Апостолът на спорта /2/

Трите юбилея на 12 януари, 2016:
75-годишният юбилей на д-р Пюзант Касабян
60-годишният състезателен юбилей на спортиста Пюзант Касабян в баскетбол, тенис на маса, тенис и бадминтон
50-годишният юбилей на българския бадминтон – спортът, чийто „Апостол” е нашият юбиляр!

Д-р Пюзант Касабян, един от най-популярните и оригинални спортисти и спортни ръководители в България, а в много отношения и в световен мащаб, навършва 75 години. Роден е на 12 януари 1941 година в Хасково.
На този ден ще се чества и неговата 60-та спортно-състезателна годишнина,  разпростряла се в 4 вида спорт, в които е участвал на елитните първенства в България – баскетбол, тенис на маса, тенис и, разбира се, бадминтон. Носител е на много шампионски титли и медали.
Датата е и 50-годишен юбилей на българския бадминтон, иницииран и получил признание от нашия юбиляр, и чиято история е  удивителен пример за развитието на един спорт, който има своя Апостол… През 1965 година, заедно с брат си Арсен, от Армения и Грузия, донасят първите ракети, перца и мрежи за бадминтон и в България този спорт наистина тръгва от град в град, воден от своите апостоли…

Д-р Пюзант Касабян е носител на най-високото отличие на България – орден „Стара Планина”. Има „Народен орден на труда” Той е „Почетен гражданин на Хасково”. „Почетен професор” е още и на Арменския държавен университет в Ереван. Има най-високите отличия на Националните олимпийски комитети на България и Армения. Завършил е Висшия медицински институт в Пловдив и Националната спортна академия в София. Завежда Спротния диспансер в Хасково от 1970 до 1989 година. Той е инициатор и създател на бадминтона и скуош в България, както и на набиращия популярност „Ракетлон” – ракетният многобой с четирите ракети – бадминтон, тенис на маса, тенис и скуош. Бил е държавен треньор в бадминтона, ръководител на федерацията в България, член на борда на световната федерация по бадминтон и директор на световен тренировъчен център. Член е на ръководството на Европейския съюз по бадминтон и председател на Балканския съюз. Той е лидер на олимпийския ни бадминтон в Барселона, Атланта, Сидни, Атина, Пекин… с класирания на 9-то място, въпреки могъщата азиатска конкуренция в този спорт. Има големи заслуги за създаването на кортовете и тениса в Хасково… Неговата състезателна кариера е уникална в световен аспект. Започва с баскетбол и играе 6 сезона в „А”група с отбора на Хасково. Играе 16 сезона в елита на българския тенис на маса, в 11 национални шампионата по тенис и 21- по бадминтон. Бил е 8 пъти медалист при тениса на маса, и 11 пъти шампион в бадминтона. Има неизброимо количество шампионски титли,  медали и награди от различни международни турнири, световни първенства за ветерани, за журналисти, „Мастерс турнири” и пр. Благодарение на този си огромен опит и познания, както и на неговия контактен характер и всеотдайност в името на спорта и обществото, има огромен  кръг от приятели, които разбира се, го виждат на първо място като ”Мистър Бадминтон”, но и като всеотдайният „Апостол на спорта” –  създател и творец, пример за спортния свят.   

Д-р Пюзант Касабян с проф. Стан Хийлс в "Пасадена Бадминтон Клаб" и трофеят от спечеленото шампионско място в игрите по двойки.    Най-добрите в момента български бадминтонистки - сестри СтоевиНе мога да си представя, не съм го и питал, как успя  в дни на върхови моменти в така именуваната „Студена война”, по време на бойкотираните от Съветския съюз и социалистическите страни Олимпийски игри в Лос Анджелис, да направи „пробив в стената” и да изиграе, паралелно с олимпийските стартове, цял маратон от бадминтон-турнири в Калифорния и по други щати в Америка. Мнозинството спортни хора виждаха в този факт доброто знамение, че спортът, все пак, дава надежда! Показва как може да се надвие над враждата и по примера от древните олимпиади, когато войните спирали, за да дадат живот на мирното общение чрез спортните съревнования,  и в днешното блокирано от материалните интереси време, може да се живее съвместно… И докато бойкотът, като пропаганден хит, се вихреше в медийната война, бадминтон-дипломациятна действаше – показа, че хората можеха да се състезават  и живеят заедно в мирни спортни съревнования, вместо в студени или горещи войни…

– Винаги ще помня, и съм щастлив от тези спомени – казва д-р Пюзант Касабян. – Помня „Пасадена Бадминтън Клъб” и неговият председател Стан Хийлс, професор по математика от университета в Клермонт. По това време той беше може би един от десетте най-добри математици в света. С него играхме в двойка и спечелихме една престижна купа. Спомням си „Манхатън Бийч” с първото ми участие в Откритото първенство на САЩ. В Маями Лейк¸ където заедно с Роберт Кук от Калифорния бяхме една добра двойка, спечелихме трето място. Спомням си и Международния шампионат в столицата Вашингтон, където с Лешек Корцала стигнахме до полуфинала на двойки. В Гринуич – Кънектикът, с Лешек спечелихме купата на турнира. Там имах щастието да се запозная с един човек със забележително спортно дълголетие. В приятелски турнир за ветерани играх  заедно с инж. Стив Едсон – 74-годишен бадминтонист! Беше президент на клуба. С Пол Макарти, друг опитен играч, имахме чудесни седмици със спорта. С него станахме втори на двойки в турнир, посветен на ООН.
Един от най-големите приятели на България е напусналият ни преди година нюйоркски архитект-дизайзнер Сетрак Агонян, член на Управителния съвет на прочутия „Ню Йорк Атлетик Клъб”, който представя д-р Пюзант Касабян в своя клуб. Клубът е вече със 150-годишна история. Негови членове са били Джеси Оуенс и около 120 още олимпийски шампиони. Там нашият спортист се запознава с баскетболиста от НБА преди време – Байрон Айго, после станал шампион на САЩ по бадминтон. След тримесечна съвместна подготовка Айго и Касабян играят в двойка много срещи и турнири в САЩ и печелят редица награди. Заедно печелят и Купата на „Ню Йорк Атлетик Клъб”. Д-р Касабян получава и специален приз – „Четирите ракети на Атлетик Клъб”!
Много арменски семейства посрещат и подпомагат този уникален  „Бадминтон-маратон” на д-р Касабян, който създава много приятели на България и българския спорт в САЩ. Сред тях – бизнесменът Ончо /Ник/ Гюлмезян, Оник Оникян – един добър боксьор от близкото минало, семействата Русчуклян и Манукян,  бившият шампион по борба Агоп Кадян… Още бизнесменът – футболен фен Ончо Кюлханян от Лос Анджелис и неговото семейство, големият шампион на табла Арам Кулеян, а от Мексико по това време – звездата на българската гимнастика Райчо Христов…
Д-р Пюзант Касабян с проф. Стан Хийлс в "Пасадена Бадминтон Клаб" и трофеят от спечеленото шампионско място в игрите по двойки.    Най-добрите в момента български бадминтонистки - сестри СтоевиСпортният път на д-р Касабян като състезател и треньор, като обществен деятел, първооткривател на спортове, като предан на своето дело човек, ще има на 12 януари 2016 година три заслужени юбилея. Българското и арменско Чикаго, нашето Чикаго и спортна Америка, читатели и редакция на вестник  „България СЕГА”, му пожелават още много щастливи години с неговия неугасим жар и енергия за делото на добрите мирни хора и спорта!

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго