Как да се справим с любопитството на децата

Мамо, защо…?, Бабо, а как…? Децата задават какви ли не въпроси, които често остават родителите без думи. И колкото и да са наивни и смешни, понякога те са толкова проницателни, че не можеш да им отговориш между другото. Вижте как да се справите с милионите въпроси на вашия любопитко

За какво ли не ни питат децата – “Защо духа вятъра?, Кой е измислил парите?, Какво се случва след смъртта?”. За да се справи един родител с всички въпроси на своя любопитко трябва да бъде и психолог, и разказвач, и “ходеща енциклопедия”.
Всичко е в нагласата
Дори и най-отзивчивите възрастни понякога не са в настроение и нямат нито сили, нито желание да се обясняват. За да се подготвите правилно за диалог с любопитния малчуган трябва да имате предвид следното:
задаването на въпросие естествен порив. Ако детето е любознателно за нещата от живота, това е повод да се радвате, да поощрявате и удовлетворявате този негов интерес.
Всеки въпрос на детето не е опит да ви изкара извън равновесие, а е покана за разговор. Приемайте всяко „защо“ от негова страна като подарък и акт на доверие.
Вие не сте длъжни да бъдете всезнаещи. Може да не отговорите на въпросите, но не ги игнорирайте. Благодарете на детето за проявения интерес, а ако не можете да му отговорите в момента обещайте, че ще си помислите.
„Престани да ме прекъсваш!”
Най-често срещаните въпроси, които задават децата могат да се разделят на няколко групи:
Фактически – въпроси, които обхващат всевъзможни теми от геополитика до висша математика. Ако детето ви е любознателно и често задава подобни въпроси не го игнорирайте, а напротив поощрявайте интереса му, докато расте.Добави описание
Въпроси за живота и смъртта – на тези теми е трудно да се разговаря, тъй като и възрастните се страхуват от неизвестността, в която са обвити раждането и смъртта. Психолозите съветват да се щади психиката на детето и по възможност да се използват алегории. Когато разисквате тези теми, трябва да установите границата между реално и сакрално. Не превръщайте раждането и смъртта във вълшебна приказка, но и не стигайте до цинизъм и твърде натуралистично представяне на събитията.
Философски – това е покана от страна на детето да говори с вас. Когато разискваме абстрактни теми, опознаваме събеседника по-добре. Бъдете щедри в разсъжденията си, беседвайте, давайте примери – така ще запознаете детето с подробности от вашата биография и разбирането ви за света.Най-важното е да не налагате своето мнение. Постарайте се да създадете условия за диалог, за да може детето също да изкаже своите разсъждения по темата.
Абсурдни – въпроси от рода на “Защо котката има крака вместо ръце?”, само на пръв поглед са безсмислени. Всъщност те ни позволяват да видим света с очите на детето. Макар да ви се струват смешни, отговаряйте им напълно сериозно, поправяйте допуснатите грешки и бъдете отворени да допълвате темата с факти и примери.
Какво ни казват лъжите на децата
Когато водите разговор с вашия любопитко, имайте предвид следното:
Не лъжете
Не се страхувайте да признаете на детето, че не знаете нещо, дори да става въпрос за елементарни въпроси от училищната програма. Рано или късно ще му се наложи да изпита истиността на това, което сте му казали, а няма нищо по-разрушаващо за авторитета ви от това да лъжете.
Не избягвайте отговора
„Още си малък, за да питаш за това“, „Ще го обсъдим, когато пораснеш“ – тези извинения могат да подразнят, но не и да задоволят детското любопитство. Да се шегувате по темата също не е решение, тъй като въпросът отново остава открит. Най-добре е да адаптирате отговора към възрастта на детето, да премахнете всички сложни термини и излишни подробности, но все пак да дадете отговор.
Добави описание
Търсете отговор
В днешно време информация по всякаква тема е само на един клик разстояние. Не знаете отговора на някой въпрос – чудесно, значи с детето сте в една и съща позиция. Започнете заедно да търсите информацията в енциклопедии или в интернет, попитайте някой познат специалист по темата. В крайна сметка, освен че ще получите нови знания, ще се научите да работите в екип с вашето дете.
Отделяйте мнение от факти
Разяснете предварително дали ще говорите с точни факти или ще изказвате ваше собствено мнение. И не забравяйте, че ако мнението е ваше, трябва да оставите детето да не се съгласи с вас и да има своя теза по въпроса.
Rosali.bg