Какви ги свършихме в "Арт групата" на училище "Патиланско царство" тази година…

Няма по-голяма радост за един учител от това, да видиш как твоите ученици, ден след ден стават все по-добри в това, което правят. Детската ръка укрепва и линиите стават по-прави, по-контурни, а резултатът – все по-впечатляващ! Не само да дадеш шанс на едно дете да прояви таланта си, но да го научиш на начин, по който да вижда “невидимото” за нетренираното око, да усети илюзията на смесицата от сенки и светлосенки, да усети красотата на цветовете и възможностите им… Или просто да го научиш да вижда “магията” около себе си… Във всичко… И да знае, как да я запечата на листа.
Това е идеята на Арт групата към училище “Патиланско царство”. Не е нужно да си роден талант… Усетът към изкуството се възпитава! Просто се насочват възприятията и усещанията от друга перспектива… И като има кой да ти го посочи – отваря се една нова реалност за теб. Очарователна, в която ще ти се иска винаги да се връщаш… А като положиш труд да овладееш техниките, удоволствието от резултата е самочувствие, гордост и вяра в себе си… За да си успешен в живота имаш нужда от тези качества.
Какво правихме в Арт групата? Ами… много неща… Рисувахме Левски и създадохме магия… Направихме мечовете за спектакъла за Априлското въстание… Нарисувахме знамето на Райна княгиня.Рисувахме със спрей, бои, сухи пастели..На платно, на листи, на специални материи… Учихме какво е перспектива.
Пробвахме различни методи, техники… Усещахме различното… И бяхме щастливи!
                                                           
Роси Дамянова,
ръководител на Арт групата  към училище ” Патиланско царство”,
специално за в. „България СЕГА“