РАБОТИЛНИЦАТА НА БАБА МАРТА В БУЦ "ЗНАНИЕ"- ЧИКАГО

Усмихнати и с желание децата идват в БУЦ “Знание”- Чикаго, за овладяване на нови знания и с желание за  участие в празниците и работилниците в училище.
Ние учителите се стараем да запалим онази искрица, която ще разгори любовта към българските традиции. Щедро даряваме с това богатство живеещите в Америка българчета. Най-любимият празник през месец Март за децата е баба Марта. Първите цветове на пролетта за българина са бялото и червеното. Преплетени бяла и червена нишка, са символът на пролетта, наречен “мартеница”, по името на първия пролетен месец – Март. От незапомнени времена българите посрещат първи март закичени с мартеници. Белият цвят символизира дълъг живот, а  червеният – здраве и сила. Днес, когато толкова много българи живеят далече от родината, има празник на който малки и големи преплитат бял и червен конец. За баба Марта има много легенди и предания, много стихчета, песнички и приказки. Всички я обичаме и чакаме с нетърпение, въпреки променливия ѝ нрав. Тя може да се разлюти и след малко да е пак усмихната и доволна. Мартеницата е
един от най-характерните и обичани български символи. Така и днес по стара традиция в  БУЦ “Знание” децата, техните учители и родители се събраха, за да  изработят мартенички в работилницата  на баба Марта. С желание и много голяма радост сръчните ръце на децата усукаха бели и червени конци. Изработиха своите мартенички, окичиха своите вратлета и ръчички.

Направиха мартенички за къщата и семейството си, за да са здрави , весели и щастливи.

Мили родители, заповядайте с вашите деца в БУЦ “Знание” и
ще бъдете участници в българските празници, където децата ще се
почувстват истински българчета.

ИРЕНА КАЛЕВ

УЧИТЕЛ В БУЦ”ЗНАНИЕ” – ЧИКАГО
Специално за в.”България СЕГА”