Уникални фрази, улесняващи общуването с децата

Истина е, че децата не идват на този свят с „инструкции за ползване“ и няма “дистанционно” , с което да ги управляваме… Истина е също, че да за да бъдеш  “мъдър родител” , който иска да възпита “успешно” дете, трябва да преминеш през тренинг. Никой не се ражда научен как да се справя правилно с предизвикателствата на чедото си. То си е работа. За да си добър „професионалист”, трябва да знаеш трикове. Не е лошо да се вслушваме в дългогодишните учители, защото те имат опит и ги знаят най-добре.
 Тези малки трикове, които заместват обичайно използваните думи от родителите, когато децата ги вбесяват, ще помогнат да постигнете желания резултат и ще предотвратят скандалите и капризите.
Ето кои са фразите, заместващи най-често използваните упреци към децата. Опитайте се да:  

1. Вместо нервното: „Хайде по-бързо, докога ще те чакам!”,  кажете: „Внимание, старт! Тръгваме!”
2. Вместо заплахата, че ако не се изяде вечерята, няма да има десерт, използвайте следните думи: „След като тази мъъъъничка пържола изчезне от чинията, ще се появи нещо много вкусно!”.
3. Вместо грубото: „Прибери си играчките!”, кажете със замечтан глас: „Ако беше вълшебник и можеше да си оправиш стаята…”
4. Заместете сърдитото: „Не ми пречи!”, кажете: „Поиграй си малко сам, а когато се освободя ще си направим малък празник.”
5. Заменете недоволното: „Престани да мрънкаш, тениската с пирата е за пране, облечи тази, която ти давам.” И кажете: „Виж, това е братовчедката на пиратската ти тениска. Хайде да я облечеш!”
6. Вместо риторичното: „Ще си легнеш ли най-после?”, предложете: „Да ти покажа ли един хитър начин да се скриеш под завивката?”.
7. На мястото на безсилното: „Да не чувам: „Не искам!”, неочаквано викнете: „Виж, дойде Капризчо, бързо го хвани, за да не ни разваля настроението!”
8. Вместо досадното: “Колко пъти да повтарям…”, кажете с тайнствен шепот: „Едно, две, три, предавам секретна информация… Повторете, какво чухте.”
9. Вместо менторското: “Изми ли си ръцете?”, направете следното предположение: „Хайде да се хванем на бас, че ако си измиеш ръцете водата ще е черна!”
Невероятно е, как се променя всичко, когато заместим обикновените забележки с нови думи и нещата стават различни – интонацията, настроението ви, реакцията на детето. Струва си да опитате!
Когато е във вид на игра, казано с различна интонация, но не заповеднически, детето ще прояви само желание да последва това, което искате. И няма да го свърши, защото го е страх, че вие сте шефа и то е длъжно да ви се подчинява. Разликата е много важна и предопределя какъв човек ще порасне- страхлив и несигурен или свободен и смел, да прави правилния избор.
Роси Дамянова,
директор на училище ” Патиланско царство” и детска градина ” Синьото мече”
специално за в. „България СЕГА“