различно време. През 1863 г. президентът Линкълн официално оповестил, че Денят на благодарността ще се празнува в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи.   

С Деня на благодарността са свързани редица традиции. Всички членове на семейството задължително отиват на църква, а след това се събират край празничната трапеза. На нея трябва да има печена пуйка, гарнирана със сос от боровинки. Към нея се поднася картофено пюре, а за десерт – пай с тиква.   

Според легендата, на първия празник през далечната 1621 година заселниците и индианците изпекли и изяли четири пуйки. Оттогава въпросното пернато и Денят на благодарността са се превърнали в синоними. По традиция на президента на САЩ на специална церемония се подаряват две великолепни пуйки, като едната украсява трапезата в Белия дом, а другата той помилва. Тя се изпраща във ферма, където я отглеждат до края на дните й. По данни на Министерството на земеделието на САЩ в Деня на благодарността американците изяждат по около 45 млн. от въпросния вид птици. Третата неотменна част на празника са парадите и шествията, най-вече костюмирани и веселието.     

С Деня на благодарността са свързани редица митове и легенди. Неотдавна например бе доказано, че празникът е с по-древна история, свързана с испаноезичните американци. През 1598 г., тоест 23 години преди каноническия празник, денят е бил отбелязан в Сан Елизарио – място, което се намира в съвременен Тексас. Инициатор бил някой си Хуан де Онате, който превел група преселници от територията на съвременно Мексико през  пустинята. За да отбележат успешния край на 500-километровия труден преход, хората организирали Ден на благодарност към Всевишния.    

През 1963 г. официално бе признат и друг предшественик на Деня на благодарността. Две години преди празника в Плимутската колония, той бил честван от британски преселници, установили се във Вирджиния. С него те отбелязали благополучното преплаване на Атлантическия океан. При това във Вирджиния денят бил честван и десетилетия по-късно. Такова условие поставила английската компания, отправила ги към Новия свят. Впрочем, нито испанците, нито хората във Вирджиния са канили индианци на тържествата си.
 
Традиционната пуйка също не е нещо повече от легенда. Това пише историкът Джеймс Макуилямс, автор на книгата “Революция в храненето”. В документите на Плимутската колония (по-точно в дневниците на губернатора) се съдържат доста точни данни за храната на заселниците. Те са яли царевица, ябълки, круши, тиква, картофи, дори ягоди. Единственото месно блюдо на празника било еленското. За пуйки нищо не се споменава, а при археологическите разкопки също не са намерени кости от животното на мястото, където се предполага, че се е състояло тържеството (впрочем, празникът продължил 4 дни, а не един, както е сега). Пилигримите не са имали вилици, те си хапвали, като използвали лъжици и ръцете си. Сегашната трапеза за Деня на благодарността обаче се украсява богато и много грижливо.    

Пуйката “се появила” едва през ХIХ век. Причината преди всичко била, че тогава в САЩ започнали да развъждат тези животни в големи количества. Пуешкото месо станало по-достъпно, включително и за бедните американци. Този обичай е поставен от Бенджамин Франклин, който искал да направи животното национален символ на Америка.

Той избрал птицата, защото тича бързо, хитра е, с остро зрение, а има и величествена осанка. Така постепенно пуйката се превръща в задължителната храна за празника. Прието е да се гарнира и със сос от боровинки.

На традиционните паради и театрални представления, които се организират в Деня на благодарността, актьорите, изобразяващи пуританите, носят черни шапки, ботуши и чорапи. Историкът Джеймс Бейкър, който в средата на 80-те години на миналия век публикува серия статии за облеклото на първите американски заселници, твърди, че те започнали да се обличат по този начин през  ХIХ век. Пилигримите се носили простичко, всеки обличал каквото имал. Дрехите по онова време били доста скъпи и било изключено да се говори за нещо специално. Черно и тъмно се слагало само в неделя, когато били църковните служби.    

Участниците в първия Ден на благодарността често са наричани пилигрими и пуритани. Това обаче са две различни групи преселници. Пилигримите са легендарните първи британски заселници, пристигнали с кораба “Мейфлауър”. Те се установили в района на Плимут. Пуританите пристигнали в Америка десетилетие по-късно и се заселили край Бостън. Пилигримите пристигали в Нова свят най-вече с цел да забогатеят, да си осигурят по-добър живот. Пуританите, които били преследвани в  Англия, търсели тук религиозна свобода.

Историкът Джереми Бангс отбелязва, че пилигримите, които първи отпразнували Деня на благодарността, не го кръстили по този начин. Името се появило по-късно, при това е трудно да се каже кога точно. По всяка вероятност го отбелязвали през септември или октомври, а не през последния четвъртък на ноември, когато вече е било студено и неприятно.

Голямото коледно пазаруване в САЩ стартира в петъка след Деня на благодарността. Всяка година по това време традиционно милиони американци се втурват в магазините, за да изберат първите подаръци за най-близките си хора.

