Дебати и личности на 23-тия фестивал „Български дни в Чикаго – Есен 2015″

Така се случи и на 23-я фестивал „Български дни в Чикаго – Есен 2015“, като перфектно копие на чикагското време от 2002 г. в деня, когато основахме Българо-американската асоциация в споменатата вече столица на българската емиграция в чужбина, ревеше северен вятър с мирис на бели мечки от Аляска и Канада, стелеше се леден сняг… и като цяло беше много лошо време. Но, сериозно, има ли „лошо време” – както за природата, така и за БАА? Не, няма лошо време и за времето, и за нас! И въобще, върви ни много на Първи сняг!
Беше събота, 21 ноември 2015 г., конферентната зала на East River Road, Pavilion. Програмата около   Д-р Виолета Симов - Динев раздава наградите на БАА на ученици от българските училища. Това е една от последните ѝ снимки с нас, от Чикаго, които ще я помним винаги...обсъжданата тема „25 ГОДИНИ БЪЛГАРСКО ЧИКАГО“ се пукаше по шевовете си от „панели” и „панелчета” от акценти и доклади, от „приноси” и „презентации”… Но участниците – вече ветерани с 13-годишен организационен стаж, както и младата им смяна, се оказаха издръжливи и в почти осемте работни часа темпото не спадна, а мнозина напираха да кажат още нещо по темите, които явно имаха много посоки за решение, но нито една като че не се оказваше достатъчно примамлива за окончателното…
В началото бяха минути на нетленните скръб и спомени за д-р Виолета Симов-Динев, която до скоро беше винаги с нас и нашата организация се гордееше с нея и с онова, което тя направи за хората в своя земен път.
Адвокат Цветелина Бойновска, президент на БАА, откри сесията на заключителния финален ден от „Фестивал 2015”. А изпълнителният секретар, по-образно – сърцето и моторът на организацията – проф. Никола Чаракчиев представи в доклада си обзорна, широка панорама от люде и събития през последния четвърт век на българската имиграция в Чикаго.
Петранка Стаматова, зам.-президент на БАА, говори по „Приносът на медиите за просперитета на Българската общност в Чикаго”. Тя е и президент на www.EuroChicago.com и беше участник в неотдавнашната „Световна среща на Българските медии по света – Атина 2015”. Стаматова запозна присъстващите с работата на втората от двата самотни дъба на чудеса – неправителствени организации   български в световен мащаб (втората е Асоциацията на българските училища в света /АБУЧ/, също с отчетлив чикагски почерк). В Илинойс и Чикаго се издава и първият български вестник още през 1902 година. До неотдавна тук се отпечатваха 6 седмични издания, имаше две телевизии, радио, списание и много електронни сайта, сред които порталът „Еурочикаго” беше най-популярният от своята категория. Днес тук издаваните вестници са три – всеки с от 64 до 72 страници, което се равнява на около 800 вестникарски страници месечно – новини, информация, общество, култура, спорт, наука и пр. седмично на български език. Има два авторитетни телевизионни канала, радио и електронни версии на пресата.
Най-горещи, дори парещи от високите емоционални градуси, бяха дискусиите по темата от Втория панел в програмата: „Периоди и етапи на българската общност в САЩ и Чикаго: формални и неформални организации; значими събития; морални ценности – български, имигрантски и общочовешки; връзки на българската общност с България и света;анализи и приноси на българската общност и прогнози за нейното развитие и други актуални теми.“
Автор на доклада, модератор и водещ беше проф. Никола Чаракчиев и на практика това беше нещо като картини от една 13-годишна история на обществената дейност на БАА в Чикаго. Не се наемам да го изпиша, защото ще Ви се наложи да си вземете «оф» утре, за да го изчетете. Без съмнение и този път, както винаги, дискусиите в салона бяха твърде остри, конкретни и съществени. Но те никога не са голословни, защото се водят от ерудирана аудитория, която се развива не само в своята професионална специалност, но и в областта на «общественото здраве» на нашето съвремие, което не е никак успокоително и стабилно.
   Както винаги, на Сесията присъстваше и екипът на генералното консулство на Р. България в Чикаго, представен този път, при отсъствието на генералния консул Симеон Стоилов от страната, от консул Мая Иванова. Особено място и внимание в диалога с представителите на държавната институция бе отделено на отношенията между България и децата на тази държава, които се бяха решили да опитат и почвата на други земи по света дали е плодородна и за българските корени. Как трябва да бъдем третирани, поддържани, обичани, осъждани и възприемани ние, край Мичиган или Айфеловата кула? Как ние трябва да сме благодарни, верни, щедри, опора, двигатели на живота и развитието в старата родина, защото сме по «най-учените» места, при най-многото пари по света?
Стана много интересно, защото като водеща фигура в горещата полемика се включи един от най-ревностните апостоли на емигрантските среди, на идеите да бъдат поставени на нови основи моралните и правни устои на взаимното разбирателство и единение между България и Българите по света, което ще става все по-съдбовен въпрос. Става дума за «идеолога» на портала «Еврочикаго» Петър Стаматов, технократ то образование и професия, но в същото време и един от най-будните общественици в емигрантските среди. Българските общности трябва да вземат решително и здраво управлението на своя живот и на общността си в свои ръце! Защото те най-добре познават обстоятелствата, в които живеят, защото са жизнено заинтересовани най-вече от това.
