ТАЛАНТЪТ НА НАШИТЕ ДЕЦА

Шест съвета как да открием и подпомогнем таланта на нашите деца
1/ Когато детето има възможност да избира, то обича и е отговорно към това което прави. Не настоявайте да ходи на спорт, ако то иска да играе в театър или на математика , ако то иска да рисува. Нека това, което прави му носи радост. Позволете му да опитва докато е в своите първи 10 години и да открива света през своите очи.

2/ За таланта е нужна подкрепа от съмишленици. В група детето научава бързо и е подкрепяно от таланта на другите, от тяхното желание да успеят.

3/ Дайте време на детето и таланта му да се развият и разцъфтят.

4/ Нека децата имат свободата да са откриватели, да са креативни.Нека открие кое му харесва и кое не му допада. То има мнение, усет и разбирания. Може да заобича рисуването, шаха, математиката, танците, музиката. Тврчеството е навсякъде около нас. Основна задача на учители и родители е да го подкрепят в неговите начинания. Криетивността е залог за личностния и професионален успех на децата в бъдеще.

5/ Изкуството обогатява и развива мисленето на децата, свободата на тяхното въображение, лекота при импровизация и вътрешна увереност за справяне с поставени задачи.

6/ Таланта на децата не иска много правила. Те го потискат и ограничават. Дайте свободата и ролята на възрастните е да подкрепят и насърчават.

* В БУЦ”Знание” има следните класове за развитие на таланта: Рисуване и приложно изкуство; Народни и модерни танци; Пиано и музика, Математика и Шах.
* Децата имат сцена за изява на техния талант и да оценят себе си през очите на другите. В БУЦ ”Знание” преподавателите са професионалисти и с много любов предават на децата своя талант и умения.
* Класовете за таланти са от 9 до 10 и от 14 до 15. Добре дошли са и деца, които не посещават училището.
Други интересни класове са:
*Клас за бързо ограмотяване за деца от 8 нагоре.
*Клас за самоподготовка- Easy Home work –подпомага децата в тяхната самоподготовка за училище.
*Клас ESL за възрастни и подготовка за гражданство.

Лили Паслиева,
Психолог
БУЦ ”Знание” 821 N ARLINGTON HEIGHTS RD., ARLINGTON HEIGHTS
специално за в. “България СЕГА”