Голям коледен благотворителен концерт в Чикаго

На 5 декември вечерта в Чикаго, в залата на  Guerin College Prеparatory High Scool, River Grove, недалеч от летището O’Hare, се състоя коледен благотворителен концерт, обединяващ организации, танцьори, музиканти, писатели, художници в името на доброто. Входът беше свободен, но имаше кутии за дарения, като приходите ще бъдат дарени на фондация „Искам бебе“ и асоциация „Детско сърце“ – България.
Събитието бе организирано от Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“ и Българската евангелска църква „Нов Живот“,  със съдействието на Генералното консулство на Р. България в Чикаго, Бългоро-американски център за културно наслество,  Съюза на българските писатели в САЩ и по света, и Съюза на българските художници зад граница. Сценографията бе дело на Кина Бъговска, а хореографията и сценарият – на Ирина Гочева. Благотворителният концерт премина под надслов „ЗАЕДНО НА РОЖДЕСТВО“.
Концертът започна с прекрасно посвещение за празника, прочетено от Мис Българка в САЩ Ива Коева.
Водещите Мария Георгиева и Краси Андонов произнесоха стихове, които ни пренесоха в атмосферата на Българската Коледа.
В първата част на концерта видяхме Коледата през вековете в образи, танци и песни в изпълнение на Беатрис Минева, Теменужка Жекова, хорът „Гласовете на малката България“, танците на неподражаемите Фолклорен танцов ансамбъл „Хоро“.
От Българския музей в Чикаго чухме за Магията на коледните обредни хлябове. Залата посрещна на крака и с бурни ръкопляскания спускането на завесата на пълната с танцьори сцена, под звуците на Дунавско хоро.
По време на антракта в коридорите присъстващите се насладиха не само на вкусните закуски и сандвичи от българските заведения, но и на изложбата с картини на Съюза на българските художници зад граница и имаха възможност да си закупят български книги, предоставени от Съюза на българските писатели в САЩ и по света.
Във втората част на концерта видяхме разнообразни песни и музикални композиции, посветени на Рождество, един от най-големите празници в християнската религия. Участваха Дует Минкови и Георги Танчев, професор и д-р по ударни инструменти, заедно със синовете си, които свиреха на перкусии. Както и на изпълнението на камерния оркестър с ръководител Антон Пашов, в който свири нашата добра виолистка Деси Танчев.
Концертът завърши с „Многая лета“ в изпълнение на участниците, отец Гери Цонков и пастор Станимир Танев.
След концерта пълната с участници сцена и стоящите на крака зрители чухме емоционално и проницателно поздравление от генералния консул на Р. България в Чикаго Симеон Стоилов.
Средствата, събрани на концерта, както и тези, които ще се събират на до края на тази година в кутия в Генералното консулство, ще бъдат предадени на фондациите в началото на следващата година.

Eurochicago.com