Денят на благодарността в БУЦ "Знание" и училище "Родна реч"

Благодарност
Женя Петрова- 6-ти клас

Усмихни се и кажи “Благодаря”,
светът около теб ще заблести,
защото чувството за благодарност е като заря
то топли, свети и крепи.

Тази нежна думичка “Благодаря”,
аз когато кажа,
тя променя хора и дела,
възхищението си аз не мога да изкажа.

Благодарна съм на всички вас,
благодарна съм на моето семейство,
във всеки миг, във всеки час
нека благодарността да бъде с нас.

На 27 ноември,  САЩ чества Деня на благодарността. Това е един от главните и най- популярни празници в страната, роден непосредствено на територията на Съединените Щати.

През 1863 г. президентът Линкълн официално оповестил, че Денят на благодарността ще се празнува в последния четвъртък на ноември във всички щати и от всички вярващи. С деня на благодарността са свързани редица традиции. Всички членове на семейството задължително отиват на църква, а след това се събират край празничната трапеза. На нея трябва да има печена пуйка, гарнирана със сос от боровинки. Към нея се поднася картофено пюре, а за десерт пай с тиква.

Всички български деца в български учебен център “Знание” се готвиха упорито за Деня на благодарността. Децата написаха съчинения, с които благодарят на своите родители, близки и приятели. Самите ученици дадоха идея да нарисуват празничната трапеза на този ден. Представяме ви част от творбите на децата.

Тони: “Аз съм много благодарен на моите родители, защото те са добри и ми помагат много. Първо искам да благодаря на моята майка, защото тя се труди неуморно. Помага на мен и на брат ми Доди за домашните, чисти и  готви. Второ, искам да благодаря на тати. Той е много силен и работи много. Тати ни храни, прави много парички, за да имаме хубав живот и да отиваме на почивка. Това са хората на които благодаря.”

Тами: “На този ден аз благодаря на мама и на тати и на двамата ми братя. Всички те ме обичат много, дават ми съвети и ми помагат когато ми е трудно. Ден на благодарността е прекрасен празник, защото на този ден аз помагам на мама да приготвим празничната трапеза. На нея има печена пуйка, салата, печени картофи, много плодове и различни десерти. Още веднъж благодаря на мама и на тати. Много ви обичам.”

Ина: “Благодаря на мама и на тати че се грижат за мен и за моята малка сестричка. На този ден аз помагам на мама. Обичам празниците”

Леа: ” Благодаря на моята очарователна майка, че се грижи за мен и много ми помага. Обичам този ден.”

Боби: “Денят на благодарността е много хубав празник. Майка ми е чудесна готвачка. Обичам да сме всички заедно на този ден. Благодаря на мама и на татко, на моите приятели от “Знание”.

Доди: “Аз благодаря на татко, защото той много работи и ни храни. Благодаря на мама, че се грижи за нас. Най- накрая благодаря на Тони (моят брат) затова, че когато няма какво да правя си играе с мен. Благодарен съм и на няколко мои приятели за многото хубави неща които правят за мен.”

Лазар: “Обичам този празник, обичам мама и тати. Благодаря, че се грижат за мен и ми помагат.”

Женя: “Този ден е много хубав за мен, защото баба и дядо идват от България. Тук ние честваме Деня на благодарността, на 24 декември честваме Бъдни вечер. Всички сме заедно и сме много щастливи.”

Емилия Додова, учител по Български език и Литература