300 месеца Чикаго

Явно е, че пред прага на 2016-та ще вдигнем крепко пълни чаши – въпреки световното политическо и икономическо люшкане във всички посоки, и няма да плиснем заслуженото с труда ни Новогодишно вино!

Ясно е, че заслужихме тази сакрална наздравица. Тя няма да бъде само годишния рапорт на Общността ни. Тя е още и мерилото на онези 300 месеца, преди които бяхме хиляди, а крачейки през всяко от тези 300 стъпала, станахме стотици хиляди и стигнахме добри висоти… Най-мощната и стабилна българска диаспора по Света!

Бяхме и вървим заедно – нашата Българо-Американска Асоциация и Мегаполисът Чикаго, но и при нас, както почти навсякъде по нашата планета сега, и ние сме принудени да балансираме настроения и достижения в изключително сложна и трудна международна и вътрешна обстановка в политически, икономически и духовен аспект.
 
Посрещаме равносметките за солидния къс от време – 25 години – делово, в работен план, и с не малко грижа в мислите ни за идващото време…
 
Отбелязваме един исторически етап, профилиран в Чикаго от бурното заселване на мегаполиса с имигранти от България и формирането на тукашната наша диаспора, като най-добре развита в икономическо и духовно отношение българска общност в чужбина.
 
25-те години на Българското Чикаго, от които 15 заедно с Българо-Американската Асоциация, въпреки всичко, създадоха предпоставките и „кръстиха” неофициално, но спонтанно, мултиетническия град като „Столица на българската имиграция в чужбина”. Днес БАА е най-старата действаща обществена организация в Чикаго.
 
Нашата дейност е разнолика – сред различни по възраст  и професии хора, сред българи и американци, в Чикаго, но и в България. И постигнатото е в различни сектори и с различно качество. Помогнахме през годините на много наши сънародници да получат жизнено важна информация за първите си стъпки в „Новия Свят”, често пъти от най-авторитетното и компетентно място – като кабинета на генералния прокурор на щата Илинос Лиса Мадиган, от кметството и специалния отдел, създаден от Рам Емануел – „Нови американци”, от едни от най-добрите български адвокати, финансисти, риал-естейти  като Цветелина Бойновска, София Знаймер, Петя Стаматова, Валентин Георгиев, Стоян Стоев…
 
Адвокат Цветелина Бойновска има важно място в историята на БАА – Чикаго. Години наред вече е президент на организацията и нейното присъствие се усеща категорично и в „двете страни на медала” – като професионален адвокат с дългогодишен опит в САЩ – при ръководните функции на една такава многопланова дейност от етническа организация, а още и в създаването на перфектни условия за колкото се може по-доброто опознаване на американските закони и съдебна система, които са една голяма планина за изкачване…
 
На семинарите по правни въпроси, на които се правеше анализ на американските закони, които са пряко свързани с миграционните ситуации, често присъстваха по двама специалисти от департамента на Мадиган. Те представяха в изложенията си основни случаи, при които емигрантите може да получат необходимата им информация и помощ от американските институции. Още по-обнадеждаващ беше и прекрасният синхрон, който се получаваше между тях и българските адвокати Цветелина Бойновска и София Знаймер. В динамично работно темпо, при което се включиха и присъстващите със своите конкретни въпроси, се роди на практика една лекционна зала, в която на практика се свърши много полезна работа. По-нататък, чрез българската преса, се правеше необходимото да се предостави получената информация на повече хора.
Създадена през 2002 година по инициатива на Динко Динев, Българо-Америксанската Асоциация има добрата съдба да включи в състава си хора от различни специалности, с добър професионализъм и чувство за отговорност, умерени и разумни и никога в историята си не е имала „вътрешни колизии”, които са честите разрушители на обществени организации и институти. В началото на века той беше  фигура и в създаването на българската чикагска преса и чикагският български футбол.

В БАА, както и всички българи и американци, които я познават, дълбоко скърбим за д-р Виолета Симов – Динев. Нейната кончина е невъзвратима загуба за нас. Тя беше и стълб и опора на нашата Асоциация, беше и пример за всички, личност, която можеше да подейства позитивно на другите.
 
През годините мнозина наши сънародници са били, както и сега, членове на БАА с личен принос за просперитета на организацията. Сред тях са Звезделина и Иван Ковачеви , които са „здравият разсъдък”, в който се вслушваме, финансистът Валентин Георгиев, комуто дължим много за полезните анализи и съвети, директорът на чикагския музей Елена Табакова, Димитър Чалъков, който е нашата връзка с Балкано-Средноевропейсктата Икономическа Асоциация в Чикаго и др.
 
Във всяка една от годините Асоциацията насочваше усилията си в няколко приоритетни програми. През 2006-та, например, работехме по 7 такива програми! Четири от тях бяха за създаването на по-добър бит и бизнес на сънародниците ни. В същата година бе учреден и призът “Български Орел”, който бе връчван от Асоциацията на отделни личности и на бизнеси, институции и колективи от българи, допринесли с успешния си труд и достойнството си за доброто име на българите и България.
 
Нашите фестивали „Български дни в Чикаго” са били форуми, на които са участвали президенти на България –като Георги Първанов през 2005 година, ръководството на Държавната агенция за българите в чужбина и др.


