Честита награда на Българското училище в Бразилия!

На 2 февруари 2016 г. Българското училище в Сао Пауло, Бразилия, бе отличено с медал на Министерство на образованието на България за неговите изключителни заслуги за опазване на българския език, история и традиция. Медалът бе връчен от заместник-министъра на образованието – проф. Костадин Костадинов на г-н Михаил Кръстанов – координатор на Българското училище в Сао Пауло. Президентът на България, г-н Росен Плевнелиев, който бе с официална делегация в Бразилия, лично е поздравил ученици, учители, ръководители и родители.
Радостната новина за отличието на училището е повод да разговаряме с г-н Кръстанов, един от основателите, а също координатор и преподавател в Българското училище в Сао Пауло.

Г-н Кръстанов, бихте ли се представили?
Роден съм в София, имам магистър по български език и литература, специализация – литературовед. Член съм на Сдружението на българските писатели и Съюза на европейските журналисти със седалище в Брюксел. От 2002 г. живея в Бразилия. Автор съм на 3 книги с поезия и една пиеса. Мои текстове с поезия, проза и литературна критика са публикувани в много български и бразилски издания за литература. Работя като преподавател по западноевропейска литература в Университета Кларентиано. Създател съм на първото българско училище в Бразилия и основател в сп. „Espaso Horizonte” на поетичната рубрика „Красива България – страна на поети”, в която представям съвременни български автори. През юни 2015 г. имах честта да бъда първият български автор, включен в бразилската литературна антология „Любовта на третото хилядолетие”. Награден съм с грамота за принос в литературата и културата от Академията за литература в Бело Оризонте, Бразилия.
  Ученици от Българското училище в Сао Пауло с президента на България, г-н Росен Плевнелиев, 02.02.2016 г.Българското училище в Сао Пауло е първото българско училище в Бразилия и единственото българско училище на територията на Южна Америка. През февруари 2016 г. то бе отличено с награда на Министерство на образованието на България – медал за изключителни заслуги за опазване на българския език, история и традиции. Президентът на България лично е поздравил екипа на училището. Г-н Кръстанов, изненада ли Ви отличието и как премина награждаването?
Отличието беше изненада, наистина. Бях поканен в последния момент на подиума от представители на посолството, точно, когато заместник министър Костадин Костадинов започваше своето слово. В ръцете си той държеше кутийка с медал, който ми връчи в качеството ми на училищен ръководител. До мен бяха президентът, г-н  Плевнелиев, както и други преставители на официалната делегация от България, които най-сърдечно ме поздравиха за отличието на Българското училище в Сао Пауло. Това, което казах в своя отговор, беше, че наградата е неочаквана, но напълно заслужена. Може и да звучи малко самонадеяно, но е чиста истина – бил съм премиран  и с други отличия по различни поводи, но толкова сладка награда не бях получавал. И може би е така, защото тя не е персонална, а е свързана с общия труд на преподаватели, родители, на изключителната подкрепа на българската дипломатическа мисия в лицето на посланик Валери Йотов и консула Елеонора Димитрова. И най вече – наградата е свързана с нашите прекрасни и даровити ученици.  Наградата е най-вече тяхна!
Бихте ли ни разказали нещо повече за основаването на училището?
Българското училище в Сао Пауло е сновано на 3 март 2009  г. като курс по български език, с една единствена цел – обучение по български на българи от различни емигрантски вълни, на бесарабски българи, поколения родственици, които по понятни  причини са се отделили от своите матерни корени, но имащи желание да се завърнат при тях. Това беше една мисия, в която се чувствах отговорен не само да надграждам, но и да дам всичко от себе си.
През 2011 г., на базата на този курс по български език, беше създадено първото и единствено досега българско неделно училище в Бразилия и Южна Америка като цяло. То започна да функционира по подобие на останалите български неделни училища в чужбина като в него, освен обучение на ученици на ученическа възраст, създадохме и кандидатстудентски курс. Този курс и досега функционира много добре и връща наши ученици в България за продължаване на образованието им там.

