Коледна приказка от Третия рафт за Рождество Христово в училище Нов Живот по сценарий на Дари Проданова

Коледа или по-точно настроението по Коледа започва много отрано в училище Нов Живот.
Още с началото на учебната година започват трепетни очаквания на поредния театрален спектакъл. И не е тайна за никого, че в училището вече има традиция, за Коледа – с Коледен спектакъл. Тайна беше само с какво ще ни зарадват малките актьори. Ето го и момента: седнали в залата, вперили очи в декорираната сцена  в очакване да се появят героите.
Действието се развива в една библиотека, където започва спор между книгите, в случая нашите герои: г-жа Приказна, г-жа Енциклопедия, г-жа Междузвездна, г-н Крими и героят на Дон Кихот. Децата – актьори  бяха с декоративна туника под формата на  книга със съответното съдържание. И докато всяка книга претендира колко е полезна в един жив и синтезиран диалог научаваш много  за познанието, което е скрито в книгите и защо всяка има своето значение и своето място в библиотеката на света.
„В мен е скрито цялото знание на света”.-казва г-жа Енциклопедия. „Без мен никое дете не може да порасне и да узнае за света – кое е добро и лошо!.- обяснява г-жа Приказна.
„Къде се мерите вие с мен…. вашите читатели все пак остават на земята, а аз ги пращам чак при звездите! Моите читатели обикалят толкова светове, и се срещат с такива чудни същества.”- опонира г-жа Междузвездна.
Спорът става все по драматичен и напрегнат с появата и на Лили- героинята от романа Ромео и Жулиета, която олицетворява нещастната любов и изгубената вяра в живота. Така неусетно идва и развръзката в пиесата с намесата на най -уважаваната и най- старата книга на всички времена-Библията. „Аз служа на всички. Защото аз нося истината, а истината е една за всички! Аз само мога да ви съветвам и поучавам, никога да ви гоня, и да всявам омраза… Просто ме носете в сърцето си… Истината ще ви дари мъдрост и ще ви направи свободни.”
Трудно може да се преразкаже с няколко думи един толкова интересен и многопластов спектакъл, който поставя изключително сериозни теми за дискутиране като любовта, вярата, познанието на света. Затова и генералният консул, Симеон Стоилов, който беше на тържеството каза в заключение :
–    Това е един поучителен спектакъл, изигран от децата, с въпроси за възрастните.
Децата се представиха прекрасно, особено главните герои, Лина Ничева, Ребека Кирова, Християна Кирова, Еми Анджелоу, Виктор Ничев, Алекса Вътева,  които бяха научили наизуст дългите текстове, но те влагаха артистицизъм и старание творчески да пресъздадат героите.
Колко е важно тези деца да попаднат в добри, професионални ръце. И такива се намериха в училище Нов Живот. Това е Дари Проданова, която от няколко години се занимава професионално за изграждане на устойчиви традиции чрез театър в българската общност на Чикаго. Тя е сценарист и режисьор на спектакъла. Тя е известна с куклените си постановки в българските училища, а сега има амбицията да създаде Детска театрална школа към училище Нов Живот.
И друг път съм изразявала моето мнение, че това е един много полезен и въздействащ начин  да се поставят сериозни теми чрез една от най-старата и най- въздействаща форма на публичен диалог-театъра. По българските земи и до днес има древни останки от антични амфитеатри, където още в древността са поставяни трагедии и комедии на антични поети, благодарение на които научаваме много за живота и чувствата  на живелите преди нас.Театърът  е една естествена провокация децата в българските училища да изучават мотивирано българския език, да се интересуват повече от историята, от християнските ни ценности.
Тържеството следваше своя празничен ход и след поздравленията и на пастор Владимир  Георгиев децата си тръгнаха с подаръците, но и с думите от Библията.
„Дете мое, нима не знаеш, че любовта никога не се губи? Тя е вечна! Любовта остава да живее след смъртта! Тя живее в сърцата на хората! Нищо не може да я убие и потъпче, защото е по-силна от всички други сили, и свети по-силно и от слънцето! … Тя е божествена! Вярвай в нея!”

Кина Бъговска
за в. „България СЕГА“