НАДЕЖДА за всички – Рождествена вечер в училище „Нов Живот“

„А на тоз, който няма пари и само отвънка поглежда ,
бих му дал, без да плаща дори, всичката своя надежда.“ДжаниРодари

Светлини, прожектори, музика-  всичко е готово за театър. И последните спринтиращи деца замират по местата си и отправят любопитни очички към сцената.
Време е за „Момиче и вятър“, пиеската, която са ни подготвили училище Нов Живот с театрален р-л, Дарина Проданова. Да и Дари вече я познаваме с любимите за децата куклени постановки, където колкото и да са лоши героите винаги побеждава доброто.
Как да не се радваш и да си изпълнен с едно такова чувство на удовлетвореност като гледаш как децата си знаят ролите и без никак да се запъват моделират  гласа си ту в сърдити, ту в бодри интонации. Както правят истинските актьори.
Да не е това училище за актьорско майсторство? Тъкмо се чудиш как добре се справят с ролите децата и те вече запели с чудни гласчета. И Алекса и Ребека и Християна и Емили като солистка пеят ли, пеят, прескачат смело октавите, докато Виктор бойко раздува крилата на вятъра. Нали трябва да издуха брашното, а смелото момиче , (в ролята Алекса) ще тръгне да го гони. И ще се заредят едни перипетии-като в живота. Не винаги срещаш добро по пътя си. Но така се учим как да се преборим с изпитанията и като героинята от пиеската да не се предаваме, защото винаги има надежда, че доброто ще възтържествува.
И още как. Лошите стопани от гостилницата са наказани за пороците си да крадат и лъжат.
Актьорите са доволни, че доброто е победило, публиката е щастлива и програмата продължава с красиви рождествени песни и народни танци.
Най – игриви и неуморни в танците се оказаха децата от детската градина, но професионалисти си остават учениците от групата по фолклорни танци с р-л Константина Иванова.
И пак раздадоха заслужени награди на учениците от Нов Живот.  Държавната агенция за българите в чужбина изпрати грамоти на Християна Киров, Ребека Киров, Виктория Божкова, Бети Абуга и Питър Оджаков от международния конкурс по изобразително изкуства на българските училища от цял свят.
Това, че децата са талантливи е видно, но има значение и ролята на учителя, който мотивира учениците. Една интересна инициативата, „Обичам българските книги“, при която библиотекарката Светла Абуга раздава книжки на децата, а те трябва всеки ден да четат. После родителите се разписват в дневника им колко са прочели. Похвална инициатива, където учениците прочитат по 14 книги на година и има награди за най-добрите.
Личеше си и вълнението на генералния консул, Иван Анчев, който поздрави децата за прекрасните им, талантливи изяви-песни, танци и театър и директорката Хриси Перфанова. Пожела на техните учители, родители и всички присъстващи здраве, радост и щастливо посрещане на празниците.
Обявена бе и събраната сума, 540 долара, която ще се дари на дом за сираци в град Роман, за чиято цел бе организирано тържеството. Заедно със саморъчно направените картички за Коледа от децата  ще отпътуват за България, за да дарят радост и на други деца.
И дали защото е Рождество или защото българските ученици от Нов Живот си свършиха чудесно работата и направиха един красив Рождествен спектакъл, вярвайки, че така даряват надежда на други деца,  лишени от родители, всеки се почувсва съпричастен към това прекрасно дело.
Колко е хубаво да се учат децата на добро, да помагат. Надеждата е това, от което се нуждае всеки от нас.
Кина Бъговска
в. „България СЕГА“