Какъв е броят на учениците и учителите в училището?
  Българският президент на среща с представители на българската общност в Бразилия, Сао Пауло, февруари 2016 г.Броят на учениците варира всяка година, има приливи и отливи, за радост – приливите са повече. В момента учениците, записани за учебната 2015/2016, са 44, без да включвам новите деца, които започват учебните занятия в училището веднага след провеждането на карнавала. В обучението на учениците в Българското училище в Сао Пауло участват трима преподаватели. Може би ще трябва да поясня – в Бразилия новата учебна година започва след новогодишната ваканция.
Част от нашите ученици живеят извън щата Пауло и се обучават по алтернативни методи. Колкото и странно обаче да звучи (с оглед разстоянията), нашето училище връща свои кадри в България. Само за последните 2 години 8 от учениците ни са се върнали и продължават своето образование в родината ни. Разбира се, от една страна това ни затруднява, защото губим ценни ученици, но от друга страни ни изпълва с гордост, когато получаваме благодарности и научаваме колко добре са се адаптирали учениците ни в  българската образователна система.Това е радост за нас.

Кои са изучаваните дисциплини, кога и къде се провеждат учебните занятия?
  Поздравления за връчения медал от МОН на Българското училище в Сао ПаулоКато неделно училище, занятията се състоят в съботите в залите на Консулството в Сао Пауло към Посолството на България в Бразилия, където има отлични условия за провеждане на образователна дейност.
В училището имаме ученици от предучилищна група до 6 клас. И разбира се – канидатстудентски курс. Дотук сме се разположили с днешна дата. Изучаваните дисциплини по адаптираните учебни програми на Министерство на образованието на България са български език и литература, история на България, Роден край, Човекът и общество. Извънкласната дейност включва Открити уроци, прожекции, запознаване с българските традиции, обичаи и други. Имаме участия в празници и събития в рамките на ежегодишните мероприятия на емигрантските общности в Сао Пауло.
Г-н Кръстанов, през 2012 г. споделихте, че Българското училище в Сао Пауло предлага и онлайн обучение като в него са включени деца от различни щати на Бразилия. Продължава ли това обучение и какъв е интересът към него?
Това е един голям и важен въпрос – предполагам за всички български неделни училища в чужбина. Моето мнение е, че онлайн обучението или дистанционната форма на обучение е един допълнителен помощник за всяко училище и чрез него се постигат много по-ефективни резултати, отколко без тази алтернатива.  Това го казвам от личен опит. Когато беше създадено нашето училище,  получавах десетки имейли с питане на родители, живеещи в други щати извън Сао Пауло, дали техните деца ще могат да участват в образователния процес, без да присъстват на учебните занятия.
Да, ние продължаваме провеждането на онлайн обучението. И нещо повече – въвели сме и онлайн консултации за всички ученици, с график от понеделник до четвъртък от 13 до 20 часа . Каквото и да ни струва, мисията  на преподавателите е – да не оставим нито един български ученик в Бразилия без обучение според програмите.   По тази тема сме разговаряли и с посланика на България в Бразилия, с нея е запознат и заместник-министърът на образованието. Очакваме една по детайлна информация от МОН за начините на провеждане на дистационното обучение – с цел учениците, неможещи да участват в реалния образователен процес, да имат алтернативен достъп до обучение по български език.

