Как да бъдем по-добри родители?

Вие безспорно искате да бъдете от тези родители, които отделят време, за да научат децата си на добри маниери, навици и поведение. Но кога и как в хаоса на ежедневието да отделите внимание за това? Спокойно. Трикът се крие в осъзнаването на моментите, в които вашите реакции и действия, могат да помогнат на малкия ви наследник да израсте по най-добрия възможен начин. Ето някои съвети, споделени от експерти.
Бъдете внимателни със сравненията и етикетите.
Независимо на каква възраст е вашият наследник, избягвайте да го сравнявате с останалите деца. Възприемайте го като уникална личност с индивидуални интереси. Ако малчуганът ви е срамежлив и тих по природа, вероятно не е бил предразполаган към друго поведение. Обръщайте внимание на моментите, в които играе и се отпуска. Тогава го насърчавайте да говори и да изразява себе си. Сред братята и сестрите, сравненията може да доведат до етикети. С “нашият малък учен” може да назовете с умиление синът си, който е обсебен от книгите. “Малкото ни зверче” – може да използвате за определение на по-енергичната му сестра. Дори миловидни похвали, относно качествата на децата, изказани като подобни определения, може да се окажат проблематични. Със сигурност ще има моменти, в които ще се хващате, че описвате нещата, които те харесват и не харесват. Опитайте се да перефразирате, като вместо “диво” използвате “енергично”, вместо “срамежливо” – “внимателно” и т.н.

Давайте добър личен пример.
Децата наблюдават всяка ваша стъпка. Особено за бебетата и малките деца поведението на родителите им е много по-значимо, отколкото думите. Независимо дали го осъзнавате, вие учите наследника си на нещо през всяка минута, която прекарвате заедно. От това, как се справяте със стреса или как празнувате успеха, до това как поздравявате съседа на улицата, малкото ви копие наблюдава и разбира как да реагира в определени ситуации.

Оставете детето ви да прави грешки.
Ако вашето 2-годишно хлапе строи кула и видите, че последното блокче от конструктора, което поставя на върха й ще я разруши и ще падне, не го спирайте. Няма как да разбере последствията, ако не види резултата от действията си. Думите няма да постигнат този ефект. В ситуации, в които няма опасност от нараняване, оставяйте малчугана да се учи сам от грешките си. Оставете детето да се облича и обува само, а след това му показвайте къде е сбъркало.

Не правете нищо.
Специалистите препоръчват да оставите децата да скучаят. В такива моменти те следват собствените си мисли, а действията им са насочени от тях. Наблюдавайте ги и им оказвайте помощ при нужда. Може да им предоставите играчки и материали, а след това да ги оставите да се занимават сами, като следите действията им. Изключете телевизора и компютъра. Но ако детето ви помоли повече от веднъж да играете с него, не му отказвайте, дори и да бъде за малко.

lazara.bg