Училище „Слънчогледи”: Младежката поезия на Петя Хараланова

Няма по-хубав миг за един учител от този, в който ученикът покаже желание да твори по свой собствен начин, със свой почерк и стил. Литературните пориви започват с палави поетични поточета и постепенно чувствата като буйна река оформят картата на душата. Докога продължава творчеството- зависи само от това доколко всеки се осмелява да лети и да мечтае. Щастливи сме да Ви запознаем с една млада поетеса, понастоящем ученичка в училище “Слънчогледи” с нейно стихотворение, както и с топлите думи на нейната учителка.

Беше 15. 09. 2010г. – тържествен ден във всички български училища. Очаквах да се запозная с новите си ученици и се вълнувах сигурно не по- малко от самите тях. Сред всички се появи и Петя – малко момиченце, с прекрасни сини очи и лъчезарен поглед. Букетът с цветя в ръката ѝ беше съпоставим по красота с нейното излъчване.
Още тогава Петя се открои със своя вроден интелект и семейно възпитание. Впечатли ме още в първия момент и не спря цели 4 години. Оказа се талантливо и умно дете. Постепенно разкриваше различни свои заложби. Пееше, танцуваше и свиреше на пиано. Наред с това Петя умееше и да рецитира стихове с чувство и успяваше да завладее аудиторията. Правеше задълбочен анализ на изучаваните литературни произведения, изразявайки ясно личното си мнение и светоглед. Започна да представя и свои стихотворения, а творческите ѝ  изяви бяха завладяващи и емоционални.
От малка търсеше доброто и красивото както у хората, така и в човешките взаимоотношения. На това тя успяваше да даде поетичен израз. Търсеща и любознателна, чувствителна и нежна натура с огромно чувство за справедливост – това е Петя! Често съм се питала дали като учител мога да ѝ дам достатъчно, следвайки определени рамки в един стегнат и динамичен учебен процес, какъвто е в българското училище.
С дълбоката си душевност и широко сърце това малко момиче будеше симпатии у всеки. Слушахме с възхищение всеки ред, написан от нея. На 1 ноември ми изпрати от САЩ свое стихотворение, посветено на народните будители, респективно и на мен, с което дълбоко ме трогна и просълзи. Чета и препрочитам и други нейни стихове и мисълта ми отлита някъде назад във времето. Едно 13 годишно момиче успява да обобщи и изрази най- съкровените мисли и мечти на всеки млад човек и по този начин докосва най –  нежните струни на  човешката душа на всяка възраст. Връща ме към спомените от моето детство, мечтите, копнежите и надеждите. Всичко това нейната богата душевност е успяла да събере и изкаже в стихове. Не е ли прекрасно?
Стиховете на Петя са откровен поетичен израз на чувства и размисли. В тях откривам чистото, истинското и неподправеното, това което видях в прекрасните сини очи на онова малко момиченце в мига, в който го видях за първи път в училищния двор.
Сега Петя е далече от България, но с творчеството си е близо до всички, които я обичат, а те са всички, които я познават. Пожелавам на Петя много творчески успехи!

Учител на Петя Хараланова – гр. София

 

 

 

 

 

 

 


Мислиш за някой вечерта,
А като е около теб, оставаш без мисли.
Прегръщаш спомена за него,
Но пред него прегръщаш тетрадки.
Преглъщаш тъгата, която ти причини,
Но искаш още…
Крещиш, че го искаш в мислите си…
Но той не е медиум.
Стоиш толкова спокойна,
Но отвътре изгаряш.
Мислиш как ще се червите, като се погледнете
Но само ти се червиш!
Знаеш му ходовете – прочетена книга вечер.
Но той има да учи…а не знае.
Всеки те гледа, но ти очакваш един!
Всеки те копнее 
Но ти копнееш за друг.
Той знае името ти,
Но ти не знаеш,
Той се черви в къщи…но ти не знаеш
Той те обича, но ти не знаеш… прочетената книга крие нова страница, посветена на теб.

Автор: Петя Хараланова

Материал на училище “Слънчогледи”, подготвен от Петя Хараланова и  Милена Николова
Специално за в. „България СЕГА“