Българското училище в Сао Пауло получава ли финансова подкрепа от българската или бразилската държава?
  Г-н Михаил Кръстанов, основател и координатор на Българското училище в Сао Пауло, с медала от МОН - за заслуги на Българското училище в Сао Пауло, 02.02.2016 г.От септември 2011 г. до днес Българското училище в Сао Пауло изпълнява учебните програми по Национална програма „Роден език и култура зад граница” на  МОН. Финансирането е частично. Използваме залите на българското консулство в Сао Пауло, а това е голяма помощ, тъй като не плащаме наем за учебните стаи и използването на библиотеката. От бразилска страна правителството е предоставяло и ни предоставя  възможност да използваме модерните и комфортни зали на Музея иа емигрантите в Сао Пауло – за срещи, конференции, Открити уроци и други.
Г-н Кръстанов, към училището има ли създаден курс за български народни танци и музика?
Преди 2 години имахме идеята да създадем ученическа група по народни танци, дори закупихме национални  носии от България. Преподавателката, която поканихме да води курса, се оказа далече от мястото, където провеждаме занятия и за съжаление идеята не можа да се осъществи. Липсата на преподавател по танци е основната причина досега да нямаме и ученическа танцова група. Относно музиката, голяма част от учениците ни са деца на музиканти. И не само това, но някои от тeзи  родители  прославят родния ни фолклор с народни мотиви, превъплътени в  класически камерни и оркестрови композиции. Такъв е случаят с музиканта и композитора Мартин Лазаров и неговата група „Балканика”. Много от самите деца в нашето училище също са музиканти, например 10-годишната София Спасова Коста е солист в детски хор на симфоничен оркестър, нейният връстник Анжело Соколов, освен че е даровит художник, свири на китара и флейта, а 13-годишният Филипи Генов е изпълнител на валдхорна. Всичките наши ученици са много добре запознати с магията и ритмите на българския фолклор и къде на шега, къде на истина, ние сме готови да създадем училищен оркестър и да омаяме бразилците с прелестната ни българска музика.  
Според Вас, с какво се отличава Българското училище в Сао Пауло от другите български училища в чужбина?
Сао Пауло е 20-милионен град, четвърти по големина в света. Българското училище е само едно и се намира в идеалния център на този мегаполис. Българите в Сао Пауло не живят в близост един до друг, всеки е в различен квартал, различен   Откриване на учебната година в Българското училище в Сао Пауло, присъства посланикът на България в Бразилия- г-н Валери Йотоврайон, някои предпочитат за живеене покрайнините или съседните по-малки градове. Разстоянията са огромни, трафикът е жесток. А ако завали тропически дъжд, улиците се превръщат в реки, а паркирането в този град е изключително скъпо. За да доведе един родител детето си в българското училище, това означава да изгуби между 7-8 часа от съботния си ден. Това е един работен ден. Мога да Ви споделя също, че нашите ученици говорят португалски, испански и английски език. Българският им се явява като четвърти език. Може би с това се отличаваме от другите български училища в чужбина.
Поради изброените по-горе причини, се оказва, че да се създаде и поддържа едно българско училище в Сао Пауло, е изключително трудно и изисква голяма отговорност, желание и отдаденост. Изисква се и много гъвкавост от страна на училищното ръководство, добра организация и атмосфера. И най вече – пълна мотивираност както от страна на преподавателите, така и от страна на родителите и учениците. Казвал съм и друг път  – учебният подход, организацията и начините на водене на учебния процес трябва да бъдат съобразени със спецификата и особеностите на определеното населено място, на държавата, на различните обичаи, народности, дори и на климата.
И ако има някои неща, които отличават едно българско училище в чужбина от друго, то също така всяко едно българско училище зад граница е приобщено към общата идея, заради която са създадени българските неделни училище в чужбина – изучаването на българския език, история, география и култура на България. Колкото и да е разнообразна палитрата на училищата, колкото и различни да са трудностите, с които се сблъсква всяко едно училище, всички те изпълняват една голяма, бих казал, свещена мисия. И слава Богу, че ги има учителите, ръководителите и родителите – тези стожери на българската духовност – независимо в коя точка на света се намират те. Лично аз им свалям шапка на всички!

Какъв е съставът на учениците в училището?
Почти всички ученици са деца от смесени бракове. В университетския курс  имаме и няколко кандидатстуденти, родени в България, а също така няколко потомци на бесарабски българи още от първите емигрантски вълни.
Как мислите, кое е определящото за изучаването на български език от децата, живеещи в Бразилия?
Мотивацията! Това е най-силният фактор за един ученик да идва в училището, да учи езика, литературата, историята ни. И не само да ги научи, но да живее с тях, да ги проектира в нещо позитивно в своя живот – в бъдещата работа, в бъдещите си  планове… Има ли нещо по-красиво от това едно дете, израснало в чуждоезикова среда, да свърже своите бъдещи планове с Родината ни!

