Пета Олимпиада за Левски в Чикаго

Времето, времето…Отброявам минутите и пришпорвам колата по южната магистрала към Глен Елън, там където бе съсредоточено събитието, посветено на подвига на Васил Левски. В днешния слънчев ден на 20 февруари, в църквата на
Grace Lutheran Church, Милена Николова, Ралица Аврамова и Красимира Вълчева от училище Слънчогледи – домакините на тазгодишната Олимпиада ни очакваха.
Просторната църква,  с красиви стъклописи, специално наета за случая беше събирателната точка на девет български училища, идващи от четирите посоки на Чикаго. Настана оживление, коридорите и залите се изпълниха с деца, учители и родители. Развяха се знамена, притичваха деца в народни носии, млади опълченци нагласяха калпаците си.
„Аз съм Българче” отекна звънкото гласче на 4 годишния Джорж Грозев от у-ще Слънчогледи. Но не само той, над осемдесет деца, участници в Олимпиадата в този ден ясно и категорично заявиха, че са българчета, че „тачат и милеят  всичко българско и родно” и най – вече своя кумир – Апостола на свободата, Васил Левски. Те се надпреварваха във викторината „Какво знаем за Живота за Левски?”.
Генералният консул, Симеон Стоилов поздравява участницитеПрепълнената зала не жалеше аплодисментите си след всяко тяхно изпълнение.
Колко е хубаво, че ги има тези български училища, за да звучи „Тих бял Дунав” на
у-ще „Света София”, да слушаме развълнувани „Обесването на Левски” на Анна и Самуил Логсдон от БУЦ  „Знание” и рецитал от ученици на у-ще „Свети Иван Рилски-Чудотворец”, да гледаме как умело отмерват ритъма малките крачета от Малко българско у-ще в танц с менчета, радвахме се на елегантните носии през Възраждането, представени от у-ще „Нов Живот”, вълнувахме се от прекрасния глас и изпълнение на Йоанна Смилкова -”Кой уши байрака?”
Несъмнено на финала бе запомнящото се изпълнение, с внушителната група на у-ще „Джон Атанасов”, които представиха театралната постановка „Залавянето на Апостола”, съвместно дело на учители и ученици, поднесена емоционално и артистично, с необходимия реквизит и облекло. Стоян Дечев в ролята на Левски вгради не само своята любов към героя, но и истинското си призвание към българската история, на която учи децата в училище. Още един историк в тази зала, Ралица Аврамова, домакин и водещ на събитието доказа своята любов към историята с подготовката на викторината, пъзелите за Левски с негови цитати.

Олимпиада за Левски-2016 г.

Милена Николова, директорката на „Слънчогледи” беше осигурила всичко необходимо за истинска, съвременна презентация – техника и видео, озвучаване, а не липсваха и професионалисти като Стефан и особено Николай, които бяха неотстъпно на пулта.
С всяка година Олимпиадата за Левски става все по-интересна и предизвикателна за децата от българските училища, учителите търсят все по-нови форми на презентация, което е още един положителен стимул за изучаване и поддържане на българския език в чужбина.
В това са убедени многото поддръжници на тази идея и благодарение на тяхната подкрепа Българо американският център за културно наследство може да организира едно от най – масовите колективни прояви на българските училища.
Благодарение на подкрепата на Генералното консулство на Република България в Чикаго, на участието на Държавната агенция на българите в чужбина, Националния музей на Васил Левски в Карлово ние можахме да раздадем книги и сувенири на училищата, а грамотите, които получиха участниците, връчени лично от генералния консул, Симеон Стоилов се осигуряват всяка година от нашия главен спонсор – Валентин Георгиев чрез Pulaski Bank, където той е вицепрезидент.
Дарители, с родолюбив дух много. Като Ангел Сапунджиев и неговите колеги от Primerica, Златан и Полина Буюклиеви от сертифицирана счетоводна къща-,
Митко Чалъков. Дарители са и онези, които работиха неуморно за успешно протичане на поредната Олимпиада за Левски. Благодарим на Ива Коева, която бе неотлъчно там, където имаше нужда от две сръчни ръце, на Добри и Стефан и на целия борд на директори от Българо американски център за културно наследство.
Подкрепиха ни активно и нашите медийни спонсори- Вестник „България СЕГА”, електронния сайт Еврочикаго и в-к „България”.
Благодарим Ви учители и директори -Хриска Перфанова, Боянка Иванова, Живка Петрова, Жана Карталян, Лили Паслиева, Даниела Михайлова и Росица Дамянова
за прекрасното представяне на вашите ученици. Благодарим и на Вас, скъпи родители, вие сте главната движеща сила, децата ви да не забравят майчиния си език.

Кина Бъговска
за в. „България СЕГА“