ПЪРВИ УЧЕБЕН ДЕН В БУ ”РОДОЛЮБИЕ” – 1352 CUMBERLAND AVE

Новата база на БУ ”Родолюбие” се оказва не само обновена и приветлива за нашите възпитаници, но и много удобна за многото български семейства живеещи в района на Cumberland Ave. Телефоните продължават да звънят, а родителите да записват своите деца.
Какво по-хубаво от тръгването на детето на училище? Всичко има в българското училище – приятели, усмихнати учители, български буквички, учебниците и те на български… „Сякаш сме си в родината!“ – възкликва възторжено бабата на Адам, който е наполовина българче, както се казва тук, но той макар малък твърдо върви по стъпките на по-голямата си сестра – възпитаничка също на това училище, а сега вече в колеж.
Срещат се Алекс и Илай- приятели от Предучилищната група още и не можат да се наприказват- толкова се радват, че ще са пак в един клас с госпожа Ангелова. Тяхната радост споделят и другите деца от нейния клас, а Емил и Лазар нямаха търпение пак да тръгнат на българско училище. Добре си прекараха миналата година и не само това, но и колко много научиха само. Четенето им става гладко и плавно и вече всичко разбират, а и да има някоя особенна думичка, то учителите ще им я обяснят на драго сърце.
Днес е първият учебен ден! Тържествено е всичко – звучи музика, навсякъде балони, децата облечени като за празник, плакати, знамена и всички се вълнуват: учители, родители, приятели, а децата – те най-много. Всяка събота ще се срещат и ще прекарват заедно – толкова е хубаво и весело тук, колко много научават за България – там, от където са дошли родителите, там от където са и корените им български.
И госпожа Паслиева е тук, и тя се вълнува – децата са в нова база, която родителите много харесват и бързат да ѝ го кажат – сякаш знаят, че това е важно за нея – да чуе, че децата им са добре, че всичко им харесва, че класните стаи са слънчеви и просторни и всичко в училището е обновено и свети. Децата, научили стихчета за празника бързат да ги кажат, а в очите им свети онова огънче на знанието, което никога не угасва.

Как е звучна и красива
българската реч!
Като билка ме опива,
води ме далеч.

Това са думите, с които започна Емил, а след него и деугите деца рецетираха и пяха.
А питката топла и мека – с мед, по стар български обичай и здравец, за да са здрави всички през учебната година и плиснатата вода от менчето, за да е на късмет и да върви по вода.
Успешна учебна година и на добър час!- си пожелаха всички.

БУ ”Родолюбие”—1352 S. Cumberland Ave., Тел. 1 847 858 9147
Специално за в. България сега