 
Благодарение на това, че в организацията ни членуват сънародници от различни професии, достояние на нашата дейност са били винаги семинарите по различни сектори и проблеми в обществения живот. Сред тях можем да споменем : “Правни услуги за българите в Чикаго”,  “Бизнесът на българите в Чикаго”,”Българското присъствие в Чикаго – постоянно и авторитетно”.
 
Сред най-добрите практики на нашата дейност са десетките „ко-продукции” – организирането на важни  форуми и културно-информационни активности съвместно с други организации и институции. Показателно е доброто ни съдружие с българските училища в Чикаго. Ние направихме един наш Първомайски симпозиум в салона на DePaul University, O’Hare Campus, където е Българското училище „Джон Атанасов”. За първи път училището бе спонсор на БАА и този дебют се оказа много ползотворен. Салонът създаде по-добри условия за работа. Компютрите, екраните и микрофоните на нашия специалист по електрониката Никола Перфанов този път имаха и достатъчно пространство за мащаба на дейността ни, както и обективът на фотографа Илия Танчев имаше простор, а целият порядък на събитието, дирижиран от Звезделина и Иван Ковачеви беше перфектен.
Професор д-р Никола Чаракчиев, изпълнителен директор и моторът на БАА, не само постига съвършенството в конкретния управленчески процес на петнайсетгодишния си досега отговорен пост, но и сам е лектор на едни от най-интересните и съвременни теми. Сред тях, като генеолог, „Българското ДНК”, къдетопредстави най-актуалните достижения в тази наука. Беше завладяваща тема, както и беседата му за Бог и Сътворението…
 
Освен огромната ръководна и организаторска дейност, която се пада на зам. президента на БАА Петранка Стаматова, като активен риал-естейт тя поема на плещите си и организацията по функционирането на един от най-динамичните сектори в целевата програма на БАА за практическо подпомагане с информация на нашите сънародници в областта на недвижимостите, които рано или късно се изпречват пред почти всеки. Стаматова кани опитни риал-естейти и брокери на сесиите и всички те, заедно, информират по най-добър начин слушателите си за „капризите на пазара”.

Безспорно  Фестивалът “Български дни в Чикаго”, стартирал през 2004-та, е централното събитие,  с което БАА „общува” с нашите сънародници в Чикаго.

 

Вниманието към дейността на БАА е постоянно и от страна на  вицепрезидента Маргарита Попова. В едно от писмата си тя благодари за дейността ни за укрепването на Българската общност.
„Чикагската българска общност е безценен капитал от български дух и култура, развиващ се икономически потенциал на друг континент, но с български  знак и строителна  марка…” казва вицепрезидент Попова. И още: „Убедена съм във Вашето желание за близост и сътрудничество с България и високо оценявам тази благодатна възможност в такова единение да се създадат нови възможности за бъдещия просперитет  – както на нашата древна родина България, така и на Българската  общност в “Новия Свят” – Америка”.
Сред традиционвните  изяви на „Български дни в Чикаго” са и представянето на талантите, професионализмът и успехите на наши сънародници пред участниците в събитието и след това в медийното пространство. На една от сесиите имахме, например, шанса да съберем четири наши достойни сънародници в четири различни обществени визии.. „Българката на годината” сред всички наши българки по света – Боянкта Иванова, имаща фундаментални заслуги за българското просветно дело в чужбина, за опазване на българския език и култура в имигрантска среда. Една от създателите и член на Управителния съвет на Асоциацията на Българските училища в чужбина, основател и директор на широко известното  училище “Джон Атанасов”, член на Българо-Американската Асоциация.
Тук беше със своя висок талант на художник и Кина Бъговска, възпитаник на българската и полска художествени академии, преподавател в Българската художествена гимназия, сега и в американски колежи и българските училища в Чикаго, с много самостоятелни художествени изложби в България, Европа и САЩ. Дойде и Невена Чалова – “Мис България-САЩ  2013”, 21-годишна българска студентка, която отново видяхме и чухме с голямо удоволствие, защото и думите и мислите ѝ са също така добре скроени и отлично представят нея и България – като хубостта ѝ…
И накрая – сензационният световен шампион по риторика Пресиян Василев, който бе преминал през 6 /шест!/ регионални, полуфинални и финални конкурса, спечелил златния медал, както и приза на шампион и лаврите на победител сред 30 000 конкуренти от  14 350 клуба по риторика от 122 страни!
Тази година с нас беше и „Мис България 2015”…
Традиционно е участието на Генералното консулство на Република България във форумите на БАА и подкрепата от негова страна на много от нашите активности.
 
Години наред върви добре, и сигурно ще продължава да е така, експозицията “Българският вкус в Чикаго”.  Участват ресторанти и магазини – „Механата” и „Малинчо” – на първо място и винаги, “Вкусен Свят”, “Младост”, “Сердика” и пр.
 
От година на година нашите сесии, и въобще Форматът  „Български дни в Чикаго” показват и устойчивост, и воля за обновление. Има необходимото равновесие между просветителската и информационна  линия, усилията за запазване и развитие на българската идентичност, дух и култура, и в същото време е създадено широко поле за „свободен обмен на житейски ценности”. Развива се „дискусионната струна” у нашите сънародници. Налице са признаците, че историческият етап „25 години Българско Чикаго” е на своя финал, изпълнил своите задачи, реализирал в добра степен  надеждите на приютилите се под неговата стряха хора, и сега идва ред на нов етап от развитието на Българската общност в Чикаго… И нашата общност показва добри предпоставки за своето бъдещо развитие.

Климент Величков
в. „България СЕГА”, Чикаго