В този ден, известен още и като “Черния петък”, магазините правят между две трети и три четвърти от целия си оборот за годината, показват проучванията.

Най-много се търсят детски играчки, украшения за елхата и козметични продукти.

Трапезата за Деня на Благодарността

От вкусното меню не се дебелее

Пуйката, полята със сос от борвинки и гарнирана със сладки картофи, е полезна за здравето, пише “Харвард хелт летър”. Американците вече могат да похапват спокойно традиционното блюдо на Деня на благодарността, без да се страхуват за поетите калории и натрупаните килограми.

Пуешкото се усвоява по-лесно от организма и не вреди на сърцето.

Сравнено с другите меса, то е по-добър източник на протеини, съдържа по-малко мазнини и калории. Например порция пуешко месо от 100 г съдържа 133 калории, 25 г протеини и по-малко от грам наситени мазнини. Бялото пуешко е по-малко калорично дори от пилешкото. За сравнение дори и нетлъстото свинско е доста по-тежка храна и има 217 калории, 13 грама мазнини и 23 грама протеини.

Пуешкото месо също така е добър източник на аминокиселини.

Денят на Благодарността не минава и без боровинков сос. С него американските домакини гарнират пуйката. Известно е, че боровинките съдържат различни видове антиоксиданти, които стимулират клетките да се борят и предпазват организма от сърдечно-съдови болести.

Сладките картофи и тиквата също присъстват на празничната трапеза и също са много полезни. Те са богати на витамин А и С, на бета-каротин и на калий. Освен това сладките картофи съдържат фибри, а тиквата е нискокалорична и съдържа малко мазнини.

Обичайното меню за празника включва също и орехи, известни като много здравословна храна. Те също така са и добър източник на ненаситени мазнини, които пък намаляват нивото на холестерол в организма.

Няма нищо лошо да си похапнете повечко пуйка и сладки картофки на Деня на благодарността, твърдят здравните експерти. Стига само да не продължите в същия дух и през следващия месец.

turkeyПълнена пуйка

Необходими продукти за 10 порции

1 /4 кг пуйка
60 г стопено масло
250 мл пилешки бульон

За месен пълнеж:
30 г масло
1 глава ситно нарязан лук
200 г телешка кайма
100 г ситно нарязан бекон
2 ч.ч. трохи от царевичен хляб
1 к.л. лимонова кора
1 ч.л. нарязан магданоз
1 к.л. салвия
1 щипка индийско орехче
1 яйце
сол на вкус
черен пипер на вкус

За пълнеж с кестени:
400 г сварени, обелени и пасирани кестени
2 настъргани кисели ябълки
3 ч.ч. хлебни трохи от сух бял хляб
1 глава ситно нарязан лук
1 стрък целина, ситно нарязан
4 с.л. нарязани орехи
1 ч.л. нарязан магданоз
50 г масло
1 щипка индийско орехче
1 яйце
сол на вкус
черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

Месната плънка се приготвя, като маслото се разтопява и в него се запържват лукът и беконът. Прибавят се каймата, хлебните трохи, лимоновата кора, подправките и яйцето. Всичко се разбърква добре.

Кестеновият пълнеж се приготвя, като всички продукти се омесват в купа.

Пуйката се измива, махат се шията и останалите вътрешности, подсушава се отвътре и отвън. Кестеновият пълнеж се поставя в коремната кухина, а месният се слага на мястото на шията. Отворите се завързват или се затварят с дървени шишчета. Пуйката се овързва стегнато с памучен конец.

Напълнената и овързана птица се слага на скара в тавичка за печене. Намазва се с масло, а пилешкият бульон се налива в тавата. Пуйката се пече около 3 – 3,5 часа на 180°С, като често се полива с течността в тавата. Ако сосът изври, се долива още гореща вода или бульон. След изпичане се оставя да постои 20 мин. и се нарязва.

Menumag.bg

Тиквен пай

Продукти:

1 1/2 чаша тиквено пюре
2/3 чаша захар
1/4 чаша кафява захар
1 1/2 чаши кондензирано мляко
3 яйца
3/4 ч. л. канела
1/8 ч. л. смлян карамфил
1/4 ч. л. джинджифил
1/4 ч. л. портокалова кора
1/4 ч. л. индийско орехче
1/4 ч. л. сол
тесто за пай

Приготвяне:
 
Фурната се загрява предварително до 220 градуса.

В голяма купа се смесват тиквата, захарта, кафявата захар и портокаловата кора. Към тях се прибавят яйцата и кондензираното мляко. Всичко се разбърква, за да се смеси добре.

В тавичка за пай се поставя тестото, което може да е прясно приготвено или да сте запазили замразено във фризера.

Пълнежът се изсипва в тавичката и се пече първите 15 минути на 250 градуса, след което се намаля и се пече 45 минути на 180 градуса.

Ако тестото започне да потъмнява твърде бързо се покрива с фолио.

recepti.bg