БЪЛГАРСКО УЧИЛИЩЕ „РОДОЛЮБИЕ”– ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН !

По инициатива на директорката Лили Паслиева, училище „Родолюбие” е създадено през 2007 година като филиал на БУЦ „Знание“ в библиотеката Шилар Парк.
Сега училището се помещава в прекрасна сграда на Католическо училище на 1352 Cumberland Ave. зад Марианос и разполага с модерно оборудвани, светли и просторни класни стаи за своите възпитаници.
Целта на създаването на училището е да подпомогне българската общност в усилията за запазване на езика и културата ни и да обхване децата от най- голямата българска общност в Шилер Парк, Niles, Roselle, Chicago.
БУ”Родолюбие” функционира вече 9 години. В него са преподавали 18 учители. А възпитаниците ни са стотици. Много от децата са родени в Америка, но с желание посещават българското училище, защото получават знания за България, научават се да пишат и четат на български и по този начин поддържат жива връзката с родината на своите родители, деди и прадеди.
Тази седмица празнувахме ДЕВЕТИЯ РОЖДЕН ДЕН. По традиция празнуваме с торта, игри и песни.
Ето какво споделиха някои от нашите ученици, когато ги попитахме, защо обичат да идват в училището.
Илай: Искам да се науча да чета много добре на български език.
Алекс: Защото много ми харесва в българското училище.
Вилиана: Обичам да си уча уроците и да уча стихотворения наизуст.
Емил: Да участвам в тържествата, които организираме. Много искам да съм добър ученик, за да се гордеят моите родители с мен.
Сара: Това е родният ми език и искам да го знам.
Лазар: Защото сме българи и тук се учим на нашата култура.
Амира: Тук е забавно и съм с деца от моята общност.
Владимир: Уча се на труд и творчество учителите тук са много добри.
През тази учебна година открихме нова извънкласна форма – български народни танци. Децата посещават часовете с голямо желание. Добре дошли за репетициите по народни танци са и деца, които живеят близо в района.
Хубаво е в нашето училище! Учим децата ни на езика ни свещен. Учим ги да са горди с историята на нашата родина и да обичат България.

Д. Ангелова, учител в БУ”Родолюбие”

1352 S. CUMBERLAND AVE., PARK RIDGE
(зад Mariano’s) тел. 1 847 858 9147
специално за в. „България СЕГА“