Осем български училища и една арт школа от Чикаго

Хей, Земя, чуваш ли ни?  Ние ти пишем, ние, българските деца от Чикаго. Все още не е късно да ти изпратим нашите послания, все още не е късно да чуеш нашия глас, че искаме чиста и сигурна планета: Чуй „Гласовете на децата!”
– Да спрем да отсичаме дърветата, за да бъде планетата ни красива, да не замърсяваме водата, за да сме здрави и ние да бъдем добри и задружни  всички хора на земята – аз съм Борислав Бачков, у-ще Джон Атанасов.
– Искам всички да имат семейства, хората се нуждаят от семейство, за да са щастливи. Също така искам да няма расизъм, ние трябва да уважаваме другите хора, без значение какъв цвят е тяхната кожа.-аз съм  Джеймс Кискинов от Алеко Константинов, филиал на Малко българско училище.
– Да няма деца по света, които да умират от глад, да няма бездомни хора…аз съм Деница Шахова от същото у-ще.
– Мечтая да направя филм за природата, за да покажа какво правят хората, как замърсяват земята-аз съм Милана Янева от Джон Атанасов.
– Да не замърсяваме природата, да е чисто и красиво наоколо, за да са чисти и добри сърцата и душите ни.- Йоанна Стаменова от същото училище.
– Аз ще посадя дървета и растения, за да пазят въздуха чист- Мартин Чуларски, у-ще Слънчогледи. Никола е категоричен също:
– Аз  ще посадя дървета.
– Обичам природата, защото има чистота и мир, които рядко се намират в градския живот. Тревожи ме, че с времето хората замърсяват природата и естествената и красота.- Йоанна Ненова от Слънчогледи.
– Ние ще загубим дърветата, ако ги превръщаме в хартия.- Ели Иванова от Джон Атанасов.
– Аз искам да стана инженер, да помогна на планетата, като направя коли с електрически мотор, за да не замърсяват вуздуха.- Алекс Митев, Джон Атанасов.
-Аз съм Борис и ще събирам пари, за да сложа слънчеви панели и ще използвам зелена енергия.
– Ако пестим хартията ще запазим дърветата живи. Така ще спасим и природата, и хората, и животните, и красотата на земята.- Виктор Чевганов, Джон Атанасов.
Децата казаха и го показаха. На 15 ноември пристигнаха в АРК галерията на Деймън и Фулертън, в Чикаго и съвсем не изглеждаха стреснати от тяхната премиера, където за първи път щяха да рисуват на живо. Стените, оцветени в синьо, на които бяха експонирани вече първите нарисувани от тях риби на хартия ги очакваха. Децата се въоръжиха с цветните тебешири и решително нанесоха смелите щрихи. Бях сигурна, че забравиха за камери, за родители, училище и смело се гмурнаха в морето на детското си неповторимо въображение. И чудесата не закъсняха-картинки на риби, октоподи, водорасли и медузи заплуваха наоколо. В мълчаливото творческо съприкосновение дочухме плясъка на вълните, усетихме мириса на водораслите и отпътувахме далече, далече към безбрежния хоризонт.
Скоро пространството наоколо се изпълни с летящи риби, танцуващи водорасли и златисти отблясъци на слънцето. И единствените черни петна от оптимистичната картина бяха „черните облаци”. Естествено, символично показани чрез черните балони, висящи на клоните на хартиеното дърво, под което се бяха сгушили хартиените животинчета-жираф, мечо и куче на Йоана, Алекса и Християна. Излитащи към небето „черните облаци бяха уловени от сръчните ръце на децата и отнесени извън царството на техните мечти.
Възможно ли е тази красота да се загуби? Възможно ли е да проспим предупредителните знаци на нашата планета, че е време да направим нещо? От тоновете боклуци, които изконсумираме всеки ден, само една четвърт се рециклира. Ще бъдем ли само консуматори, а не стопани на своя дом, за да оставим добро наследство в сигурни ръце.
Сигурна съм, че тази изложба ще остави трайни следи в сърцата на децата, сигурна съм, че един ден те ще продължат да си задават въпроси и да търсят решения за запазване на нашата планета-нашия дом. Те бяха в истинска художествена галерия, където измислените фантазии и образи могат да се превърнат в реалност чрез проникване на идеите в човешкото съзнание, чрез посяване на мислите и мечтите в душите на зрителите.
Какво е „изложба” ме беше попитало един от малките участници от българското училище? Ето това е изложба, където показваш своя свят, своите мечти, където показваш, че си човешко същество и се радваш, ако светът около теб е хармоничен, или страдаш, ако има разруха и унищожение.
– Искам вече да няма войни по света. Войните унищожават хора, дървета и цялата природа. Без дървета няма чист въздух, няма живот, няма да я има земята, казва
Криси Стоименова от училище Джон Атанасов.
