Празнувай с България

Заснемането на нашето филмче  ” Празнувай с България ” беше невероятно приключение и ни донесе незабравими емоции и спомени – споделят авторите на филма- Самуил Логсдон и Анна Логсдон от БУ “Родна реч” на БУЦ”ЗНАНИЕ”, Чикаго.
Макар и да живеем толкова далече от България ние празнуваме всеки Български празник и в Америка.
Радваме се, че г-н Генералният консул на България в Чикаго г-н Стоилов организира това тържество в Ботаническата градина , защото всеки ден през лятото посетителите са около 10 000 човека  от всякаква народност  и всички тези хора научиха за България и празнуваха с нея.
На това невероятно тържество ние се запознахме с много чужденци , които знаеха толкова много за Българската култура и  традиции. Развълнувани от всичко това решихме да направим филм -“Празнувай с България”. С него искаме да покажем любовта и настроението, които хората тук изпитват към България .
Надяваме се да е харесало на всички хора от България и от детския фестивал “Арлекин”.
Искаме да изкажем нашите благодарности на екипа на “Арлекин “-фест , че ни включиха във фестивала.
Благодарим на д-р Росица Младенова – директор на Фестивала “Арлекин” за оказаната помощ  да реализираме този филм.
Благодарим на г-жа Лили Паслиева – директор на БУЦ ”Знание”, Чикаго, че ни подкрепи да участваме във фестивала, на г-жа Маги Люцканова – наша класна ръководителка в БУ ”Родна реч”, Чикаго, че присъства на прожектирането на нашия филм на Фестивала във Варна заедно с г-жа Паслиева и бяха с нас и ни подкрепяха от залата, когато ние защитавахме филма си чрез директно включване по Телемост- Чикаго-Варна.
Бяхме трогнати и когато ни разказаха, как присъстващите на прожекцията на нашия филм ”Празнувай с България” са плакали с щастливи сълзи на умиление, а ние за тях изпяхме с много голяма любов песента “Моя страна, моя България”
Разбира се най- много благодарим на нашите мама и баба за ценните съвети и обич, които ни даваха по време на заснемане на филма.
Обичаме те България и се радваме, че направихме този филм!
 
С много обич,
  Сами  и Ани,
Ученици от БУ „Родна реч“ към БУЦ”ЗНАНИЕ”, Чикаго

НОВИНИ

ОТ Детско-юношески медиен фестивал „Арлекин“

Специалната награда
 на “Арлекин” за деца зад граница печелят
 Самуил и Анна Логсдон
Ани и Сами разплакаха цялата зала със своя филм ”Празнувай с България” и с директното си участие чрез Телемост Чикаго- Варна. На въпроса- “Какво е България за вас”- те запяха- “Моя страна, моя България- ще се върна”.  Всички участници бяха съпричастни с носталгията на малките Сами и Ани и почувстваха силата на любовта на децата в чужбина към България.

Специални благодарности от
ФЕСТИВАЛА “АРЛЕКИН”

–    Благодарности към Самуил и Анна Логстон- ученици на БУ”Родна реч” към БУЦ”Знание”, Чикаго за прекрасния филм, който те направиха с голямата отговорност, старание  и безпределната им любов към България. Пожелаваме им да следват мечтите си и да изпълнят, това което искат- “Да се върна…”, а те знаят къде….
–    Благодарности към Вяра Анкова- генерален директор на БНТ, която осигури  постоянно присъствие на детски ТВ екип , който отразяваше всеки един момент от фестивала и с това показа отговорността и любовта си към българските деца, независимо къде те живеят.
–    Благодарности към Държавната агенция за българите в Чужбина -ДАБЧ  винаги първи подкрепят Фестивала “Арлекин”. Лично г-н Борис Вангелов- председател на ДАБЧ присъства и изрази уважението си към Фестивала “Арлекин” и всички участници.
–    Благодарности към БДЖ, които осигуриха за Фестивалабезлатен транспорт- София Варна
–    Благодарности къмкъм всички участници и всички, които реализираха и подкрепиха за четвърти път Детско-юношескиямедиенфестивал „Арлекин“.

Специално за в. „България Сега“