Талантливата художничка Кина Бъговска участва в “Chicago Art Open 2008”

41_101_3501_200
41_101_3507_267

Изминалият петък 3 октомври отбеляза старта на единайсетото издание на една от най-големите ежегодни изложби в Чикаго “Chicago Art Open 2008”. Изложбата е продуцирана  от Chicago Artists’ Coalition – организация, която спонсорира и подкрепя различните видове изкуство на територията на Чикаго.

“Chicago Art Open 2008” е разположена в североизточния край на осмия етаж на Merchandise Mart, а в изложбата взимат участие над 300 художника, които представят скици, рисунки, пастелни, маслени картини, скулптури и съвременно медийно и видео изкуство. Най-приятната изненада е участието на нашата талантлива художничка и колежка Кина Бъговска. Тя участва с картината „Рон Картър” , която е избрана измежду общо три, които Кина предлага за участие. „Рон Картър” е избрана от тричленното жури на „Chicago Art Open” Кандида Алварез, Кимбърли Пайндър от  Art Institute of Chicago и Катрин Еделман от Catherine Edelman Gallery. „Рон Картър” изобразява личността Рон Картър – американски музикант в областта на джаза, който свири на контрабас. Картината е в топли, меки, пастелни жълто оранжеви тонове. През 2007 г. Кина е поканена на Световния конгрес на контрабасистите в Оклахома. Този форум преминава в серия концерти, в които участие взема и сестрата на Кина- проф. Петя Бъговска. Кина Бъговска е особено впечатлена от фигурата на Рон Картър, облечен в бял костюм, държащ в ръцете си оранжево- кафяв контрабас. И оттам той се пренася върху платното на Кина, превръщайки се в главен герой на нейната картина. Кина е една от съвременните художници, които смело съчетават различните видове изкуство и най-вече музика с изкуство. Тя използва своята съвременна визия и музиката е неизменна част от нейните изложби. Нейният упорит труд не остава незабелязан и в началото на 2008 г. Илинойският съвет за изкуство (Illinois Arts Council) официално отпуска субсидия за нейните колаборативни творения  в „Легенда за хляба”. По начало музиката  е основен участник в творчеството на Кина – средство на прелюдия, източник на вдъхновение, средство, което стимулира сетивното възприятие на визуалното изкуство.

Изложбата „Chicago Art Open 2008” е актуална от 3 до 19 октомври на адрес:
222 Merchandise Mart Plaza, Чикаго.

Входът е безплатен, но по желание се препоръчва дарение от $5 на човек. Междувременно Кина Бъговска прави участие и в галерия ARC – за повече информация свързана с творчеството и проявите на художничката, може да посетите нейния уеб сайт  www.bagovska.com

Катя Златкова, в.”България Сега”