Кой е подходящият спорт за детето?

Кой е подходящият спорт за детето? Кои физически дейности помагат на неукрепналия му организъм? Какви качества се развиват чрез спорт? И как да научим детето да обича движението? Да открием отговорите заедно.

ДЕЦАТА НЕ БИВА ДА СА МНОГО МИРНИ И ТИХИ
Обикновено децата не седят на едно място, а се впускат в най-разнообразни игри. Често обаче у възрастните това предизвиква реакции от типа „Не вдигайте толкова шум, пречите ни с вашата игра!”. И неусетно децата се превръщат в „идеални” – вторачени в телевизора или отдадени на компютърните игри. Но детето, което седи вкъщи и не търси приятели, не се движи, започва да се обездвижва и закръгля и все повече загубва желание за движение. То не натоварва сърцето, не разгръща максимално капацитета на белия дроб, не изразходва внесените калории с храната, не отделя ендорфини (хормоните на удоволствието), които се образуват при емоциите по време на детската игра, т.е. организмът започва да излиза от състоянието на физическо и психическо равновесие.
 
СПОРТЪТ И ДЕЦАТА
Само когато детето редовно играе, развива физическите си качества като сила, бързина, издръжливост, гъвкавост и ловкост. Най-достъпният начин за това са разходките, игрите на детските площадки, карането на колело. Още в предучилищна възраст децата могат да започнат да плуват и да карат ски.
Заниманията в басейн са много щадящи за неукрепналата детска скелетно-мускулна система. Освен това помагат да се развият междуребрените мускули и да се увеличи дихателният капацитет. Известно е, че плуването се препоръчва и на алергично болните деца. Под ръководство на кинезитерапевт плуването е подходящо и за деца с гръбначни изкривявания.
На 8-9-годишна възраст те вече добре усвояват и техниката на спорта и така развиват точността си. В тази възраст може да се започне с тенис на корт – на по-малко игрище, с по-ниска мрежа и по-лека ракета, или пък с баскетбол с по-ниско разположен и по-голям кош. Така детето изгражда двигателни умения за цял живот.
За развитието на точност, бързина и ловкост допринасят и масовите игри -футбол, волейбол, баскетбол, хандбал. За пластичността на тялото най-подходящи са спортните танци и художествената гимнастика.
 
ИМА ЛИ СПОРТОВЕ, КОИТО МОГАТ ДА НАВРЕДЯТ?
Не се препоръчва натоварване, което ще попречи на развитието на опорно-двигателния апарат, например вдигане на гири и тежести във фитнес залите. В по-малката възраст е добре децата да не са подложени на тежки тренировки, за да не се задържи процесът на растежа. Основно правило е да не задължавате и да не контролирате строго детето да посещава тренировките на всяка цена. Нека в спортуването то да усеща играта и задоволството от нея. Интензивно занимание в продължение на 20-30 минути изисква след това задължителна почивка. Успокоителното е, че децата бързо се възстановяват. Разбира се, има разлика в издръжливостта на едно дете на 6 г. и дете на 12 г. Затова те трябва да бъдат разделени в групи, близки по възраст. Децата много бързо се обезводняват. И трябва да бъдат поощрявани да пият вода или подсолен айран. До завършването на растежа, когато костите бързо израстват, а сухожилията и мускулната система не са достатъчно силни, трябва да бъдат наблюдавани за гръбначни изкривявания.
 
СПОРТ ЗА МОМЧЕТА, СПОРТ ЗА МОМИЧЕТА…
Характерно за днешните деца е, че още в първите класове се проявяват половите различия в поведението им.
•    За момичетата е добре да се търси приложния характер на движението в съчетание с музикалност – художествена гимнастика, балет, спортни танци.
•    Спортовете, при които се изграждат бързина, издръжливост и сила, са по-подходящи за момчетата.
•    Спорт за по-закръглените деца. Натрупването на килограми е сигнал, че детето е обездвижено. За да му се създаде интерес към физическата активност, е препоръчително посещение на спортни състезания на професионалисти. Важно е и за хлапето да се избере добър треньор. Хубаво е то да опитва различни спортове и да ги сменя, за да открие какво му е интересно. Ездата изглежда пасивен спорт, но натоварва всички мускулни групи и е подходяща за по-пълничките. Следващият етап е някакъв колективен спорт или спортните игри. Нужен  е динамичен, цикличен спорт за по-пълно горене на калориите.
Rozali.bg