Тази  интерактивна изложба с куратор Кина Бъговска се реализира  със съдействието на Българо американски център за културно наследство, с помощта на Елена Табакова- Попниколова, Добри Карабонев, Стефка и Дона Димитрови и естествено с огромното съпричастие  както на Директорите на българските училища в Чикаго: Боянка Иванова, Лили Паслиева, Елена Липкова, Мария Лабова, Милена Николова, Хриси Перфанова, Росица Дамянова; така и на художниците, Полина Тодорова, Камелия Томанова, Кирил Манасиев.
Благодарни сме на генералния консул в Чикаго, г-н Симеон Стоилов, който не се уплаши от гвардията художници и смело раздаде грамотите на участниците. Спокойни сме, че в негово лице винаги имаме един сподвижник за нашата кауза, който винаги ни е подкрепял, но този път спечелихме и неговия син, двегодишния Борис, който непоколебимо рисуваше с тебеширите до другите – истинско предизвикателство за неговия талант.
Е, не мина и без лакомства. Къде сте виждали гладни художници да рисуват? Всъщност може и да има, ама не в тази галерия, не в българската общност. Защото си имаме ресторант „Механата”, които  бяха приготвили вкусните сандвичи, имаме си и магазин „Малинчо” с невероятни кроасани. Няма да забравим и вкусните пици разбира се, както не ни забрави и Цецо Йончев. А за художествените материали се бяха погрижили нашите приятели Златан и Поли Буюклиеви от B&B Certified Public Accounts, както и Велина Иванова брокер и собственик на  Apollonia Realty. Както винаги вестник България – Сега и Еврочикаго ни дават медийното си рамо и ни подкрепят. На всички вас, сърдечно благодарим. И не на последно място искаме да благодарим на нашите домакини- ARC Gallery& Educational Foundation, американска галерия с четиридесет годишна история, която призна, че имаме талантливи български деца. Ето какво каза за нас американската художничка Синтия Ваукунас член на галерията: „Вашата изложба беше красиво заложени части заедно. Беше чест за мен да присъствам на откриването и да наблюдавам разгръщането на концепцията. Децата бяха толкова много погълнати от своята работа, виждайки резултата на стените на галерията и ангажираността им към това, което създаваха. Аз видях нещо интересно-много от децата се разхождаха сами из другите две изложбени пространства, гледаха и обсъждаха картините. Това беше тяхната галерия за деня и това е доказателство за тяхното повишено ниво на „художествен опит”. Те със сигурност са научили много. Техните родители също разглеждаха с интерес и обсъждаха. Вашата изложба е  истинско доказателство, че тази американска галерия има и образователна мисия.”
Искам да изброя имената на  всички млади участници в тази първа за тях изложба , да им благодаря и пожелая да бъдат здрави и да развиват творческите си заложби, чрез изкуство, независимо с какво се занимават.
У-ЩЕ ДЖОН АТАНАСОВ:  Виктор Чевганов, Мишел Морчева, Борислав Бачков, Криси Стоименова, Ели Иванова, Йоанна Стаменова, Алекс Митев, Милана Янев, Мари-Мишел Ковачева, Теодор Дойчинов, Михаела Стаменова.
У-ЩЕ СЛЪНЧОГЛЕДИ: Каан Кармазов, Кристина Томанова, Мартин Чоларски, Стоян Воликин, Антон Вълчев, Берк Кармазов, Йоанна Ненова.
У – ЩЕ НОВ ЖИВОТ: Питър Оджаков, Алекса  Вътева, Дани Тодоров, Мани Киров, Еми Анджелу, Джесика, Дани Оджаков, Инес Борисова, Алисън Желязков, Константин Качаков,  Християна Киров, Ребека Киров.
МАЛКО БЪЛГАРСКО У-ЩЕ, ФИЛИАЛ АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ: Александър Владимиров, Джеймс Кискинов, Деница Шахова, Симона Златкова.
У-ЩЕ ПАТИЛАНСКО ЦАРСТВО: Питър Фрийман, Стивън Танчев, Георги Иванов,
Мария Танчева.
НОВО БЪЛГАРСКО У-ЩЕ – НЕЙПЪРВИЛ: Теодор Чалъков, София Асенова, Екатерина Асенова, Александра Дойчева, Янита Цокова, Джесика Живкова-Анджелина Пандурска.
БУЦ  ЗНАНИЕ-РОДНА РЕЧ И РОДОЛЮБИЕ: Александра Станчева, Катрин Янева, Алекс Лимов, Божидара Димов, Яна Кийн, Нели Станков, Евелин Фуджи, Алегра Фуджи, Кристина Манасиева, Емануил Апостолов, Самуил Логсдон, Момчил Жеков, Деннис Танчев, Алекс Недев, Алекс Петлешков, Александър Мартинов, Ана Слабоусна, Мартин Господинов, София Рофидия, Даяна Бръмбарова, Даниел Бръмбаров, Даниел Боязлиев,
Никола Станимиров, Борис Малчев.
АРТ ШКОЛА ВЛАДИМИР Д. – МАЙСТОРА: Йоанна Стаменова, Михаела Стаменова,  Беатрис Тодоров, Ребека Киров, Христиана Киров, Алекс Цветков, Катя Георгиева, Даря Драганова.

Кина Бъговска
за в. „България СЕГА“
http://www.facebook.com/bulgariasega