Модернзираха сградата на художествената галерия на Онтарио

img1

Художествената галерия на Онтарио (AGO), един от най-големите музеи на изящните изкуства в Северна Америка, е с подновен вид. Проектът за реновиране на 108-годишната сграда e на известния съвременен авангарден архитект от Лос Анжелис и родом от Торонто Френк Гери. Повече от 68,000 души, посетиха галерията през първатa седмица (11-17 ноември) след откриването й, a 52, 000 от тях се възползуваха от обявения 29-часов свободен вход през уикенда (14-и 16 ноември), съобщиха от прес-центъра на AGO.

“Проектът на архитектурния гений Франк Гери бе в съзвучие с амбицията на изпълнителите и служителите на галерията да сътворят подобаващ дом за едно изключително изкуство”, заяви директорът на галерията Матю Тайтелбаум в прес-комюнике.

Преобразената сграда на AGO, се счита за шедьовър на съвременната архитектура. Дръзкият ултра-модерен дизайн от стъкло символизира прозрачност, близост, достъпност, гостолюбие и  творческа връзка на галерията с града и посетителите. Откритите тавански сводове с масивни конструкции от дърво и стъкло не само позволяват постоянен приток на естествена светлина към интериора, но и разкриват отвътре-навън – панорамни гледки към всички краища на Торонто. Особено характерна е височинната конструкция на задното стълбище на галерията, която изпъква навън като въпросителна или залепен за сградата “междузвезден кораб”. Проектът на стойност 276 милиона долара е първият канадски проект на Френк Гери, в града на неговото детство.

AGO е побрала повече от 4,300 произведения в 110 галерии, с постоянна колекция от 73,000 произведения на изкуството.

Цената на билет за възрастни е $18 и $10 за  ученици (от 6-12 г.). Пенсионери (от 65 г. нагоре) плащат също $10. Входът е свободен за деца под 5 г. с възрастен придружител, членове на галерията и за ученици (13-18 г.) от провинция Онтарио: от вторник до петък между 3:30 и 5:30 следобяд. Много считат ценитe за високи.  Същевременно обаче само през първите 4 дни след откриването нa AGO, в магазина, по дизайн на Френк Гери са регистрирани 3,700 продажби, a оборотът му достига $127,000, а този на ресторанта и кафенето $50,000.

Сред страните, от които произxождат постителите на галерията на първо място са: Канада, САЩ, Англия, Германия и Франция. Сред канадските градове на първо място са: Toronto , Etobicoke, North York, Scarborough и Richmond Hill, а сред американските: New York City, Cleveland, Brooklyn, Buffalo и Chicago, съобщaвa Матю Рос, медиен директор на AGO.

Галерията работи всеки вторник, събота и неделя от 10 сутринта до 5:30 cледобяд и всеки сряда и петък от 10 сутин до 8:30 вечер. Повече информация има на уеб страницата на AGO: http://www.ago.net/, а на http://www.flickr.com/groups/ago/ – многобройни снимки на посетители.

Елена Дойчинова, кореспондентка на в.”България сега”, Торонто, Канада
Снимки: Елена Дойчинова и Copyright: Sean Weaver, AGO Photo Resources