Изпратихме 51-вия Балкански пролетен фестивал, очакваме фестивал „Верея“

Завърши най-дълго провежданият фестивал за балканска музика и танци в САЩ – 51st Annual Spring Festival. Организаторите му, Галя и Джон Куо,  получиха приза „Българско събитие на годината в САЩ – 2015“ за юбилейния 50-ти фестивал.

По традиция фестивалът се провежда в сградата на Интернешънъл Хаус (International House) на Чикагския университет (University of Chicago), един от най-престижните университети не само в САЩ, но и в света. Тази година бе петдесет и първата по ред и, както винаги досега, отново имаше впечатляващо българско участие.
През трите дни на фестивала, който започна от петък, имаше поредица от лекции и семинари за фолклора на народите от Източна Европа и Средиземноморието, както и практически занятия за изучаване на народни танци. В гала-концерта в събота вечер взеха участие различни танцови ансамбли, оркестри и фолклорни групи от България, Гърция, Македония, Босна, Румъния, Сърбия, Турция и др. По реда на изпълненията това бяха: К.U.D “Bosna”, Transilvania, Kitka, Veselo Selo Tamburiza Orchestra, Dukati-Biseri, Maya Flamenko, Middle Eastern Ensemle, Angelina, CCEA Dancers, Ellas, Balkanski Rtmi Orchestra, BG Folk Club Verea, Chris Bajmakovich & Muzia4U & Ensemble Balkanski Igre. Интернационалната и шарена по костюми и възраст публика бурно аплодира всички изпълнения.

Главната заслуга за събитието отново бе на Джон Куо и Галя Милушева, които заедно с участниците и приятелите на ансамбъла “Балкански игри” вече години наред са организатори на този уникален фестивал.
Ансамбълът е създаден още през 1964 г. и се занимава с изследвания, преподаване, представяне и изпълнение на балкански народни танци и музика.
От сцената на фестивала Петър Стаматов – главен редактор на нашия сайт, поздрави участниците и прочете съобщение, в което се казваше:
“Имам удоволствието да присъствам на това прекрасно събитие и да ви съобщя за наградата на традиционния конкурс “Българско събитие на годината в САЩ”.
Конкурсът организиран от Eurochicago.com още първата година, със съдействието на посолството ни във Вашингтон и консулствата ни в САЩ, и се провежда за 6-та поредна година.
Идеята на конкурса e: Чрез широко отразяване на събитията и успехите с българско участие в САЩ, те да добият популярност и да привлекат в по-значима степен вниманието на нашата общност в Америка и по света.
А девизът е: “Да отбележим всичко добро, което се случва в Америка, с българско участие!”.
За изминалата година също бе спазена традицията на конкурса и на честването на Националния празник 3-ти март в Чикаго, пред всички събрали се, бе обявен резултатът от тази годишния конкурс “Българско събитие на годината в САЩ ‘2015”.
Юбилейният 50-ти пролетен фестивал за музика и танци “Балкански игре” бе обявен за най-значителното и в случая дори историческо събитие.“

П. Стаматов благодари пред всички на организаторите Галя и Джон и им пожела да продължава хубавата традиция все така успешно!
По традиция празничната вечер продължи с пъстроцветни вдъхновяващи балкански хора и веселие под звуците на жива музика дори след полунощ. На това уникално място на дълго хоро се хващат участници от различни поколения и нации, с различно образование и възраст, от дечица и ученици до побелели професори, от съвсем неуки в танците, до професионалисти.
Вижте по-долу фото- и видеорепортаж от чудесното събитие.
Очакваме ви на следващия голям български фестивал в Чикаго – този на ансамбъл „Верея“, който ще се състои в края на м. април. Ансамбълът търси дарения, за да надмине миналогодишния си рекорд, когато събра на сцената над 600 танцьори и повече от 30 танцови състава.

Eurochicago.com