С благодарност към един велик българин – Васил Байрактаров

В дните на Благодарност, най- естественото нещо е да благодарим на всички, които са били добри с нас, на всички, които са ни помогнали, когато сме имали нужда някой да ни подаде ръка. Живота е устроен така, че всички сме свързани – ние правим добро за другите и получаваме добро, когато ние имаме нужда и не непременно от хората, на които ние сме помогнали.
Арабска поговорка казва- получи добро и разкажи, направи добро и забрави.
Това е и вътрешният подтик, който ме кара да разкажа днес за доброто, което прави един велик родолюбец -Васил Байрактаров в Чикаго за поддържане на Българския език, за това да пазим българските си корени далече от родината.
За първи път видях този голям родолюбец през 2009 година, когато дойде в училище, за да ни попита- как сме, имаме ли нужда от нещо, дали може да направящи нещо за българското училище? Още тогава грабна сърцата ни с голямата си приветлива усмивка и голямото си и щедро сърце.
В Чикаго с Васил Байрактаров се чувстваме сякаш сме във времето на онези възрожденски години, когато образованието на всяко дете да е грамотно е било грижа на обществото и най – вече на богатите, които са подпомагали организирането на училища и са ставали дарители в тях. Целта е била народа да е грамотен, младите хора да са образовани и готови да извоюват и защитят свобода и независимост на народа си. Толкова важна е и мисията ни сега, тук в Чикаго, а именно да запазим българският език и българските си корени за поколенията напред, макар далече от родината.
През годините Васил Байрактаров, беше този, който спонсорираше културните събития на българските училища, даряваше техническото им оборудване, обзавеждане, снабдяваше ги с образователни материали и им помагаше във всичките им нужди. Той беше този, който спонсорираше почти всички български събития в Чикаго ориентирани към запазване на българските устои. Генерален спонсор беше на Международните конкурси “Моята гатанка” и “Васил Левски” на Детската телевизия”Аз мога, аз знам” и БУЦ”Знание”. Негова беше и идеята за проекта “Всяко българско дете да има достъп до българско училище”, където подпомагаше семейства, които току що са пристигнали в Чикаго или имаха нужда от помощ, за да може и техните деца да посещават българско училище. Години наред Васил Байрактаров правише красива и весела Коледата на децата на Център “Знание”, като купуваше подаръци за всички деца. А само преди броени дни за 12- тия рожден ден на БУЦ”Знание” ни зарадва с ново обзавеждане на стаите на центъра.
Списъка с направените добрини е дълъг, но нека разкажем и за още една. Тази есен БУ”Родолюбие”, се премести в нова сграда. Адреса е 1352 Cumberland Ave, Park Ridge до Mariano’s. Училището се настани в прекрасна и много удобна база за нашите деца и имаше нужда от помощ за плащане на наема. Пак Васил Байрактаров е този, който подаде ръка за помощ. Деца, родители, учители и ръководство на училището благодарят на г-н Байрактаров за неговата изключителна щедрост!
Със своето голямо, родолюбиво и щедро сърце Васил Байрактаров ще остане Дарителят- будител в историята на Чикаго, радетел на българското образование и запазване на българския език на децата родени в Америка.
Думите не стигат , за да се опише значимостта на делата на Васил Байрактаров, да подпомогне българските училища в Чикаго, за да ги има, за да се събират повече българчета, защото това е България. България е там където има българи.
Надяваме се този светъл пример да бъде последван от повече български бизнеси, за да ги има българските училища в Чикаго, децата да продължават да учат езика на своите родители и да се гордеят със своите български корени. Да растат горди потомци на един славен народ и да прославят
България в Америка.

С благодарност от сърце, БУЦ”Знание”
Специално за в. „България СЕГА“