СУРВАКАНЕТО Е БЪЛГАРСКИ ОБИЧАЙ, ЗАПАЗЕН ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Стаята бе празнично украсена, а звучната коледна музика създаде допълнително настроение. Деца от всички класове пристигаха да изработят своите коледни картички,сурвачки и гирлянди. Засмени и щастливи мълчуганите стискаха в ръцете си памук, прежда, пуканки. Та нали днес те ще изработват сурвачки.
Сурвакането е български обичай, запазен през вековете, който се извършва в първите часове на Новата година и има за цел да измоли тя да е по-добра и успешна, с повече здраве, любов и благополучие.
Някога дружини от деца или ергени са обикаляли къщите на роднини и съседи и са сурвакали за здраве и берекет. Изричали са специални благословии, с които да донесат на стопаните най-желаното за тях.
Работата започна под ръководството на преподавателите по приложно и изобразително изкуство госпожа Миткова и госпожа Нанева.
С усета на млади българчета децата вплетоха червени и бели вълнени конци символи на здравето, низ от пуканки, сушени плодове, червени чушки, кравайчета с пожелание за изобилие и берекет. Така сурвачките бяха готови.
А картичките – цветни, весели и щастливи, като самите деца, с апликации на много елхички, ръкавички, снежни човеци, звездички обсипани със снежен прашец. Та нали с тях ще зарадват много баби и дядовци в България.
Като финал всички заедно казаха стихчето, с което малките сурвакари на 1 януари ще нарекат за една по-добра година за всички ни:
          Сурва, сурва година
          Весела година.
          Голям клас на нива,
          Червена ябълка в градина,
          живо, и здраво до година
до година, доамина!

Елена Нанева,
Преподавател в БУЦ “Знание”
специално за в. „България СЕГА“