БУЦ „ЗНАНИЕ“ ПОЧЕТЕ НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ

На 29-ти ноември, съботаБУЦ „Знание“ отбеляза Деня на народните будители във всички групи и класове. Ученици, родители и учители отдадоха заслужена почит на най-светлите български личности, допринесли за свободата на нашата родина и за духовното израстване на българския народ.
Този специален ден беше отбелязан с открит урок в класа на най-големите ни възпитаници. Децата с голямо желание бяха подготвили кратко представяне на избрани от тях личности. Припомниха се делата на велики будители от българската история – Христо Ботев, Иван Вазов, Васил Левски, Кирил и Методий, Паисий Хилендарски, Георги Раковски, Софроний Врачански и много други светли имена, които векове пазим в сърцата си. След презентациите си учениците се включиха в забавна дидактична игра, в която поставиха портретните снимки на десетима велики българи под съответните имена и информация за тях. С готовите портрети  децата украсиха стаята си.
Предизвикана беше дискусия сред всички присъстващи на тема „Има ли днес народни будители?“ Към категорията на будителите бяха съотнесени всички учители, музиканти, книжовници и културни дейци, които, допринасят с делото си за духовното израстване на българите. И децата, и родителите достигнаха до заключение, че будители сме и ние, наследниците на великите българи, по един нов съвременен начин в нашия модерен и различен свят. Учителите в българските училища, тук в чужбина, макар и на хиляди километри от родината, продължават да разпалват пламъчето на знанието и любовта към България, предавайки словото и традициите на своите ученици. Родителите се включват активно в животът на учениците и ги подкрепят и възпитават в родолюбие. А децата, макар и израстващи далеч от родината, се научават на писмо и четмо и на любов към България. Урокът завърши с благопожелание, тези ученици, нашите деца, да предадат нататък родолюбивия пламък, както учениците на Кирил и Методий са разпространили азбуката и знанието, и да запазят за още много поколения напред, паметта за нашите велики предци, народните будители на България.

Скъпи учители, родители, в. “България СЕГА” и всички, които ни помагате в мисията ни, да пазим светостта на езика ни и българските корени на децата ни – Благодарим ви! Дарителите са били винаги едни от главните будители и БУЦ “Знание” благодари на всички, които са го подкрепяли през годините. За своя 12-ти рожден ден, който Центъра ще празнува на 19 ноември, училището получи поредната подкрепа и щедър жест на дарителство – чисто ново обзавеждане на класните стаи.  Дарението дойде от големия приятел на българските училища в Чикаго – господин Васил Байрактаров – родолюбец и радетел за опазване майчения език на българските деца.
Нека пребъде България! Нека пазим езика ни, като очите си. Той е този, който ни прави българи.
Можем да сме силни, ако запазим етническите си корени!

Емилия Девлетян,
Учител в БУ”Роднареч” на БУЦ”Знание”
821 N. Arlington Heights Rd., Arlington Heights
(847) 858-9147
Специално за в. „България СЕГА“