Училище „Слънчогледи”: 14 съвета как да накараме децата да играят навън

Всички вярваме, че родителите искат най-доброто за децата си. Също знаем, че светът се променя много по-бързо отпреди и
често сме повлечени от новия начин на живот без даже да осъзнаваме. Кой би могъл да си  представи преди 30 години, че родителите ще трябва да окуражават децата си да играят навън? Имайки предвид, че сегашните малчугани прекарват 40 до 60 часа на седмица, привързани с пъпната си връв към електронните уреди, а остатъкът от времето им е разделен между училището, спортните и другите извънкласни занимания, не е странно, че учителите, лекарите и експертите в ранното детско развитие започват да виждат множество негативни ефекти, вариращи от намалени познавателни способности в резултат на прекалено структурираните дейности до затлъстяване в детска възраст, намалено мускулно развитие и баланс и други физически затруднения
Комисията по човешките права в ООН счита, че играта е право на всяко дете и Американската академия по педиатрия (ААП) твърди, че „Играта е основна част от развитието, защото допринася за познавателното, физическото и емоционалното състояние на децата и младежите”. ААП също твърди, че дори тези деца, които разполагат с условия за игра навън, често не използват тази възможност. Причината е, че такива деца са в състояние на непрекъснато бързане и напрежение, което ограничава защитната роля на свободната и неограничена детска игра.
Надяваме се, че вашето семейство ще успее да намали темпото на живот, което е доста често срещано явление и ще осъзнаете нуждата на всички, но най-вече на децата, от свободно време за игра. Ето няколко съвета как да започнете. Веднъж излезли навън, вярваме, че децата ще намерят начин да се забавляват и да измислят сами нови идеи.
1-    Ако живеете в къща, създайте приятен за децата заден двор.
2-    Дайте на децата място на двора, където те могат да правят изложба на намерените камъчета, клонки, листа и каквото искат да запазят.
3-    Дайте им прости инструменти, с които да работят и да откриват света. Децата обожават инструментите – проста кутия за бръмбари, лопатка за копаене в пясъка или пръстта, увеличително стъкло/лупа/ и други.
4-    Когато отивате с децата до парка или другаде сред природата, позволете им да изследват. Нека сами решават по кои пътеки да вървят. Стойте наблизо за безопасност, но не правете избор и не помагайте, освен ако не ви помолят.
5-    Окуражавайте по-дългите престои навън. Вместо с колата, идете до библиотеката или до пощенския офис пеш.
6-    Ако детето коментира или пита за нещо – природно явление или забележителност, което вижда, когато карате, намерете начин да се отбиете и да видите на място какво представлява.
7-    Възползвайте се от местните природни ресурси наблизо. Идете на риболов, на разходка с лодка или водно колело.
8-    Съберете листа от няколко различни дървета, докато децата не гледат. После им дайте листата и ги накарайте да намерят от кои дървета са паднали или откъде сте ги откъснали. 
9-    Дайте на децата албум с картинки на дървета, който да им помогне да научат какво расте наблизо във вашия район
10-    Когато листата окапят, дайте на децата възможност да се търкалят и да ровят в тях
11-    Съберете листата на купчина и дайте на децата да я разровят. После, ако са достатъчно големи, им дайте греблото да  съберат листата отново и да повторят, ако искат.
12-    Ако имате подходящо място в двора, направете огън. Запознайте децата с правилата за безопасност и поставете условията, при които те могат да седят до огъня, после ги оставете да поговорят помежду си за интересни неща. Наблюдавайте ги, но все пак им осигурете известна самостоятелност. Естествено е, че не бива да остават без наблюдение.
13-    Поставете хранилки за птици, които може да видите лесно от прозорците на дома си. Нека децата се научат да хранят птиците. Сложете наблизо книга за птиците, която да помогне на децата да идентифицират тези, които виждат.
14-    Създавайте предизвикателства за децата, които да ги карат да излизат навън и да извършват различни дейности. Помислете и за награда /например време с мама или с татко, или отмяна на редовните задължения за почистване на масата или миенето на съдовете/.
Източник: http://www.sparkpeople.com/

Училище „Слънчогледи” търси преподавател със специалност „Предучилищна и начална училищна педагогика”. Кандидатите могат да изпратят документи те си или да зададат въпроси на имейл slanchogledi@gmail.com.

 
Материал на училище “Слънчогледи”,
подготвен от   Красимира Вълчева и Милена Николова

специално за в. „България СЕГА“