Бихте ли ни разказали кои са празниците, които се отбелязват в училището?
  Ученици в Българското училище в Сао ПаулоПрез последните няколко години училището ни е основен организатор и вдъхновител при отбелязване на всички бележити български дати, с участието на българската общност в Бразилия. Празнуваме заедно Съединението и Независимостта на България, Особождението, 24 май и разбира се двата големи християнски празника – Коледа и Великден. Има нещо много красиво, символично и непреходно в това, когато деца и възрастни заедно отбелязват българските празници.
Г-н Кръстанов, медиите оповестиха, че по време на посещението си в Сао Пауло  президентът на България се е срещнал с представители на българската общност в Бразилия. Ще ни разкажете ли за тази среща?
Беше една запомняща се среща, с положителни емоции и от двете страни. Срещата се състоя на 2 февруари 2016 г. в хотел „Тиволи”, който се намира близо до най-известния и атрактивен булевард в Сао Пауло – булевард „Авенида Паулиста”. В залата присъстваха повече от 120 българи, при това не само от Сао Пауло, но и от други райони на Бразилия. Срещнаха се сънародници от различни емигрантски вълни, с различни съдби, от различни поколения, но всеки един от тях беше дошъл с една единствена цел – да поздрави президента и българската делегация.
Моментът беше исторически, тъй като, откакто съществува българската общност в Сао Пауло, не е имало официална среща с български държавен глава. Обръщението на президента към българската общност в Бразилия беше актуално и насочено именно към нуждата за по-близък и широк контакт между държавната власт и българските общности в чужбина, както и за създаване на условия за по-пълно тяхно участие в икономическия, политческия и културния обмен. Всички присъстващи имаха възможността лично да разговарят с президента Плевнелиев, с министрите и официалните лица от България. Създаде се една добра атмосфера за обмяна на идеи. Беше една полезна среща, след която и двете страни останаха доволни.

Разполагате ли с данни за това какъв е броят на българите, живеещи в Бразилия днес? В кои градове на Бразилия живеят най-много българи?
Няма официални данни за българите в Бразилия и е много трудно да се направи статистика. Най-много българи има в щата Сао Пауло, това е търговският и икономически център в Бразилия. Българи живеят и работят също в Манаус, щата Амазония; в Рио де Жанейро, Минас Жерайс, Мато Гросо до Сул и други. При всички  случаи общият брой на българите в Сао Пауло е над 1000, а общо за цяла Бразилия има сведения, че стигат до 5-6 хиляди.

Наближава Националният празник на България – 3 март. По какъв начин ще се отбележи той от българите в далечна Бразилия?
Тази година за нас 3-ти март е по-специален, защото на тази дата  ще отбележим също и 7 години от създаването на курса по български език, както и 5 години от основаването на Първото българско неделно училище в Бразилия и Южна Америка. Отсега мога да Ви кажа, че празненствата ще бъдат разделени на две части. Сутринта, в залите на Българското училище в Сао Пауло, ще се  проведе Открит урок и прожекция на документални епизоди по темата за Освобождението на България. Ще има и репетиция на поетично-музикалния спектакъл с участието на учениците. Към обяд, в ресторант или клуб и с участието на българската общност в Сао Пауло, надяваме се и с представители на българската дипломатическа мисия в Бразилия, празненствата ще продължат с изложба на детски рисунки, експозиция на исторически книги и фотоси, и разбира се с традиционната дегустация на български кулинарни деликатеси. Както се досещате, кулминацията на програмата ще бъде поетично музикалният рецитал на възрожденска тематика, изнесен от ученици в училището.
Какво ще пожелаете на читателите на вестник „България Сега”?
Да бъдат здрави и успешни, да се прославят с делата си, а чрез тях и страната ни, да останат българи! И да записват децата си в български училища, за да може те да запазят своя корен, да знаят езика и нашата история. Ако са верни данните, че два милиона и половина българи са извън Родината ни, то само от нас зависи да съхраним корените си. Защото, убеден съм, един ден България ще се нуждае от нас, а и ние от нея.
Уважаеми г-н Кръстанов,
Благодарим Ви за желанието да участвате в интервю за в. „България Сега”. Желаем на Вас и Българското училище в Бразилия много успехи и в бъдеще! Нека дълги години училището да бъде „огнище”, даряващо знания, светлина и любов към България!

Ваня Велкова
в. „България СЕГА”, Берлин
Снимките се публикуват със съгласието на ръководството на Българското училище в Сао Пауло, Бразилия.