Стоянка Мутафова сваля Америка

Съмнявам се да има българин, който да не знае легендарната актриса Стоянка Мутафова. Жената, обявена за най-възрастна активна актриса в света, не веднъж ни е очаровала, пленявала и разсмивала от сцената, малкия и големия екран. Мутафова притежава обаяние, което просто не може да те остави безразличен. Макар и на почти деветдесет и пет години, тя безспорно действа като магнит – искаш още и още… Никога не ти стига. Талантът ѝ е безспорен и доказан, носител е на шестнайсет различни награди, сред които „Златен Перперикон“, „Аскеер“ и орден „Стара планина“. Участвала е в цели 25 филма и над 50 театрални постановки, като с всичко това не само е утвърдила способностите си за превъплъщения, но и е заслужила дълбокото уважение и възхищение на българския зрител. Тя е надарена с непреклонен дух, воля и сила, която лъха от цялото ѝ съществуване. Точно поради тези причини, през септември Мутафова ще се качи на самолета от българската столица и ще прелети целия Океан. През есенния сезон започва турнето на актрисата из Съединените щати и Канада. Това е и новата ѝ голяма цел – „да свали Америка“, както казва самата тя. Една от спирките ѝ, разбира се, е българския град в САЩ – Чикаго. Постановката „Г-жа Стихийно бедствие“, в която наред с Мутафова участват Николай Атанасов, Адриана Маринова и Милен Минков, ще бъде поставена във ветровития град на 30-ти септември от 20:00ч. вечерта в Copernicus Center, а преди това ще се прожектира филм посветен на Стоянка. Организатор на турнето е Фондация Експертни Инициативи, а билети вече могат да бъдат намерени в магазини „Малинчо“ и център „Родина“.
Водена от желанието за разнообразие и предизвикателствата, голямата българска актриса няма търпение да стъпи на американска земя и отново да види Ниагарския водопад. Дъщеря ѝ, която Стоянка определя като нейна най-голяма радост и проклятие – Муки Грубешлиева, твърдо заявява, че майка ѝ никога няма да порасне в това отношение.
Интересен факт е, че истинското име на Мутафова е Стояна, но понеже в миналото е объркано в афиш, днес всички я познаваме като Стоянка. Легендата на българската сцена е била омъжена три пъти – чешкия режисьор Роберт Роснер, за журналиста  Леонид Грубешлиев, от когото е и единствената ѝ дъщеря Мария и за  Нейчо Попов, актьор, когото определя като любовта на живота си.

Не пропускайте да видите на живо изпълнението на тази брилянтна жена, да се докоснете до самата нея и талантът ѝ, който изпълва всеки сантиметър от сцената. Мястото и часът на срещата са известни!

Никол Сашова
в. „България СЕГА“