Взе участие и д-р Севделин Панев – писател, общественик, един от малцината българи, които имат някакъв допир и до американските политически среди. Според него българите губим от това, че капсулираме нашата енергия, не правим контакти и не се вливаме в обществените събития и в политическите, естествено, защото – искаме или не искаме – ние вече сме ангажирани с развитието или застоя на приелото ни в страната си общество.
  Една прочута певица и рецитаторка сред 12-те  български училища на Чикаго, получава  ново признание на Форум на БАА.Златина Костова, също с принос в интеграцията на българския обществен и научен елит в мултикултурната американска среда, потвърди това. Коментирана беше и възприета идеята на проф. Чаракчиев за създаването на алманах с представяне българските институции и бизнеси в Чикаго, който би могъл да отвори много контакти и създаде повече възможности за популяризирането и развитието им.
Цветелина Бойновска представи новите направления, по които ще се работи през идващата 2016-та г. Разделените с много време помежду си активности на БАА – като два пъти през годината «Български дни в Чикаго», макар и с наситена програма, вече не са така активни. В началото на годината ще се приемат новите, оптимизирани стъпки на различни клубни нива, при близките професионални контакти или в разнообразни обществени дейности, и особено в нови интеграционни условия, да се създава по-висок пулс за просперитета на българската общност. Например, участието ни в голямото интернационално шоу на Неви Пиър на брега на Мичиган, ще ни представи със сигурност в много добра светлина сред мултикултурния свят на Чикаго.
Взе участие и Димитър Чалъков, който е «нашата пътека», на БАА, към други обществено-икономически организации в Чикаго и САЩ, като AMERICAN SOUTHEAST EUROPE CHAMBER OF COMMERCE (AmSECC), от скоро време и в Инвестиционен клуб „Знание”, който е нещо като „подготвителен лагер” за бъдещите наши лъвове в необятните борсови полета на световния капитал…
В дискусията ни разкриха финансовите аспекти на съвремието активистите на Българо-американската асоциация Галя Должева – експерт по застраховки, кредити, инвестиции, и Анна Русева – застрахователен агент с огромна практика в Чикаго.
Прочетени бяха приветствията от някои институции и сродни организации, както и от членове на Българо-американската асоциация, които са били възпрепятствани да присъстват. Сред тях – на основателя на БАА и дългогодишен президент Динко Динев, на Боянка Иванова – основател и директор на българското   След като свършиха мерцедеси и поршета, зам. президентът на БАА Петранка Стаматова награждава писателката Калина Том с... книгаучилище „Джон Атанасов”, член на Борда на АБУЧ, лауреат на почетното звание „Жена на годината” сред българската емиграция по света, на Кина Бъговска, художник, който представя и БАА и българските творци в чужбина в най-ярка светлина…
Спазена беше традицията на Форумите на БАА да присъстват някои от най-популярните българи в актуалното ни време. Този път сред нас беше „Мис Българка в САЩ ‘2015” Ива Коева – за наша голяма гордост – чикагчанка! Оставаше само да запеем в залата припева на спортните фенове, възхитени от своя отбор на терена: „И сме най-красиви, и сме най-добри!”.
След големия наш професор, ръководител на научна лаборатория в Чикаго, и посветил четири десетилетия от живота си на борбата с рака, Константин Христов, след световния шампион по ораторско изкуство, по риторика, Пресиян Василев, и пр. ,сега наш гост бе един бисер от Велинград, завършила висшето си образование със специалност Industrial and Organizational industrial management, а вече и работеща като мениджър в Abercrombie & Fitch. Каза, че ще ползва своето име и успех в полза на България, иска да направи нещо повече за страната си. И първо ще даде рамо за подкрепа на децата от Велинград! Впечатли ни Ива и с красивия полет на своята душа…
   Цветелина Бойновска - президент на БАА, в добро настроение...Традиционно откривахме и нови лица на „Българските дни в Чикаго”, основният форум на БАА. В края на 2015-та сред тях срещнахме и Иван Ноцков. Този млад човек, въоръжен с недостижими за мен технически познания и съответния им израз за описание, е Assistant Project Manager, Multi-Site Group. Project Management & Construction. И както Чикаго е нещо като родното селце на световното небостъргачостроене, така и Иван го възприехме като супер-спец по високите сгради, та го поставихме на кръстосан разпит – като че всеки от присъстващите се готвеше да закупи по някой стоетажник. И аз за първи път станах спасител. Спасих Иван от почти вече нощен разпит, като той обеща да ми разкаже за своята деликатна професия, а после и аз да Ви я преразкажа с думи прости и разбрани за всеки, който може да се подписва… Виждате колко е полезно за познанията да сте в близки отношения с Българо-американската асоциация в Чикаго и с нейните форуми.
 
Климент Величков,
в. „България СЕГА”
http://www.facebook.com/bulgariasega
Чикаго

Снимки:  Еврочикаго