Баба ни е на гости

В българския народен календар 21 януари е отбелязан като Бабинден – един от нaй-големите женски празници, посветен на “бабата”- жената, която помага на младите при раждане. Обредността на този
ден е подчинена главно на желанието да се засвидетелстват почит и уважение към възрастните жени, които са  “бабували “на родилките.
Празникът “Бабинден” е намерил място и в съвременния ни живот, въпреки че времето на бабите отдавна е отминало. Днес тяхното място е заето от квалифицирани лекари, акушери и сестри. Признателността си към тях по стар български обичай нашият народ изразява в Деня на родилната помощ, който е сменил древния празник.
Този празник, Бабинден го отбелязахме и ние в БУЦ “Знание”. По-големите ученици писаха писма за баба и разказваха за своите баби с голяма обич, а с децата от Детски Център “Знайко”пяхме песни и направихме картички за баба. На гости им беше баба Ани, която разказа на децата колко много обича своите внуци  и колко много грижи полага за тях. Децата пък разказаха, колко са щастливи, че имат баби и как с голямо желание ходят при тях тук и в България.
Накрая си хапнаха от топлата, дъхава питка, която тяхната мила госпожа беше приготвила за този специален ден.

Мими Кацарска, учител в БУЦ “Знание”
специално за в. „България СЕГА“

 

БУЦ”Знание”, Arlington Heights ТЪРСИ ДА НАЗНАЧИ УЧИТЕЛИ ПО ИСТОРИЯ
И БЪЛГАРСКИ ЕЗИК