СУРВА, СУРВА ВЕСЕЛА ГОДИНА!

Сурвакането, известно още като „Сурва” или „Сурваки”, е най-характерният обичай за Нова година, според който на 1 януари, при потупване по гърба със сурвачка, се благославят малки и големи за здраве и благополучие.
Ето че дойде време и нашите знайковци да научат повече за магията на сурвакането. В съботния ден в училище “Родолюбие” отворихме тазгодишната “работилница за сурвачки”.
Децата с нетърпение се впуснаха в новото приключение. Подкрепяни от своите учители и родители малките родолюбци започнаха изработката на своите първи сурвачки.
Децата научиха, че тя задължително е от дряново клонче, защото се вярва в магическата сила на дървото. Дрянът цъфти първи и дори и в най-студената зима е отрупан с пъпки, символ на пролетта и младостта. От друга страна плодовете му узряват най-късно, което пък било смятано за символ на мъдростта. Така като че ли дървото съединявало целия човешки живот – от младостта до мъдростта на старостта. Удрянето с жилавата дрянова пръчка трябвало да прехвърли върху човека издръжливостта, здравината и силата на оцеляване на дряна.
Научиха още, че трябва да се закичат стари монети, символ на материалното благополучие. Нанизи от пуканки, царевица или други семена се слагат с пожелание за изобилие и берекет на нивите. Червените вълнени конци са символ на здравето. Сушените плодове и червени чушки също са наричани за плодородие. Още в украсата може да присъстват бяла вълна, чесън, нанизани тиквени семки, боб и царевица.
Крайният резултат беше повече от задоволителен. Работливите джуджета както винаги се справиха блестящо, а сурвачките станаха много красиви, тъй като бяха сътворени с любов и много смях.
Ето и стихчето, с което малките сурвакари на 1 януари ще нарекат една по-добра година за всички ни:
Сурва, сурва
Весела година!
Голям клас на нива,
Червена ябълка в градина,
Жълт мамул на леса,
Голям грозд на лоза,
Пълна къща със деца.
живо, здраво до година,
до година, до амина!

Радостина Стоянова
БУ ”Родолюбие”, Парк Ридж
специално за в. „България СЕГА“