Да припомним един Християнски празник

img1На 22 ноември 2008 год. от 19.30 ч в залата на БПЦ “Св.Иван Рилски -Чудотворец” се отпразнува за втора поредна година “Въведение Богородично”-ден на християнската младеж и  семейство.

Празникът се отбеляза под формата на открит урок по вероучение-“преподаден” от учениците от  неделното училище към църквата, подготвени от г-жа Силвия Димова и г-жа Румяна Станкова.

Урокът започнаха ученичките от 8 клас- Мария Николова и Натали Петкова. Те запознаха присъствуващите с историята на празника и показаха иконата “Въведение на Божията майка”,изобразяваща тригодишната Св.Отроковица, която се възкачва и влиза в храма. Посланието на иконата е да учим децата си от ранна възраст на благочестие и християнски добродетели.

Втората част на урока беше викторина, водена от Кристиян-7 клас. Въпросите бяха интересни, неочаквани и трудни. Например: Как да се обличаме и държим в черква?, Как и кога се взима причастие?,Какво е значението на кръстния знак? и др. Когато “учениците” /публиката/ не можеше да отговори на помощ се притичваха малките “учители” /учениците/ и в залата настъпваше радостно оживление.

В последната част на урока петокласниците -Моника, Мария и Мартин  представиха драматизация за живота на Св.Иван Рилски. В пиесата младият Зограф е получил откровение  от Св.Иван и бърза да изпише лика на Рилския светец за храмовия празник. Увлекателният разговор между Зографа и неговото семейство разкри на зрителите малко известни моменти от житието на Рилския светец и пътешествията на неговите мощи, преди да бъдат върнати окончателно в Рилския манастир.

Аплодисментите,поздравите и пожеланията бяха толкова много и толкова искрени, че всички ние се замислихме и усетихме нуждата от повече духовни уроци.

Росица Христова за в.”България Сега”