„А”- Б” – от Атина до Буенос Айрес

Сред оскъдно малкото институции на българите по чужбина и тези в България, които поддържат някакви взаимоотношения постоянно помежду си, има и такава една асоциация, която прави изключение и ни дава кураж за добро бъдеще. Асоциацията на българските училища в чужбина. АБУЧ.
Наше беше удоволствието – на чикагци, да станем домакини на историческия за учебното ни дело по света  Форум на българските училища, който събра през 2011-та в салоните на чикагското училище „Джон Атанасов” министри и парламентаристи, професори елитни педагози и преподаватели от България и българските училища по планетата. От тогава тръгна един добър порядък, който спомогна за създаването и умножаването на нашите горещи огнища на език, писменост и култура сред българските диаспори.

В началото на учебната 2014/2015 година задграничните ни  училища, финансирани от МОН са 131, обучаващите се в тях деца са 9 189. Чикагската ни общност е с най-много училища. В новата учебна година ще са 12.

Малко са други културни, научни, спортни, за съжаление и икономически сектори, където да има  така добре координирана дейност, както тази между българските училища в чужбина и АБУЧ с Министерството на образованието и науката, Министерството на външните работи, нашите дипломатически и консулски  корпуси в съответните страни и Държавната агенция за българите в чужбина. Всичко това гарантира качествено обучение. България отделя от своя скромен бюджет за училища, пръснати от Атина до Атланта  не малко средства – то е още и свидетелства за високата оценка на дейността, която те извършват. По правило всяко дете получава за обучението си и за извънкласни дейности съответно 290, 305, 320 лв. в зависимост от страната, в която е училището. Най-много са средствата за децата, които се обучават в САЩ, Великобритания, Канада, Австралия,Нова Зеландия и т. н. – 320 лв. В Португалия, Испания, Гърция и др. държави средствата са 305 лв., а в Турция, Русия, Полша, ЮАР – 290 лв.

Членове на новия Управителен съвет на АБУЧ

През юли тази 2015-та година в София се състоя изборът на нов Управителен съвет на АБУЧ. „На Общото събрание д-р Боян Кулов бе избран за Почетен член на АБУЧ за големите му заслуги като основател и дългогодишен председател на Асоциацията – се казва в протокола на Избора – По негово желание мандатът му на председател не бе продължен, но д-р Кулов заяви своята готовност да бъде като наш посланик за извънредни поръчения при необходимост и да ни представлява в контактите ни с държавните институции и на важни за делото ни форуми”.
Новият Управителен съвет на АБУЧ е в следния състав:
Д-р Ирина Владикова, председател, (директор на българско училище „Кирил и Методий” Виена, Австрия); Българка на годината – 2014.
Петя Димитрова, зам.-председател, (президент на Асоциация „Балкан” Мадрид, Кралство Испания), Българка на годината 2011, номинирана за същото звание през 2010 година.
Снежина Мечева, говорител, (директор на Българското училище към Посолството на България в Лондон, Великобритания), Българка на годината 2013.
Боянка Иванова, отговорник за САЩ, (директор на българското училище „Джон Анастасов” Чикаго, САЩ); Българка на годината 2012.
Таша Малешкова, отговорник за сайта на АБУЧ; (основател на българското училище в Кувейт, в момента установена в София); номинирана за Българка на годината 2011.
Силвия Стаменова, сътрудник по финансовите въпроси, (основател на българското училище в гр. Лайден, Холандия, в момента установена в София)
 Адрияна Любенова, администратор, представител на АБУЧ в Комисията по взаимодействието с НПО и жалбите на гражданите, (преподавател в Пловдивския университет „П. Хилендарски”, в момента установена в Пловдив)
Филка Ананиева – основател и директор на българското училище „Звънче” в Лондон, Великобритания
Мария Бургграф – основател и директор на българското училище в Нейпървил, САЩ

В един от последните документи на МОН се подчертава, че за да бъде по-ефективен резултатът от вложените средства  „…необходимо е консолидиране на българските общности и обединяване на усилията за укрепване на българските училища в чужбина. Така те ще станат  истински културно-просветни центрове за съхраняване на българското. Политиката е да се укрепват съществуващите училища, а не да се откриват нови или филиали. Последните не фигурират в нормативните документи, следователно не могат да се финансират от държавата. Целта е увеличаването броя на училищата да не се спътствува с намален обхват на ученици във вече съществуващите учебни заведения.”

Климент Величков
„България Сега”, Чикаго

Снимки от Световния форум на българските училища в Чикаго 2011 и Годишното събрание на АБУЧ 2015 – Архив на в. „България Сега” и  Eurochicago.com