Каръци идват Чикаго

На 4-ти и 8-ми март 2017 г. от 08:00pm в гр. Чикаго, САЩ, в рамките на Фестивала на европейското кино ще се прожектира българският игрален филм  “Каръци” (Losers). Този фестивал е най-големият от този сорт в Северна Америка. В него участват много стойностни европейски филми и е радостно, че и България присъства с наш филм (един от най-добрите ни напоследък).

Историята на филма разказва за няколко ученика от горните класове, които смятат себе си за каръци, защото са родени на скапано място, с кофти родители и никакви шансове да им се случи нещо хубаво. Въпреки това, те все още мечтаят и са решени да случат мечтите си. Елена (Елена Телбис) мечтае да стане певица и да се махне от скапания град. Коко (Ованес Торосян) мечтае да има Елена, докато гледа изперкалата си баба. Там още са Пацо и Гошо – техните верни приятели.
Елена е различна, непокорна и недоволна. Има остър език, не цепи басма на никого, включително на поредния любовник на майка си. Ако се налага, измисля схема как да измъкне съучениците си от клас, без учителите да имат нещо против. И всичко това само за да слушат любимата си група „Кислород”. Непрекъснато е в конфликт или с директора на училището, или с депресираната си майка, или с гаменчетата от квартала. Репликата ѝ „С тебе не можем да бъдем гаджета… ти си свестен” е най-доброто ѝ описание.
Коко се грижи за изкуфялата си баба, докато родителите му са на гурбет в Гърция. Мрази и тях, и града, и себе си, защото се смята за карък по рождение. Харесва Елена и е готов на всичко за нея, което съответно го вкарва във всякакви каши, и понеже е пълен карък, винаги се прецаква. А там са двамата му най-добри приятели Пацо и Гошо, за да го критикуват и да му помагат.
На другия полюс са музикантите от група „Кислород”, чийто разкрепостен вокал и лидер е Деян Донков, и техният мазен и посредствен мениджър (Ненчо Илчев). Момчетата от групата имат само една цел – да прекарат колкото се може повече момичета, докато са на турне из провинцията.
Историята се задвижва, когато Елена разбира, че „Кислород” ще гостуват в техния град. Тогава Коко решава, че на всяка цена трябва да намери начин и да се сдобие с два билета, за да я заведе. Билетите обаче са скъпи и тримата приятели се събират, за да измислят откъде да намерят пари.

Награди:
3 награди от Москва – Голямата награда „Златен Св. Георгий”, на руската критика и на руските киноклубове
4 награди от „Златна роза” – Голямата награда, за женска роля на Елена Телбис, на публиката и на критиката
Фестивал „CinEast” (Люксембург) – Наградата на публиката

Приятно гледане, приятели! 

Снежина Мечева
говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина
специално за в. „България СЕГА“