Готовност на първокласника за училище

 

Училищната готовност не е свързана с това детето да покрива супер сложни тестове, да пише, да чете гладко или да смята, за да докаже, че е готово да бъде първолак, а с притежаването на знания и умения, които ще му помогнат да се адаптира по-бързо към новата среда и роля. Обикновено в предучилищното обучение децата придобиват точно тези умения, знания и способности. Децата се научават на определен ред, дисциплина, приемат различни роли и участват активно в игрите с връстниците, развиват аналитично мислене и финната моторика на ръката, работят в екип с връсниците си, развили са комуникативните си умения и имат достатъчен речников запас. Най-важният момент е социалната готовност на детето, т.е. това как то общува с другите деца и как си сътрудничи по време на игра, по време на учене. Както и това дали умее да спазва правилата. Защото всичко това прави адаптацията в училище по-лесна задача. Семейната среда на детето има много голяма заслуга за неговите умения за сътрудничество.

Много често в първи клас децата не са наясно, че е нужно да поискат позволение да отидат до тоалетната например – те просто стават и тръгват. Или пък да отидат до друго дете и да си поиграят, както и да вдигнеш ръка, когато искаш да кажеш нещо. Всичко това е свързано с правилата, изискванията, задълженията и отношенията учител – ученик. Когато детето е усвоило нужните знания и умения, това му дава доза самоувереност и не позволяват да се изпитват страх, срам и несигурност.

Най-общо три са важните компоненти на училищната готовност или това, което детето трябва да може и да знае когато тръгва на училище

1. Личностна готовност, която се изразява в това детето да приеме новата социална роля на ученик, който има определени права и задължения. Свързана е и с мотивация за учебна дейност, дали детето има желание да учи и дали активно се интересува от новото.

2. Интелектуална готовност – наличието на запас от конкретни знания и способности у детето – аналитично мислене, рационален подход към действителността (извън фантазиите), логическо запомняне, познавателен интерес и полагане на усилия, развитие на финната моторика на ръката (как държи молива, при оцветяване – излизане от очертанията, как държи ножичката и успешно ли борави с нея), концентрация на вниманието. Следи сe това дали детето може да прави изводи, да определя сходство и различие в предметите, да прави разлика между добро и лошо.

 

3. Социално-психологическа готовност е свързана с качествата, благодарение на които детето общува активно с другите деца и с учителите. Гъвкавост по отношение на общуването с другите деца – да умее да отстоява себе си, да отстъпва, да работи в екип, да се защитава и да има изявена потребност от общуване в групата от връстници.

Важно е да знаете, че всяко дете има огромни възможности за развитие и способности да възприема. Децата притежават вроден познавателен интерес, който е голям помощник в учебния процес. Освен това те притежават нужния потенциал да се справят с тази промяна.

 

Ето и първите училищни спомени на един вече пораснал ученик:

За пръв път прекрачих прага на моето училище преди 6 години. Пристъпих плахо в първата си класна стая, която ми се стори тоооолкова голяма. На вратата ме посрещна усмихнато първата ми учителка – г-жа Димитрова, която никога няма да забравя! Изпитвах голям страх от неизвестното и от всичко онова, което ми предстои. Обичам да ходя на училище, защото там са моите съученици и приятели, с които всеки ден говорим и обсъждаме най-различни теми, забавляваме се!

Лили Паслиева
специално за в. „България СЕГА“

част от статията е по материали от интернет                                        ХАЙДЕ НА УЧИЛИЩЕ!

 

БУЦ”ЗНАНИЕ”

Записване за 2016-17 година

 

ЗА УЧИЛИЩЕТО:

БУЦ”Знание” е Първото светско училище в Чикаго -създадено през 2005 г. Лицензирано в МОН – България и на Федерално и щатско ниво в САЩ като Неправителствена организация.

Учебната програма  на училището е одобрена от Illinois State Board of Education и българският език се признава за кредитен в американското средно образование.

Българският език се признава за кредитен и в колежите с полагане в центъра на съответни изпити.

 

ЗА СВОЯТА 12 УЧЕБНА ГОДИНА ОБЯВЯВА ЗАПИСВАНЕ ЗА:

 

I.                  УЧИЛИЩЕ от 10ам до 2рм -отделни паралелки

(От 9 ам за децата има организирани занимания –виж т.IV)

·       Детски групи”Знайко”- 2.5до 4 години

·       Предучилищни групи 5 до 7 години

·       1- 12 клас по програмите на МОН с признаване на свидетелствата в България.

НОВО!  Easy Homeworkгрупи предпочитани от родителите за написване на домашните и подготовка на уроците след училище.

Ползи:* Облекчава деца и родители от задължението да се подготвят през седмицата.

* Винаги подготвени и като резултат с желание ходят на Българско училище.

* Научават много и трайно.

 

II. ИНДИВИДУАЛНО или  в ГРУПА

БЪРЗО ОГРАМОТЯВАНЕ -10:30 до 12:30

За деца и студенти- за броени седмици отлично ниво на чете и писане на български език.

 

III.  ONLINE  ОБУЧЕНИЕ за заетите в събота деца и тези, които живеят далече.

 

IV. ШКОЛИ ЗА ТАЛАНТИ от 9ам и от 2рм

* Народни танципрофесионална хореография- Живка Йорданова

* Спортни танци-с танциора Евгени Петров

*  Рисуванес художничката Мария Кузманова

* Рисуване за Детска и Предучилищни групис Гергана Миткова и Елена Нанева.

*  Математикапо японската система Куман с Луна и Симона Петрови

* Шах с гросмайстор Владимир Георгиев

 

 

* Начало на учебната година- 10 септември, 9:30 ам

Адрес: 821 N Arlington Heights Rd., Arlington Heights

* Отворени врати:- среща  с родителите-

3 септтември, 9:30 до 10:30ам

 

ИНФОРМАЦИЯ И ЗАПИСВАНЕ:

* Email:[email protected]

* Тел. 1 847 858 9147

* ONLINE записване: http://www.bgznanie.com/enroll_main.shtml

 

ВАЖНО! ОБЛЕКЧЕНИЯ: За новозаписани ученици, за новопристигнали семейства, за семейства с три и повече деца, за нуждаещи се.