Коледният благотворителен концерт в Чикаго – резултат и благодарност!

На 5 декември българите в Чикаго отбелязаха по един неповторим начин, с безплатен коледен концерт не само Рождество, но и това, че те бяха – ЗАЕДНО НА РОЖДЕСТВО!
Благородната кауза, около която се обединихме бе целта да се помогне на две фондации в България:
Фондацията „Искам Бебе”,( Iskambebe.bg ) която информира, финансира и осигурява емоционална  подкрепа на хората, които се борят за своето дете. А в България от това страдат над 145 000 семейства. За тази кауза работят много доброволчески екипи в България: психолози, демографи, социолози, защото този проблем освен медицински е и психологически. Той не е само личностен, а е  социален, той е проблем на нацията.
Асоциацията „ Детско Сърце”, (Childsheart.eu) обединява хора, съпричастни с проблемите на децата и младите хора със сърдечни заболявания. Това са кардиолози, психолози, социолози. Сърдечно-съдовите заболявания водят до изолация , а това затруднява социалната интеграция на такива хора.
Подборът на тези организации бе направен съзнателно след обсъждане и гласност от страна на медиите в Чикаго.
След концерта, представители на български организации и участници – Иринка Гочева, ръководител на Ансамбъл Хоро, Кина Бъговска, президент на Българо американски център за културно наследство,  Станимир Танев, пастор на църква” Нов Живот”, в присъствието на представителите на някои от медиите в Чикаго: Петър Стаматов- Eurochicago.com, Елена Цанева – Cтудио- България,  отвориха кутиите, където по време на концерта се събираха даренията.
Събраните средства са: Четири хиляди двеста четиридесет и един долара. Ние искаме да благодарим от името на организаторите на всички онези, които станаха част от това велико събитие в навечерието на Коледа. Акцията за набиране  на средства продължава до Коледа в оставените кутии за целта в църквите, както и може да изпратите чек на посочения адрес: P.O.Box 56011, Chicago, IL 60656,  на името на BAHC (Bulgarian american heritage Center), може да посочите в чека за коя фондация искате да бъде дарението. Очакваме  българските бизнеси да се включат активно в благотворителната акция. Независимо от доброволния труд на изпълнители и организатори този благотворителен концерт имат много разходи по наемане на залата и озвучаване. Напомняме също, че посочената организация, която събира даренията е учредена като (501) (с) (3) и може да издаде писмо за отчисляване на данъци. Ние ще държим в течение българската общност както за набраните средства, така и за тяхното предназначение по-нататък, за да има прозрачност и доверие.
Благотворителният концерт вече е факт като една красива страница от историята на българското Чикаго-нов етап от израстването на новите българи зад граница.
Публикуваме и думите на генералния консул, Симеон Стоилов, с които той  много точно е изразил това събитие.
Уважаеми Възрожденци,
Отмина вече една седмица от голямото събитие, което вярвам ще остане паметно в историята на българите в Чикаго. Ще остане паметно, защото то обяви публично Вашите благородните намерения и грижата Ви за България и то по толкова заразителен начин. Това събитие бе емблематично за срещата на най-доброто у нас българите, като израз на единството, макар и всеки да има личен прочит и тълкувание на вярата и празнуването на Рождество. С този концерт, смятам, че всички могат да видят нагледно колко красота може да създава обединението на българите и да почувства близостта.
 
Поздравявам Ви за този успех и Ви благодаря за възможността да бъда част от това прекрасно преживяване на единството!
 
С искрени почитания!

Симеон С. Стоилов
Генерален консул на Република България
за в. „България СЕГА“

Материалът е публикъван  със съкращения от редакцията на в. „България СЕГА“